YouTube slaví 15 let. Návykový portál změnil svět, "lidové celebrity" chrlí i v Česku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 2. 2020 12:27
Internetový server YouTube již 15 let spojuje milovníky videí a kreativní tvůrce z celého světa. Kdo ho založil, jak se na něm dají vydělat peníze a jaké fenomény a celebrity pomohla internetová platforma stvořit, ukazuje následující přehled.
Foto: Tary

Kdo si tvorbou na YouTube nejvíce vydělá?

Mezi nejvýdělečnější youtubery loňského roku patří osmiletý americký chlapec Ryan Kaji, který si podle žebříčku časopisu Forbes přišel na 26 milionů dolarů (595 milionů Kč). Jeho kanál Ryan's World má přes 22 milionů odběratelů, Kajimu ovšem plynou příjmy i z prodeje vlastní série hraček a oblečení, pořadu na dětském kanále Nickelodeon a ze smlouvy s americkou streamovací službou Hulu. službou Hulu.

K nejúspěšnějším hvězdám YouTube patří i teprve pětiletá Anastasia Radzinská, které byla diagnostikována mozková obrna a která si vydělala 18 milionů dolarů (410 milionů Kč). Na dvou kanálech Like Nastya a Like Nastya Vlog, kam přidává videa v sedmi jazycích, má dohromady téměř 60 milionů odběratelů. O spolupráci s ní mají zájem velké značky včetně Legolandu či Danone.

 

Právě se děje

Další zprávy