Zabijáci v jídle. EU chce zakázat škodlivé průmyslové tuky

Veronika Rodriguez Veronika Rodriguez, Barbora Roubalová
2. 9. 2015 5:30
Evropská komise sepisuje nová pravidla, jak výrazně omezit ztužené rostlinné tuky s obsahem transmastných kyselin. Podle lékařů kvůli jejich spotřebě zemřou ročně až čtyři miliony lidí.
Foto: ČTK

Praha/Brusel - Zakažte průmyslově vyráběné tuky, vyzývají kardiologové všechny evropské státy. Škodlivé transmastné kyseliny, které tyto tuky obsahují, podle nich zabíjejí - každoročně způsobí až čtyři miliony úmrtí.

Evropská komise přitom na jejich výzvu slyší. Nakládání s tuky prý výrazně omezí. "Bude to velmi brzy," slibuje mluvčí Evropského domu v Praze Karolína Kottová.

Tisíce výrobků obsahují transmastné kyseliny. Tuky, při jejichž výrobě se tyto škodlivé látky tvoří, jsou totiž velmi levné a mají dlouhou trvanlivost. Hranolkům navíc dodávají křupavost, polevám plnou chuť a koláčům jemnou kůrku. "Řada výrobků proto ještě trans mastné kyseliny obsahuje, i když jejich počet klesá. Tuky je obsahující jsou o něco levnější, ale hlavně mají výborné vlastnosti pro výrobu polev na mražené krémy a pečivo, náplně do pečiva apod." vysvětluje profesorka z Vysoké školy chemicko-technologické Jana Dostálová.

Podle časopisu dTest se škodlivé látky skrývají až ve třetině balených sladkostí.

Podle lékařů ale zabíjejí. Na svědomí mají mrtvice, infarkty i vysoký krevní tlak. "Stačí pouhých pět gramů tohoto tuku denně a riziko ischemické choroby srdeční vzroste o třiadvacet procent," varuje například vedoucí Katedry preventivního lékařství 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Pavel Dlouhý. Způsobují také cukrovku.

Lékaři proto vyzvali státy Unie, aby tuky s transmastnými kyselinami z evropského trhu vypudily. "Transmastné kyseliny obsažené v tucích, které se průmyslově vyrábějí takzvanou hydrogenací, zabijí každoročně až čtyři miliony Evropanů," apelují ve svém prohlášení lékaři z Evropské kardiologické společnosti. Problém by se proto měl podle nich vyřešit, a to urgentně.

Na obalech se o "jedech" nic nedočtete

Evropská komise není proti. "Výzvou se skutečně zabýváme. Zpráva o transmastných kyselinách se dokončuje a její přijetí se očekává velmi brzy," potvrdila Aktuálně.cz mluvčí Evropského domu v Praze Karolína Kottová.

Komise podle ní škodlivé tuky buď výrazně omezí, nebo je alespoň vrátí na obaly potravin – tak, aby o nich spotřebitel věděl. Dnes se totiž tyto tuky na obalech ani neuvádějí. Nesmějí.

Co jsou transmastné kyseliny?

Transmastné kyseliny

  • Vznikají jako vedlejší produkt při ztužování tuku hydrogenací. Jedná se o velmi levnou metodu, která navíc významně prodlužuje trvanlivost potravin.
  • Jejich výživová hodnota je nulová, pomáhají vzniku "škodlivého" cholesterolu LDL a naopak snižují hladinu "dobrého" cholesterolu HDL.
  • Obsahují je hlavně ztužené rostlinné tuky (margaríny) na pečení, smažení a fritování. Odtud se pak látky dostávají i do pečiva, hranolků či popcornu. Velké množství transmastných kyselin obsahují cukrovinky (zmrzliny, oplatky, polevy apod.)
  • Mohou je stále obsahovat i některé margaríny určené pro studenou kuchyni (rostlinná "másla"), i když většina výrobců už sama přešla na zdravější metody ztužování. Technologie výroby margarínů se totiž za posledních dvacet let výrazně změnila.
  • Vodítkem je, když je v receptuře uvedeno "částečně ztužený tuk". Pak výrobek škodlivé látky obsahuje.

Způsobila to chyba v evropské legislativě, podle které se na obal smí napsat jen to, co je vyjmenováno v zákoně. A transmastné kyseliny z tohoto zákona vypadly. "Podle nového nařízení Evropské unie platného od prosince loňského roku se obsah transmastných kyselin a obalech potravin uvádět nesmí," potvrzuje profesorka Dostálová. Výrobcům, kteří by chtěli dát zákazníkovi najevo, že je jejich potravina zdravá, tak dnes hrozí paradoxně postih - milionová pokuta.

"Úprava legislativy je proto opravdu nevyhnutelná," hodnotí stav europoslankyně Olga Sehnalová. Použití transmastných kyselin v jídle by se při té příležitosti dalo podle ní omezit. "Osobně tuto variantu podpořím," řekla Sehnalová.

Méně cukrovky i infarktů

Škodlivé rostlinné tuky s obsahem transmastných kyselin ostatně neřeší jen Evropa. Jejich použití nedávno zakázaly také Spojené státy. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv si totiž spočítal, že se to vyplatí. A to výrazně. "Potravináři se sice budou muset vypořádat s přechodem na nové technologie, za které zaplatí asi šest milionů dolarů, zdravotní systém ale ušetří dvacetinásobek," popisuje úřad.

Jen infarktů podle něj každoročně ubude kolem dvaceti tisíc. Sníží se také počet úmrtí na kardiovaskulární choroby, a to o sedm tisíc ročně.

Řada výrobců už navíc přechází na zdravější metody ztužování dobrovolně. "Už nyní mají takřka všechny naše tuky a margaríny dodávané do obchodů hodnoty transmastných kyselin blízké nule," potvrzuje třeba Michael Beneš ze společnosti KaKa, která ztužené tuky vyrábí.

Transmastné kyseliny z částečně ztužených rostlinných tuků prý neobsahují ani výrobky společnosti Unilever. "Žádný z našich výrobků je neobsahoval už v září 2012," tvrdí mluvčí společnosti Veronika Kúšiková.

Pečivo, hranolky, popcorn

Transmastné kyseliny vznikají při částečném ztužování rostlinných tuků, které se nazývá hydrogenace. Přidávají se třeba do tuků na pečení, smažení nebo fritování – s nimi se pak dostávají i do pečiva, hranolků či popcornu. Jsou k nalezení také v cukrovinkách, sušenkách či listovém těstě. Objevují se v polevách, zmrzlinách a levných čokoládách.

"Trans mastné kyseliny obsahují i některé výrobky , které se tváří jako čokoláda, ale na obale mají napsáno, že se jedná o cukrovinku nebo čokoládovou pochoutku. Jejich počet na trhu rovněž klesá. Tuky obsahující trans mastné kyseliny se nahrazují jinými tuky, nebo se jedná o čokoládu.," popisuje profesorka Jana Dostálová.

Podle časopisu dTest skrývají některé výrobky dostupné na českých pultech dokonce až třicet gramů škodlivých transmastných kyselin. Světová zdravotnická organizace (WHO) přitom doporučuje nepřekročit maximální dávku dvacet gramů těchto tuků za den.

Pozn. red: V původní verzi článku jsme použili nepřesnou formulaci, že to jsou margaríny, které podle lékařů lidem škodí a mohou stát za miliony úmrtí. Korektní formulace je taková, že tímto viníkem jsou transmastné kyseliny, které některé margaríny obsahují. Transmastné kyseliny se vyskytují ve ztužených rostlinných tucích, které se vyrábějí s pomocí starších technologií.

 

Právě se děje

před 6 hodinami

Brémy podlehly Frankfurtu 0:3, Pavlenka inkasoval po 342 minutách

Fotbalisté Brém v dohrávce 24. kola německé ligy podlehli Frankfurtu 0:3 a zůstali na předposledním místě tabulky. Brankář Jiří Pavlenka byl v bundeslize překonán po 342 minutách, celý zápas za domácí Werder odehrál i krajní obránce Theodor Gebre Selassie.

Brémy prohrály poprvé po třech ligových zápasech a ztrácí dva body na šestnáctý Düsseldorf, který drží barážovou pozici. Eintracht zvítězil podruhé za sebou a poskočil na 11. příčku.

Domácí si v úvodním poločase vytvořili víc nebezpečných šancí než soupeř, ale brankář Trapp zneškodnil dalekonosnou ránu Klaasena nebo Selkeho pokus z úhlu.

Druhé dějství jasně patřilo Frankfurtu. V 61. minutě si na Kostičův centr naskočil Silva a přesnou hlavičkou překonal Pavlenku. Reprezentační gólman podruhé inkasoval v 81. minutě z rohu od nepokrytého Ilsankera a hostující náhradník ještě v poslední minutě uzavřel skóre hlavou.

Hráči Werderu potvrdili pozici nejhoršího domácího týmu německé ligy, v aktuální sezoně na Weserstadionu ze 14 utkání získali pouhých šest bodů a vyhráli jen v září nad Augsburgem (3:2).

před 6 hodinami

V případě Maddie McCannové, jež zmizela před třinácti lety, je podezřelý Němec

Němečtí vyšetřovatelé podezřívají z vraždy britské dívky Maddie McCannové, která zmizela před 13 lety při rodinné dovolené v Portugalsku, 43letého muže z Německa. Vyšetřování otevřelo státní zastupitelství v Braunschweigu, informoval dnes Spolkový kriminální úřad. Podezřelý, který byl už v minulosti podle agentury DPA vícekrát trestán kvůli sexuálním deliktům i na dětech, si v současnosti odpykává víceletý trest ve vězení.

Tehdy tříletá Madeleine McCannová zmizela v květnu 2007 z apartmánu v turistickém komplexu v Praia da Luz u jihoportugalského města Lagos v regionu Algarve. Její rodiče byli tehdy na večeři v blízké restauraci. O osud dívenky se zajímala média na celém světě. 

Zdroj: ČTK
před 6 hodinami

Anderson, Ozon, McQueen. Festival v Cannes zveřejnil výběr filmů pro letošní ročník

Nové filmy amerického režiséra Wese Andersona, francouzského Françoise Ozona či britského Steva McQueena jsou součástí oficiálního výběru 56 snímků pro letošní ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes. Filmový svátek se letos v květnu nekonal kvůli koronavirové pandemii, pro snímky je ale zařazení na jeho program prestižním oceněním, uvedla agentura AFP. Žádný český film se do výběru neprobojoval.

Na seznamu oficiálního výběru se nachází Andersonův film The French Dispatch (Francouzská spojka), Ozonův Eté 85 (Léto 85), britský filmař Steve McQueen má ve výběru snímky hned dva - Lovers Rock (Skála milenců) a Mangrove (Mangrovník).

Žádný český film v letošním oficiálním výběru festivalu nefiguruje. Ze zemí střední a východní Evropy zde mají své zástupce pouze Litva (film Soumrak režiséra Šarunase Bartase) a Bulharsko (snímek Únor od režiséra Kamena Kaleva).

Zdroj: ČTK
Další zprávy