Zůstanu, potvrdil Fischer Klausovi. Ten ho pochválil

Kateřina Eliášová
8. 11. 2009 15:25
Eurokomisař se musí hledat dál. Premiér chce rozhodnout sám, když se strany nedohodnou
Foto: Ludvík Hradilek

* Premiér Fischer potvrdil, že ho ODS i ČSSD chtěly udělat eurokomisařem * Fischer trvá na tom, že zůstane v křesle premiéra * ČSSD a ODS oficiálně trvají na svých kandidátech, Špidlovi a Vondrovi

Praha - Premiér Jan Fischer vrátil míček ve hře o českého eurokomisaře na tu polovinu hřiště, kde hrají ODS a ČSSD. Své rozhodnutí zůstat v čele vlády potvrdil při nedělní schůzce prezidentu Klausovi.

Už v sobotu v prohlášení pro média napsal, že děkuje za důvěru obou stran, ale eurokomisařem se nyní stát nemůže. To samé řekl při jednání s Václavem Klausem.

"Prezident je velmi rád, že se Jan Fischer rozhodl zůstat v premiérské funkci. I prezident republiky je přesvědčen, že tato vláda má svůj mandát dotáhnout do řádných voleb," uvedl prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Spekulace, že právě Fischer by měl být kompromisním kandidátem ODS a ČSSD na post eurokomiseaře, se objevila v pátek.

"Zástupci ČSSD a ODS mi sdělili, že prozatím jedinou osobou, na které jsou schopni se společně domluvit, jsem pouze já sám. Jejich důvěry si vážím a děkuji za ni. Vzal jsem však na sebe spolu se svou vládou odpovědnost dovést zemi k řádným parlamentním volbám a od této odpovědnosti nemohu ze dne na den odejít," napsal v sobotu Fischer.

Předseda ODS Mirek Topolánek později uvedl, že se Fischerovu kroku diví. O post eurokomisaře jevil zájem, nechápu ten obrat, prohlásil Topolánek. "On sám (Fischer) o roli eurokomisaře projevil zájem, několikrát o tom sám jednal a v pátek také potvrdil, že je připraven nominaci přijmout. Nerozumím proto zcela obratu v názoru, který naznačují jeho poslední mediální vyjádření," uvedl Topolánek.

Sociální demokraté se po Fischerově prohlášení usnesli, že se vrátí ke svému kandidátovi Vladimíru Špidlovi. "Jednání musí pokračovat. My trváme na Vladimíru Špidlovi, ODS na panu Vondrovi. Ten je pro nás nepřijatelný," řekl místopředseda strany Bohuslav Sobotka po jednání výkonného výboru ČSSD.

Počet kandidátů na eurokomisaře se o Fischerovo jméno rozšířil v pátek. Podle informací Aktuálně.cz o něm jednali lídři ODS, ČSSD i Strany zelených, což potvrdil předseda zelených Ondřej Liška. "V minulých dnech se objevila různá, byť nereálná jména včetně tohoto," uvedl.

Foto: Aktuálně.cz
Blog Ivana Krause k odmítnutí nabídky na eurokomisaře: Jan Fischer je fenomén. Je sice šéfem prozatimní vlády, ale jeho slovo a odpovědnost jsou trvalé 

Špidla, Vondra, Švejnar...

Později nepřímo potvrdil úvahy o Fischerovi i šéf ČSSD Jiří Paroubek. "Informace není nepravdivá asi potud, jako že není nepravdivá informace, že naším kandidátem zůstává Vladimír Špidla, stejně tak jako jsou další vážní kandidáti, pan Vondra, pan Švejnar a tak dále," řekl podle ČTK s tím, že spojovat Fischera s postem eurokomisaře je zatím předčasné.

Premiér Fischer v dnešním prohlášení také uvádí, že trvá na dohodě politických stran na eurokomisaři. A zopakoval, že pokud nepřijde, určí kandidáta sám. "Vyzývám proto politické strany, aby pokračovaly v jednáních a došly k dohodě o novém českém komisaři," prohlásil Fischer v sobotu. Premiér opětovně deklaroval, že jeho cílem není profesionální politické angažmá. "Svoji budoucnost po parlamentních volbách spatřuji v odborné práci v některé z domácích nebo mezinárodních institucí," napsal.

Fischer tlačil na politiky

Politici se však zatím nedokáží shodnout na jednom jménu. ODS chce senátora Alexandra Vondru, ČSSD současného komisaře Vladimíra Špidlu. Zelení trvají na Janu Švejnarovi. Další jména, která navrhují ostatní strany, jsou ale málo pravděpodobná.

Na způsobu výběru eurokomisaře se lídři stran spolu s premiérem chtějí do neděle dohodnout. Bez souhlasu prezidenta Václava Klause, který je v USA, to ale nepůjde.

Klaus je nicméně ze zvažované nominace Fischera na eurokomisaře na rozpacích. Více ho zajímá, kdo by nahradil předsedu podle něj úspěšného kabinetu.

"Tato vláda je úspěšná, má mimořádnou podporu lidí a já jako prezident jsem na rozpacích, proč ji máme zrovna teď v tuto chvíli rozbít," řekl ČTK při své nynější návštěvě Spojených států.

Prezident očekává, že v neděli po návratu povede s představiteli stran intenzivní jednání. Podle něj by Fischer byl vhodným kandidátem, ale až poté, co skončí jeho mise v čele dočasné úřednické vlády. Ta by měla vést zemi do té doby, než bude sestavena vláda, jež vzejde ze sněmovních voleb plánovaných na květen příštího roku.

Špidla by dostal sociální věci

Česko patří mezi poslední země, které dosud do Bruselu neodeslaly jméno svého nového zástupce. Podle bruselských diplomatů české váhání zatím nemělo takový vliv na případné portfolio. Spíše záleží na tom, koho nakonec vláda zvolí.

Foto: Naďa Straková

Podle dostupných informací by Češi v případě Špidly mohli znovu dostat oblast sociálních věcí, která patří do skupiny méně významných oblastí. Toto portfolio by Vondra coby pravicový politik naopak nejspíš nedostal.

V úvahu pro českého komisaře, ať je to kdokoli, připadá doprava či regionální politika, kterou mají doposud v rukou Poláci.

Vyloučeno není ani životní prostředí, z kterého však bude do budoucna odloupnut boj proti klimatickým změnám. To by sedělo ministru životního prostředí Ladislavu Mikovi, jehož jméno se podle informací deníku Aktuálně.cz dostalo v minulých dnech na seznam možných kandidátů.

 

Právě se děje

Další zprávy