Zúžit imunitu? Proč ne, říkají ti, kteří ji potřebovali

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
23. 7. 2010 19:55
Aktuálně.cz se ptalo zákonodárců, které parlament nevydal ke stíhání
Konec doživotní imunity? Uvidíme...
Konec doživotní imunity? Uvidíme... | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Imunita jim pomohla. Někteří o jejím omezení mluvit nechtějí, jiní jsou naopak trochu překvapivě pro to zúžit ji. A někteří pro její omezení i zvednou ruku, protože jsou ještě stále zákonodárci.

Řeč je o poslancích či senátorech, kteří se někdy díky imunitě vyhnuli trestnímu stíhání.

Senátorce za TOP 09 Ludmile Müllerové imunita pomohla. V roce 2000 se díky ní vyhnula ještě jako poslankyně za KDU-ČSL trestnímu stíhání. Policejní vyšetřovatelé ji tehdy podezírali z krácení daně firmy, kde pracovala, poslanci jim ji ale nevydali.

Teď zvedne ruku pro omezení imunity: "Je to velmi dobře udělaný návrh."

Nepodpořila by ale úplné omezení imunity jen na projevy v parlamentu, jako je to např. ve Velké Británii. "To je jiná společnost, jiná politická kultura. Už jenom způsobem, jakým se tam sestavuje vláda," vysvětluje svůj postoj.

"S vládním návrhem nemám problém," říká další senátorka Liana Janáčková. Ona sama se navždy vyhnula trestnímu stíhání dvakrát - v roce 2006 a pak 2008 - kvůli svým kontroverzním výrokům o cikánech. Ani v jednom případě ji kolegové s poukazem na to, že vyšetřování má politický motiv, nevydali. A to přesto, že je o to ve druhém případě požádala.

Jestli ale nakonec zvedne ruku pro vládní návrh, ještě neví: "Jedna věc je můj osobní názor. Ale jsem členem klubu a tam o tom ještě budeme diskutovat." Liana Janáčková je jako bezpartijní členkou klubu ODS.

Přitom říká, že by - narozdíl od své senátní kolegyně Müllerové - podpořila i úplné zrušení imunity vně parlamentu. "Bylo by to vhodné," říká.

Zaplatil pokutu, o řidičák ale nepřišel

I někdejší ministr zahraničí v Zemanově vládě Jan Kavan zúžení imunity vítá. Prakticky to dokázat hlasováním v parlamentu nemůže, už není zákonodárcem.

V roce 1998 proslul jako vůbec první senátor, který se vyhnul policejnímu stíhání poté, co naboural v centru Prahy několik aut a poté policii odmítl dechovou zkoušku na alkohol: "Zaplatil jsem pokutu vyměřenou mandátovým a imunitním výborem," považuje událost za vyřízenou.

Pokuta ho tehdy vyšla na 15 tisíc korun. Pokud by ale přestupek řešila policie, mohlo to být až o 7 tisíc víc a navíc by mohl přijít o řidičský průkaz.

"Zúžení imunity podporuji. Ta doživotní je něco zcela neobvyklého," říká teď exsenátor Kavan. "Když jsem o ní vyprávěl svým britským přátelům, nevěřili, že je to možné." Jan Kavan ale svou podporu nemůže prakticky projevit, už není zákonodárcem.

"Nemám na to náladu!"

Někteří jsou už z politiky dávno venku a o imunitě se bavit vůbec nechtěli. "Nemám na to náladu, nepřemýšlel jsem o tom a jsem na dovolené," řekl Aktuálně.cz někdejší ministr financí Ivan Kočárník.

V roce 1998 ho sněmovna nevydala vyšetřovatelům, kteří ho podezírali ze zneužití pravomocí, protože bez vědomí vlády poskytl České spořitelně čtyřmiliardovou garanci. Stíhání unikl jen o 8 poslaneckých hlasů.

A proč ne jako v Británii?

Vládní návrh, který teď míří do sněmovny, snižuje imunitu jen na dobu výkonu mandátu. Pokud sněmovna nebo Senát zákonodárce nevydá, může policie počkat, až mu skončí mandát.

"Je to nesmysl. Někteří z nás jsou tady už několikáté funkční období. Začnou vyšetřovat po 16 letech?" nesouhlasí s návrhem senátor za vládní ODS Jaroslav Kubera.

Zachování imunity na trestní stíhání obhajují zákonodárci obavou z politického zneužití policie. A velmi často - naposledy premiér Nečas ve středu po skončení vlády - poukazují na případ prezidentské volby z roku 1998, kdy vyhrál Václav Havel až ve druhém kole a předseda republikánů Miroslav Sládek byl v té době ve vazbě.

Naopak imunita na přestupky skončí. Nebude řešit mandátový a imunitní výbor, ale policie. V praxi by tedy např. Jan Kavan, pokud by se prokázalo tehejší tvrzení policie, že z něj cítila alkohol, skončil bez řidičského průkazu.

 

Právě se děje

Další zprávy