Zkoušíme udržet nervy a doháníme resty. Pandemie Čechům nejen bere, ale i dává

Pavla Adamcová Pavla Adamcová
2. 4. 2020 9:01
Češi hledají cestu, jak fungovat v pandemii a zachovat chladnou hlavu. Strach mají nejen o své zdraví, ale také z ekonomických dopadů nouzových opatření. Panice ale nepropadají. Vyplývá to z nejnovějších průzkumů agentury Ipsos a České spořitelny, které provedly sondu do života českých domácností v době koronaviru. Zjistěte, jakým způsobem se s pandemií Češi vyrovnávají a co je učí.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Uvědomili jsme si důležitost rezervy

Domácnosti své výdaje zatím nijak drasticky neomezují. Pomalu se ale podle průzkumu Ipsos připravují na úspornější režim. Plánované investiční záměry buď omezují, nebo odkládají.

  • Domácnosti s úsporami předpokládají, že v případě výpadku příjmů budou schopny uspořené prostředky do životních nákladů rozpustit.
  • Finančně stabilizované domácnosti s hypotékou se neschopnosti splácet neobávají. To se ovšem může změnit. "Případný delší výpadek příjmů by se lidé snažili řešit aktivním hledáním přivýdělku či brigádou, případně kreditní kartou. Rychlý spotřebitelský úvěr neplánují. Lidé si zároveň velmi uvědomují, jak je důležité dobře hospodařit s penězi a mít finanční rezervy pro nečekané situace," doplňuje průzkum.

Zkušenější drobní investoři teď vidí v současné situaci příležitost. Jakmile se stane přehlednější, plánují více investovat.

"Důležité je nyní nepropadat panice, protože propady světových trhů jsou zcela přirozený a opakující se jev. Jsou-li trhy i několik let po sobě v útlumu a klesají-li, neznamená to nic jiného, než že za pár měsíců zase začnou stoupat. Z tohoto pohledu je nyní vhodná doba pro nové investice," vysvětluje portfolio manažer podílového fondu Top Stocks České spořitelny Ján Hájek.

 

Právě se děje

Další zprávy