Zveřejníme výsledky ze všech krajů i organizací, rozptyluje pochybnosti kolem referenda ČSSD

Martin Ťopek Martin Ťopek
14. 6. 2018 20:12
V pátek ohlásí ČSSD výsledky stranického referenda o tom, zda má jít strana do menšinové vlády s hnutím ANO Andreje Babiše. Ve straně už nyní kolují pochybnosti o tom, zda předběžné výsledky hlasování odpovídají výsledkům v jednotlivých regionech.
Nové vedení ČSSD po volebním sjezdu v Hradci Králové.
Nové vedení ČSSD po volebním sjezdu v Hradci Králové. | Foto: Zbyněk Pecák

Praha - ČSSD hodlá s vyhlášením výsledků stranického referenda zveřejnit také počty hlasů v jednotlivých regionech až na úroveň místních organizací. Reaguje tak i na množící se pochybnosti o regulérnosti hlasování, které má rozhodnout, zda se sociální demokracie stane koaličním partnerem hnutí ANO v menšinové vládě Andreje Babiše. Vláda se má opírat o podporu komunistů. 

"Zveřejněné budou nejen celkové výsledky, ale i výsledky po jednotlivých krajích a i místních organizacích. Každá si tak bude moci ověřit, zdali čísla, která budou zveřejněna a jsou součástí celkového výsledku, odpovídají. Každá místní organizace bude mít možnost kontroly," uvedl člen předsednictva ČSSD a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. 

V některých organizacích členové upozorňují, že občasné dílčí výsledky, které "prosáknou" na povrch, neodpovídají tvrzení vedení strany, že referendum pravděpodobně dopadne ve prospěch účasti ve vládě. "Povídá se toho spousta, ale věřit se mi tomu nechce, že by tím někdo v Lidovém domě manipuloval, tak jak se povídá," uvedl anonymně člen strany.

"Výsledkům moc nevěřím, mám o nich velké pochybnosti," uvedl další sociální demokrat z Prahy. 

Například starostka České Lípy Romana Žatecká uvedla na Facebooku, že v její organizaci se vyslovilo 88 procent členů proti účasti ve vládě.

Podobně předseda strany Jan Hamáček při návštěvě regionů slyšel v Pardubickém kraji, že místní členové budou také proti vládě. Stejný výsledek předpokládá vedení strany v Ústeckém nebo v Plzeňském kraji, podporu vládě vyjádřila menšina regionů. Přesto z Lidového domu už týdny vycházejí zprávy, že to vypadá na souhlas s vládní účastí. 

Netolický ve čtvrtek odpoledne uvedl, že se hlasování zúčastnilo asi 65 procent členů. "Moc se toho už nezmění, ale bylo mi řečeno, že jisté anomálie v jednotlivých regionech se dají nalézt," řekl. Výsledky referenda strana zveřejní v pátek odpoledne.

 

Právě se děje

Další zprávy