YouTube slaví 15 let. Návykový portál změnil svět, "lidové celebrity" chrlí i v Česku

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
13. 2. 2020 12:27
Internetový server YouTube již 15 let spojuje milovníky videí a kreativní tvůrce z celého světa. Kdo ho založil, jak se na něm dají vydělat peníze a jaké fenomény a celebrity pomohla internetová platforma stvořit, ukazuje následující přehled.
Youtubeři na českém festivalu Utubering 2019.
Youtubeři na českém festivalu Utubering 2019. | Foto: Utubering

Youtubeři - co jsou zač?

YouTube má na svědomí vznik celé nové profese a společenského fonoménu.

Youtuber je osoba, která aktivně nahrává videa na internetovou platformu pro sdílení videí Youtube. Podle žánrů se youtubeři dělí na vlogery, kteří točí příběhy ze svého života nebo komentují či parodují různé události, tvůrce takzvaných let´s play výstupů, v nichž se vyjadřují k počítačovým hrám, prankstery, kteří natáčejí videa, ve kterých se snaží nachytat ostatní osoby, nebo provádějí různé sociální experimenty, či streamery, kteří natáčejí živá videa a ve svých výstupech jsou s fanoušky v kontaktu on-line.

Populární jsou i například tvůrci videí zaměřujících se na představování a hodnocení knih či na líčení a kosmetiku, přínosná jsou také všelijaká instruktážní videa.

Youtubeři, kteří jsou často populárnější než celebrity ze světa filmu a hudby, získávají své fanoušky právě tím, že jsou "jedni z nich". Úspěchy slaví zejména u mladé generace, která jejich videa považuje za zajímavá a zábavná. Podle psychologa Marka Vranky ale nemá cenu dětem tento druh zábavy zakazovat. Místo toho by jim dospělí měli vysvětlovat souvislosti a učit je kriticky myslet.

YouTubeři pořádají vlastní festivaly jako je americký VidCon nebo český Utubering a ti nejlepší se účastní světové soutěže pro osobnosti sociálních sítí Global Social Awards. V roce 2019 bylo na YouTube celosvětově přes 31 milionů kanálů a 16 000 z nich mělo více než milion odběratelů.

 

Právě se děje

Další zprávy