Za první dva měsíce uzavřela inspekce 24 restaurací, nejčastěji pro porušení hygieny

ČTK ČTK
29. 2. 2016 18:32
Od začátku roku 2016 uzavřela Státní zemědělská a potravinářská inspekce 24 restaurací a stravovacích provozů. Důvodem bývá nejčastěji závažné porušení hygieny potravin. Za minulý rok podle inspekce zjistila špatné hygienické podmínky ve 32 procent případů, letos zatím shledala porušení předpisů ve 35 procentech kontrolovaných provozoven. Často přitom jde o závažné porušení naprosto základních povinností. Vzhledem k dosavadní zoufalé situaci hodlá inspekce v intenzivních kontrolách pokračovat.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) za první dva měsíce roku uzavřela 24 restaurací a dalších stravovacích provozů. Pokračuje tak trend z loňska, kdy inspektoři za celý rok zakročili proti 144 provozovnám. Důvodem pro uzavření bývá zpravidla závažné porušení hygieny potravin. Situace zůstává ve srovnání s minulým rokem na stejně nepřijatelné úrovni, sdělil novinářům mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

V roce 2015 inspektoři uskutečnili ve stravovacích provozech více než 15 000 kontrol, porušení předpisů zjistili ve 32 procentech případů. Letos v lednu a únoru 2016 konstatovali porušení zákona u 35 procent kontrol.

"V řadě případů se přitom jednalo porušení předpisů svědčící o naprosté neznalosti i těch nejzákladnějších povinností požadovaných potravinovým právem ze strany některých provozovatelů restaurací," popsal Kopřiva.

Důvodem pro okamžité uzavření provozovny bývají například nánosy mastnoty, prachu a zbytků potravin na zařízeních v kuchyni, nádobí a podlahách. Inspektoři považují za vážný problém také chybějící přívod teplé vody, výskyt škůdců, výrazné zaplísnění prostor a chladících zařízení, stejně jako nedodržení technologických postupů.

"Vzhledem k přetrvávající neutěšené situaci v segmentu společného stravování bude SZPI pokračovat v silném kontrolním tlaku tak, aby byla v maximální možné míře zajištěna ochrana zdraví spotřebitele," uzavřel Kopřiva. Kontroly v provozovnách společného stravování patří do kompetencí SZPI od začátku loňského roku.

Pokud dětem nevnutíme nějakou aktivitu, aby měly výdej, tak je nemůžeme pořád omezovat v tom, co můžou jíst, říká Miroslav Koberna. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy