Za 60 let vypije Čech 87 sudů piva a sní 30 prasat

ČTK ČTK
26. 5. 2012 9:40
Podle ČSÚ snědl průměrný Čech v období 1950-2010 3,8 tuny chleba a 500 kusů drůbeže
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Průměrný obyvatel České republiky vypil za období 1950 až 2010 celkem 87 stolitrových sudů piva a snědl 30 prasat. Vyplývá to z netradiční publikace s názvem "61 let českého strávníka", kterou na svých stránkách zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Během uvedených 60 let průměrný tuzemec spořádal i 3,8 tuny chleba a 4,7 tuny masa včetně vnitřností. K tomu bylo potřeba porazit 30 prasat, téměř 500 kusů drůbeže a 4,5 krávy.

Spotřeba brambor za období dosáhla v průměru 5879 kilogramů na hlavu a konzumace cukru přesáhla 2,3 tuny na osobu.

Průměrná spotřeba mléka v tekutém stavu i ve formě mléčných výrobků bez másla pak převýšila 13 tun na hlavu. Při současné průměrné roční dojivosti kolem 7100 litrů by tak k naplnění spotřeby každý obyvatel potřeboval průběžně dvě dojnice.

Na spotřebu 16.500 vajec za uvedené období by každý Čech musel postupně chovat celkem 64 slepic.

Kromě údajů o spotřebě jídla a nápojů obsahuje publikace také čísla o spotřebě cigaret v letech 1995 až 2010. Za toto období každý obyvatel ČR vykouřil v průměru přes 105.000 cigaret, což je zhruba 5250 krabiček.

Stravovací zvyklosti obyvatel se mění

Jak vyplývá ze statistik, lidé pijí méně mléka než v minulosti, na druhou stranu roste spotřeba mléčných výrobků, zejména sýrů. Snižuje se spotřeba chleba, na druhou stranu lidé více jedí rohlíky či housky.

Roste i spotřeba ovoce, kterého Češi sní kolem 90 kilogramů ročně, hlavní zásluhu na tom má dříve méně dostupné jižní ovoce.

Nejzdravější potraviny naštěstí nepatří k těm nejdražším:

Obyvatelé Česka v roce 2010, ze kterého pocházejí poslední oficiální údaje, omezili spotřebu většiny potravin. Jedli méně masa, mléčných výrobků, ovoce i zeleniny. Snížila se také spotřeba alkoholu a cigaret.

Mezi nečetné výjimky, jejichž průměrná spotřeba rostla, patřily brambory, oleje a tuky. Podle výrobců potravin i obchodníků lidé na potravinách šetřili v důsledku ekonomické krize.

Přestože v posledních letech Češi mírně snížili konzumaci piva, zůstávají největšími pijáky piva na světě před Iry a Němci. Vepřového masa snědí lidé v ČR ročně kolem 40 kilogramů, což je takřka polovina celkové roční konzumace masa.

 

Právě se děje

Další zprávy