Povolební mapa Prahy: které strany povládnou na radnicích a kdo jsou noví starostové

Jiří Kropáček Markéta Jakicová, Jiří Kropáček
Aktualizováno 25. 11. 2018 10:54
Přesně před měsícem šli voliči k urnám, aby rozhodli o novém rozložení sil na pražských radnicích. Jednání o koalicích je ve většině městských částí u konce. Deník Aktuálně.cz vytvořil mapu metropole, v níž se jednotlivé části Prahy zbarvily podle toho, která strana nakonec získala funkci nejvyšší - pozici starostky či starosty. Nejlépe je na tom zatím ODS, která má šest starostů a je součástí více jak poloviny koalic v městských částech Prahy. Ve třech číslovaných městských částech dosud není o nové vládni koalici rozhodnuto.
0 %100 %

O tom, kdo povede pražský magistrát, je v podstatě rozhodnuto. Koalici složili piráti, Spojené síly pro Prahu a Praha sobě. Zdaleka však neplatí, že se těmto stranám podařilo ovládnout i jednotlivé pražské radnice.

Na těch se naopak nejlépe prosadila ODS. Pro stranu, která i přes vítězství ve volbách na pražský magistrát bude nakonec v opozici, je početné zastoupení v koalicích a šest starostů částečnou kompenzací.

"Pro nás pro všechny jsou různá povolební vyjednávání něčím vždycky nová, za sebe jsem s jednáním z městských částí spokojen, ale přiznávám, že jsou oblasti, které mě mrzely, to si s nimi však vyřeším osobně," okomentoval pozici ODS na radnicích šéf pražské ODS Tomáš Portlík.

Letité bašty ODS

V několika městských částech už je ODS stálicí a nic se nemění ani tentokrát. Už čtvrté období v řadě povládne na Praze 2 Jana Černochová a dvanáct let je starostou také Jan Jarolím na Praze 9. Déle je v čele velké radnice pouze David Vodrážka v Praze 13, který zastává funkci od roku 2002 a s tímto volebním obdobím překročí již dvacetiletou éru. Třináctka je typickou baštou ODS, v této městské části vyhrála zatím všechny volby od roku 1994.

Role opozice se naopak občanským demokratům i přes vítězství nevyhne na Praze 3, kde dosavadního starostu Alexandera Bellu (ODS) nahradí pravděpodobně Jiří Ptáček. Nově vzniklá koalice TOP 09 a STAN, pirátů a zelených ale teprve probírá programové body a jméno starosty chtějí oficiálně oznámit až po doladění společných priorit.

Nově se v roli pražských starostů objeví členové Pirátské strany - Daniel Mazur na Praze 5 nahradí dosavadního starostu Pavla Richtera z TOP 09, která skončí v opozici, jelikož na koalici se s piráty dohodly ODS a hnutí ANO.

Na Praze 12 bude zastupovat piráty Jan Adamec, jehož strana vzala před pár dny do koalice s TOP 09  místo uskupení Změna pro Prahu 12 občanské demokraty.

Po třech starostech má i TOP 09, třeba na Praze 14 se stal staronovým starostou Radek Vondra a městskou část povede spolu s ODS a piráty. Celkově je TOP 09 v deseti koalicích z dvaceti dvou číslovaných městských částí.

Ke svému bratrovi Janu Čižinskému (Praha sobě) na Praze 7 se na Praze 1 přidal i Pavel Čižinský ze stejného uskupení, kterému se poměrně překvapivě podařilo na jedničce zvítězit a odstavit tak od funkce starostu Oldřicha Lomeckého (TOP 09). V 25členném zastupitelstvu bude mít nová koalice Prahy 1 sobě, pirátů, My, co tady žijeme a Zelená pro jedničku většinu 15 hlasů.

Hnutí ANO má na velkých radnicích starostu jediného, a to Milana Wenzla na Praze 15, kde koalici vytvořily hnutí ANO, ODS a TOP 09. V menší části Praha 18 má ANO ještě nového starostu Zdeňka Kučeru, v Letňanech vznikla koalice ODS a Svobodných, ANO, ODA, TOP 09 a jeden nezávislý zastupitel.

Kde dlouho nebylo jasno a někde stále není

Komplikace při vyjednávání byly na Praze 8. Původně tam měla vzniknout koalice Osmička žije spolu s piráty a TOP 09, avšak TOP 09 vyvěsila následně na Facebooku prohlášení, že tato koalice rozhodně nesplňuje jejich představy, a vyjednávání se zastavilo. 

Koalici nakonec uzavřel blok ODS, TOP 09 a STAN s Patrioty pro Prahu 8, kteří však disponují pouze 18 mandáty. Novou koalici po složitém povolebním vyjednávání podpořili osmi hlasy zastupitelé hnutí ANO, ti však ve vedení městské části neusednou. Starostou se stal Ondřej Gros z ODS.

Patová situace stále panuje i na Praze 11, jednání tam komplikují dlouhodobě napjaté vztahy mezi uskupeními, která se dostala do zastupitelstva. Hnutí pro Prahu 11 nabídlo spolupráci pirátům, avšak společně měli pouze 22 mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu. Minulý týden proto požádali o spolupráci hnutí ANO, které se však zavázalo spolupracovat s TOP 09- STAN a ODS. Domluvili se na společné schůzce, avšak výsledky jednání ještě nejsou známy. 

Minulý týden nebyl jasný ani výsledek na malém zastupitelstvu v Horních Počernicích - Praha 20. V pondělí večer se na jednání domluvilo vítězné Hnutí občanů Počernic, Společně pro Počernice a ANO s uskupením Počernice Jinak, které přidalo do koalice další dva mandáty. Bývalou starostku Hanu Moravcovou (Šance pro Počernice) na postu vystřídá Alena Šrobová (Hnutí občanů pro Počernice). 

Celkově se proměnili starostové na pěti velkých zastupitelstvech z patnácti, mezi novými starosty jsou nejen zástupci pirátů, ale také Renata Chmelová, senátorka, která byla volební jedničkou na kandidátce koalice Vlasta na Praze 10. Na malých zastupitelstvech se vyměnili dva starostové, již zmíněná Praha 18 má nového starostu Zdeňka Kučeru (ANO) a Újezd nad Lesy - Praha 21 -Milana Samce (ODS), který nahradil Karlu Jacob Čechovou (TOP 09). 

 

Právě se děje

Další zprávy