Zvolení Kubery předsedou Senátu Hampla netěší. Vadí mi jeho postoje k EU, vysvětlil

ČTK ČTK
14. 11. 2018 14:29
Senátora Václava Hampla (za KDU-ČSL) netěší zvolení Jaroslava Kubery (ODS) předsedou Senátu, vadí mu jeho postoje k Evropské unii. Právě Hampla porazil Kubera ve druhém kole volby. V prvním vypadl Jana Horník (STAN), podle kterého nemusí být Kubera špatným předsedou, ale po svých předchůdcích to nebude mít jednoduché.
Václav Hampl
Václav Hampl | Foto: ČTK

"Pořád platí to, že trvají moje názorové rozdíly proti stanoviskům, které znám od kolegy Kubery, takže z tohoto hlediska nejsem moc rád," zhodnotil před novináři výsledek volby Hampl, kterého Kubera porazil ve druhém kole.

"Pro mě hlavní je, že já cítím jako hrozně důležitou věc pro Českou republiku, pro její politiku v této době, naše pevné mezinárodní zakotvení, zejména pokud jde o Evropskou unii. A tady cítím ze strany Jaroslava Kubery sarkastičtější přístup," doplnil Hampl. Neočekává přitom, že by se Kubera po zvolení předsedou horní komory Parlamentu nějak výrazně změnil.

"Já si myslím, že nemusí být špatným předsedou. Po Milanu Štěchovi a Přemku Sobotkovi to nebude mít úplně jednoduché, ale mám dojem, že se během těch let naučil, pracoval vedle nich, ví, jakým způsobem vedli Senát, jak ho reprezentovali navenek," řekl o Kuberovi Horník, který vypadl v prvním kole volby. Podle něj je důležité, že se podařilo předsedu Senátu zvolit už dnes a nebylo nutné volbu opakovat v dalších dnech.

Hlasování Starostů Hampla překvapilo

Horníka také nepřekvapilo, že vypadl už v prvním kole, vzhledem k rozdělení sil v Senátu takový výsledek očekával. Hampl naopak vyjádřil překvapení z toho, že ve druhém kole s hlasy 24 senátorů výrazně zaostal za Kuberou, pro kterého hlasovalo 46 senátorů.

"Myslím si, že těžko by tento výsledek mohl dosáhnout bez toho, že významná část klub Starostů a nezávislých se přiklonila v jeho prospěch. Což, přiznávám, je pro mě jisté překvapení, protože moje kandidatura původně vznikla ze společné debatě se Starosty a nezávislými," řekl Hampl. Podle Horníka měli členové klubu STAN ve druhém kole volby volné hlasování.

Horník také řekl, že od Senátu v nadcházejících dvou letech předpokládá jiné politické postoje, než budou zastávat další instituce. "Nevím, jestli budeme přímo opozicí, ale dovedu si představit, že Senát bude mít mnohdy jiný názor na politické dění jak doma, tak v zahraničí proti Hradu, proti vládě a možná i Poslanecké sněmovně," řekl.

 

Právě se děje

Další zprávy