Vznikl plán, jak nedýchat kouř z cigaret

Pavel Baroch
11. 6. 2006 12:00
Praha - Česká koalice proti tabáku připravila návod, jak se bránit před pasivním kouřením v restauracích či kulturních zařízeních.

Infobox

PASIVNÍ KOUŘENÍ

  • Zvyšuje o 20 procent riziko rakoviny plic.
  • Zvyšuje u dětí 1,5 - 2krát riziko infekce dýchacích cest.
  • Riziko srdečního infarktu je téměř 2krát vyšší u lidí, jejich partner kouří, nebo kteří pracují v zakouřeném prostředí.
  • Zvyšuje riziko mozkové mrtvice až o 82 procent.
  • U pasivních kuřaček je zvýšeno riziko samovolného potratu o 50 procent.
  • Takovým matkám se rodí děti asi o 150 gramů lehčí.

Na následky pasivního kouření zemře každý rok až dva tisíce lidí, dvakrát více než při dopravních nehodách.

Podle sdružení Česká koalice proti tabáku je to také tím, že se nekuřáci nedokáží nebo neumí proti pasivnímu kouření - třeba v restauracích - postavit.

Když odbornice na léčbu závislosti na tabáku Eva Králíková dělala spolu se studenty medicíny výzkum ve více než stovce pražských restaurací, výsledkem bylo, že cigaretový kouř vadí asi šedesáti procentům zaměstnanců.

"Bojí se to ale říct svým zaměstnavatelům," řekla podle ČTK Králíková. Servírky a vrchní, kteří se v zakouřených podnicích pohybují, přitom vdechují více zplodin než sedící hosté u stolů.

Právo na vzduch bez kouře

Česká koalice proti tabáku teď na svých internetových stránkách připravila návod, jak se "z pasivního kuřáka stát aktivním nekuřákem".

"Naše zákony týkající se ochrany před pasivním kouřením jistě nejsou ideální, je ale smutné, že i současná platná opatření jsou hromadně porušována a je tím ohrožováno zdraví i životy dvou třetin naší dospělé (nekouřící) populace a těch nejzranitelnějších - dětí," uvádí se na stránce.

"Buďme dostatečně sebevědomí a vyžadujme to, na co máme právo - dýchat vzduch bez tabákového kouře," vyzývá ředitelka České koalice proti tabáku Kateřina Langrová.

Koalice připravila tři konkrétní návody, kdy se bránit před pasivním kouřením - v práci, v kulturním zařízení a v restauraci. Právě v restauracích je nejvíce vidět, jak nový protikuřácký zákon nekuřákům nepomohl. Tam, kde byli i dříve "namícháni" kuřáci s nekuřáky, sedí nadále vedle sebe.

(Ne)jednotný výklad zákona

Podle ministerstva zdravotnictví se ukazuje, že zákon nemá jednotný výklad a bude nutné ho novelizovat. Podle právničky Petry Duškové, která spolupracuje s Českou koalicí proti tabáku, ovšem zákon nejednoznačný není.

"Norma hovoří jasně," tvrdí Dušková. Podle zákona je v zařízeních společného stravování zakázáno kouřit, pokud nejsou v restauracích vyhrazeny prostory pro kuřáky nebo dostatečně ventilovány.

Podle České koalice proti tabáku ovšem několik studií prokázalo, že neexistuje efektivní ventilační systém, který by zajistil dostatečnou výměnu vzduchu v místech, kde se kouří.

"Respektive rychlost proudění vzduchu v místnosti by musela dosahovat asi sto až sto dvacet kilometrů v hodině," dodala ředitelka sdružení Langrová. Postěžovala si, že majitelé restaurací a kuřáci zákon nedodržují, úřady pak nekontrolují a nevymáhají.

Nekuřácké restaurace netratí

V Evropě je kouření v restauracích zakázáno zatím v Norsku, Irsku, Skotsku, Itálii, Španělsku, na Maltě a ve Švédsku. V dalších zemích, například v Belgii, je příslušná norma před spuštěním.

"Není pravda, že nekuřácké restaurace poškodí stát či majitele," řekla Langrová.

Například v New Yorku podle Langrové po prvním roce "nekouření" odevzdaly tamní restaurace na daních o dvanáct procent více - tržby se tedy očividně zvýšily.

Poté, co byl zaveden zákaz kouření v Irsku, se v tamních restauracích zastavil několikaletý propad tržeb.

 

Právě se děje

Další zprávy