Zvýšíme platy, lákají komunisté voliče

Red DOM, ČTK
11. 2. 2006 14:45
Praha - Komunistická strana Čech a Moravy přijala program a slibuje voličům růst platů o deset procent ročně. Uvnitř: ANKETA

V červnových volbách se s ním pokusí posílit své postavení na politické scéně. Volební program dnes jednomyslně schválilo vedení strany.

Opoziční strana si stanovila osm priorit - zdraví, zaměstnanost, bydlení, podmínky pro mladé, důstojné stáří, vzdělání a kultura,
bezpečnost a informační společnost.

Předseda KSČM Vojtěch Filip.
Předseda KSČM Vojtěch Filip. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Prioritou priorit jsou sociální jistoty," řekl novinářům místopředseda komunistů Jiří Dolejš. KSČM slibuje, že v případě volebního vítězství by své závazky dodržela, pokud by růst ekonomiky byl pět procent ročně.

V programu komunisté slibují nárůst mezd do roku  2010 o čtyřicet procent, zvýšení výdajů na výzkum a vývoj, odmítají privatizaci nemocnic nebo další zvyšování spoluúčasti pacientů.

V rámci podpory bydlení by chtěli postavit až padesát tisíc bytů ročně. Půjčky se státní podporou na byt komunisté slibují zvýšit až na půl milionu. "Rodiny by si z ní mohly odepsat za každé narozené dítě sto tisíc korun," uvedl dnes Dolejš.

Čeští komunisté si přejí pozastavení členství ve strukturách NATO. Nejsou ale příznivci radikálních či rychlých řešení. "Je možné
vystoupit z vojenské složky aliance, protože v té politické složce nemá smysl nebýt," řekl předák komunistů Vojtěch Filip.

Dolejš uvedl, že vystoupit z vojenské složky nejde okamžitě, takový proces by podle pravidel NATO trval až deset let.

Komunisté by chtěli převzít díl odpovědnosti za správu země, otevřenou vládní spolupráci s KSČM ale odmítají všechny strany
zastoupené nyní ve sněmovně včetně sociální demokracie.

I když program ČSSD a KSČM má mnoho společných bodů a politici ODS a KDU-ČSL varují před čím dál užší spoluprací obou levicových stran, premiér a volební lídr ČSSD Jiří Paroubek vládní koalici s komunisty opakovaně vyloučil.

 

Právě se děje

Další zprávy