Zvolení platí, Antl složil slib. Senát je tak opět kompletní

ČTK ČTK
Aktualizováno 21. 11. 2014 11:40
Nové vedení senátních výborů a komisí se stranicky moc nepromíchalo. ČSSD zůstalo předsednictví v šesti výborech.
Miroslav Antl
Miroslav Antl | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Senát má znovu všech 81 plnohodnotných členů. Teprve v pátek mohl složit slib a ujmout se tak svého mandátu senátor Miroslav Antl (za ČSSD).

Nejvyšší správní soud teprve tento čtvrtek zamítl stížnost Pirátů proti jeho zvolení na Rychnovsku. Ostatních sedmadvacet senátorů, kteří byli letos zvoleni, získalo už ve středu právo aktivně se účastnit jednání Senátu a hlasovat.

Senát kvůli Antlově případu musel počkat na pátek s rozdělením senátorů do komisí a výborů tak, jak se na tom dohodly senátorské kluby.

Nové vedení senátních výborů a komisí se stranicky moc nepromíchalo. ČSSD zůstalo předsednictví v šesti výborech, ODS povede dva, předsednictví výboru pro záležitosti EU udržel klub KDU-ČSL a nezávislí. Výbory si v pátek zvolily své předsedy podle dohod senátorských frakcí a Senát to potvrdil.

Senátoři v tajné volbě rozhodli také o tom, že ze šesti senátních komisí po dvou povedou zástupci ČSSD a ODS. V čele ústavní komise je nadále Eliška Wagnerová (za SZ) a volební komisi nově předsedá Luděk Jeništa (za STAN). Kluby Starostů, Strany práv občanů s komunisty, ANO a zelených získaly místa ve vedení výborů na úrovni jejich místopředsedů.

Nové předsedy získaly jen tři výbory. V čele výboru pro veřejnou správu nahradil Iva Bárka (ČSSD), který se stal místopředsedou Senátu, Miloš Vystrčil (ODS). Předsedou výboru pro zdravotnictví a sociální politiku se stal nově Jan Žaloudík (ČSSD), šéfem výboru pro záležitosti EU Václav Hampl z klubu KDU-ČSL a nezávislí.

Senátoři se znovu sejdou 3. prosince

Staronovým předsedou ústavně-právního výboru je Miroslav Antl, výbor pro obranu a bezpečnost dál povede František Bublan (za ČSSD), výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu Jan Hajda a výbor pro kulturu, školství a lidská práva Jaromír Jermář (oba ČSSD).

V čele organizačního výboru zůstal z titulu funkce předseda horní komory Milan Štěch, předsedou mandátového a imunitního výboru je dál Jiří Oberfalzer (ODS).

Komisi pro krajany bude nadále předsedat Tomáš Grulich a komisi pro sdělovací prostředky Daniela Filipiová (oba ODS). Zbývající komise získaly nové předsedy namísto senátorů, kteří v letošních volbách mandát neobhájili. Komisi pro práci Kanceláře Senátu nově povede Božena Sekaninová a komisi pro rozvoj venkova Miroslav Nenutil (oba ČSSD).

Senátoři si rovněž vybrali své zástupce do meziparlamentních organizací a svou ustavující schůzi ukončili. Znovu se sejdou 3. prosince kvůli volbě místopředsedy České advokátní komory Davida Uhlíře ústavním soudcem.

 

Právě se děje

Další zprávy