Foto: Pulzující srdce nebo obíhající planety. Výuku přírodních věd mění 3D modely české firmy

Foto: Pulzující srdce nebo obíhající planety. Výuku přírodních věd mění 3D modely české firmy
Stačí kliknout a model srdce na obrazovce začne pulzovat. "Tady vidíte, jak se krev žílou nasaje do pravé síně," ukazuje učitelka Lenka Vašátková, "A kam pak mizí z té komory? Ano, do plic, tady."
"I člověka, jako jsem já, kterého jinak přírodní vědy moc nebaví, výuka díky takovým modelům zaujme," říká jedna z maturantek Veronika Ročková, která právě absolvovala hodinu biologie.
Luděk Altmann (vlevo) a Vojtěch Šprdlík aplikaci Corinth Classroom nedávno prezentovali i na konferenci o inovacích zemí V4 ve Varšavě. Po celém světě ji při výuce přírodních věd používají školy ve víc než stovce zemí. U nás ji jako první pro všechny své základní školy zakoupila před dvěma lety radnice Uherského Hradiště. Díky nově definovaným dotacím EU je teď šance, že se program ještě rozšíří. „Ministerstvo školství nás podporuje. V tuto chvíli jednáme o tom, že si Corinth Classroom pořídí školy zřizované kraji. Do dvou tří let bychom tak chtěli být zhruba v tisícovce škol,“ dodává Luděk Altmann.
Díky pedagogům, jako je Lenka Vašátková, program Corinth Classroom vznikl. Průkopnická vizualizace stromu zaujala před lety i tehdejšího šéfa společnosti Microsoft Steva Ballmera. Výsledkem bylo, že Microsoft mladé české startupisty propojil se svou rozsáhlou komunitou pokrokových učitelů z celého světa, nazývanou Microsoft Inovative Educator Experts, se kterými spolupracuje. "Najednou jsme mohli získávat zpětnou vazbu od lidí, kteří se ve vzdělávání nebojí inovací a pokroku, a to pro nás bylo strašně cenné," dodává Luděk Altmann, který má na starosti prodej aplikace ve střední a východní Evropě.
Foto: Ludvík Hradilek
22. 4. 2017 21:50
Na začátku byla snaha dvou šikovných mladých IT odborníků využít své dovednosti smysluplně. Na konci je aplikace, díky které výuka přírodovědných předmětů na základních a středních školách vstupuje do 21. století. Původem český program Corinth Classroom obsahuje přes tisíc 3D modelů. Mladší žáci se díky němu můžou podívat, jak vypadá chodící kostra tyranosaura nebo zub zvětšený až na strukturu skloviny. Maturanti pak můžou vidět reálný pohyb planet ve sluneční soustavě, prostorové uspořádání atomů v molekule kyslíku nebo to, jak se v plicích okysličuje krev. Start-up, který zaujal šéfa Microsoftu i Hewlett-Packard, používají školy už ve více než stovce zemí.
 

Právě se děje

Další zprávy