Zůstanu, kývl Janota na prosbu premiéra Fischera

Domácí Domácí
14. 12. 2009 9:51
Ministr financí hrozil odchodem poté, co poslanci rozcupovali jeho úsporný balíček
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Eduard Janota zůstává ve funkci ministra financí. Po ranní schůzce s premiérem Janem Fischerem tak ukončil několikadenní spekulace.

"Za vysokou přidanou hodnotu mé vlády jsem vždy pokládal skutečnost, že nejde o kabinet levicový, ani pravicový, ale o kabinet odborníků. A za takový ho chci považovat i nadále," napsal předseda vlády v prohlášení, které rozeslal do médií.

"Jedním z takových odborníků je pro mne i ministr financí Eduard Janota. Proto jsem ho dnes požádal, aby ve své funkci setrval. Eduard Janota mé žádosti vyhověl. Děkuji mu za to," dodal.

Nechci být za kašpara

Janota zvažoval svůj odchod poté, co poslanci minulý týden schválili státní rozpočet, který si levice upravila k obrazu svému.

Poslanci ČSSD a KSČM rozcupovali takzvaný úsporný balíček, když zrušili snižování platů státních zaměstnanců a přesunuli 12 miliard mezi jednotlivými rozpočtovými kapitolami. To v praxi podle Janoty znamená, že hrozí zvýšení schodku ze současných 163 miliard na 175 miliard.

"Úsporný balíček ministerstva financí byl totálně devalvován. Chtěl jsem udělat první krůčky k ozdravení veřejných financí a to se určitě nepodařilo," postěžoval si ministr v neděli v rozhovoru pro ČT.

Už o víkendu Janota avizoval, že klíčová pro něj bude dnešní schůzka s Fischerem. Dopředu ovšem oznámil, že nechce "být za kašpara".

 

Právě se děje

Další zprávy