"Moravské Palermo." Pivaři kritizují vládu za zvýšení daní, nechápou zvýhodnění vína

Tereza Vaněčková Veronika Košťálová Tereza Vaněčková, Veronika Košťálová
11. 5. 2023 19:42
Jednou ze součástí balíčku úspor, který ve čtvrtek představila vláda, je i změna daně na točené pivo. Desetiprocentní snížená DPH by se od příštího ledna měla zvednout na 21 procent. Oproti tomu spotřební daň na takzvaná tichá vína zůstává stále nulová. Plzeňský Prazdroj se obává, že zvýšení sazby u točeného piva může ohrozit vesnické hospody, jejichž byznys je postavený především na tomto nápoji.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Pěst mezi oči pro všechny sladaře, pěstitele ječmene a minipivovary, hodnotí plánované zvýšení daně na točené pivo Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků. "Vláda je moravským politickým Palermem, které dlouhodobě upřednostňuje víno před pivem," řekl Kastner. 

Zatímco u točeného piva vláda v úsporném balíčku zvedla daň z přidané hodnoty z deseti procent na 21, u takzvaného tichého vína navzdory doporučení Národní ekonomické rady ponechala nulovou spotřební daň. Zdaněná jsou pouze šumivá, a to ve výši 23,40 koruny za litr. "Vláda rozhodla bez dopadových analýz, neporadila se s odbornou veřejností a likviduje českou gastronomii," prohlásil Kastner.

Mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář tvrdí, že rozhodnutí vlády bude mít fatální dopad převážně pro vesnické hospody, které podle něj pivem vyloženě žijí. "Na venkově je spotřebitel velmi citlivý na jakoukoli změnu cen. Zvláště v menších obcích budou dopady zvýšení DPH rozhodovat o tom, zda bude hospoda fungovat dál, nebo ne," vysvětlil. Už nyní totiž někteří hospodští kvůli šetření omezují otevírací dobu na pátky a víkendy či pouze večerní hodiny. 

Kastner si myslí, že podniky mohou začít přecházet k černé ekonomice, aby obešly zákony. "Doufám, že si vláda přešlap brzy uvědomí. Je to krok, který nebude mít pozitivní vliv na nikoho. Rozdíl mezi pivem a vínem jen dokazuje, že si v této zemi nejsme všichni rovni," dodal Kastner.

DPH za točené pivo v restauracích se tak vrací do úrovně, na které před lety bylo. V květnu 2020 ho snížila tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO) kvůli těžkým časům pro hospodské, kteří museli mít po značnou část koronavirové epidemie své podniky zavřené. 

Podle mluvčího Prazdroje Kováře ale obtížné období pro hospody stále přetrvává. "Po dvou letech pandemie, kdy byla stravovací zařízení zhruba 260 dnů zavřená, teď restauratéři posledním rokem čelí zvýšené inflaci," popisuje.

Zdůrazňuje, že inflace je v gastronomii ještě vyšší než v některých jiných oblastech. "Téměř u poloviny podniků je pivo nedílnou součástí jejich rozpočtu a tržeb," řekl Kovář.

 

Právě se děje

Další zprávy