Komerční článek - Toto je reklamní sdělení. Aktuálně.cz není jeho autorem a neovlivňuje jeho obsah

5 tipů, jak chytře refinancovat hypotéku

komerční obsah
29. 5. 2017 13:53
Refinancování hypotéky bylo ještě donedávna velkým tématem. Nahrávalo tomu chování bank, které se vedle nízkých sazeb předháněly v dalších nabízených výhodách. Nedávno ale do hypoték zasáhla ČNB, která omezila poskytování stoprocentních hypoték. Přinášíme několik tipů, jak refinancovat hypotéku, a to i po opatření centrální banky.
Foto: komerční obsah

Tip 1 - Připravte si vlastní peníze

Kvůli ČNB musely banky od dubna omezit hypotéky na 80 a víc procent hodnoty nemovitosti. Nejenže je teď těžší na hypotéku dosáhnout pro ty, kdo si jí berou poprvé. V nevýhodě se ale ocitají i lidé, kteří už nějaký hypoteční úvěr splácejí - čím vyšší poměr úvěru k hodnotě nemovitosti, tím hůř pro ně. Můžou se totiž stát rukojmím stávající banky. Pokud ta jim nabídne nevýhodnou sazbu pro další fixační období a oni nemají žádné vlastní prostředky, prakticky nemohou odejít. Jiná banka jim totiž kvůli omezení ze strany ČNB nemůže dát vysoký úvěr ani na splacení předešlého. A stávající banka si může stanovit vlastně libovolnou úrokovou sazbu.

Podívejte se, jak se změnily sazby hypotečních úvěrů.

 Tip 2 - Za změnu podmínek neplaťte

Jestli potřebujete z úvěru vyvázat spoludlužníka, zastavit jinou nemovitost nebo se jen dostat na lepší LTV (poměr výše úvěru vůči hodnotě zástavy), bude jednodušší a levnější hypotéku refinancovat. Nová hypotéka už bude mít požadované parametry a nebude potřeba stávající bance platit za nějaké dodatky ke smlouvě.

Tip 3 - Splaťte víc úvěrů v jednom

Chcete rekonstruovat nebo třeba jen do hypotéky "schovat" úvěr ze stavebního spoření nebo spotřebitelský úvěr? Čistě navýšit hypotéku nelze - můžete ovšem novou vyšší hypotékou splatit tu stávající a získat další prostředky pro další účel. V každém případě to budete řešit novou hypotékou, tak proč se při výběru omezovat nabídkou stávající banky, papírovat budete muset tak či onak. Nesmíte se ale dostat celkem na víc, než 80 procent hodnoty nemovitosti.

Tip 4 - Když se bojíte růstu sazeb, refinancujte dřív

Pokud máte do konce fixace ještě více než půl roku, ale vaše banka ještě není schopná nebo ochotná nabídnout konkrétní výši nové úrokové sazby, zeptejte se jinde. Banky umí  připravit až dva roky předem novou hypotéku a sazbu na ni zafixovat. Toto řešení ale dopředu ukrojí z nové fixace počet měsíců do konce právě dobíhající fixace.

Tip 5 - Nebojte se, že budete znovu platit úroky

Představa, že po refinancování budete opět od začátku platit úroky, je mylná. Úrok vždy platíte z aktuální výše jistiny a ta je od doby načerpání původní hypotéky jistě nižší.

Tip 6 - Nižší sazba rovná se rychlejší splacení dluhu

Díky nižší úrokové sazbě se vám sníží i měsíční splátka. Zároveň jde více peněz na snížení dluhu. Nejenže tedy méně bance zaplatíte, ale dluh bude i rychleji klesat.

Refinancujete? Porovnejte si nabídky hypoték ještě dnes.

 

Právě se děje

Další zprávy