Zrušte vepřín v Letech, žádá Evropský parlament

Hana Pražáková
31. 1. 2008 15:55
Europoslanec Březina je proti. Na vině je Německo

Praha - Europoslanci žádají Česko, aby zrušilo vepříny, které stojí na místě bývalého koncentračního tábora v Letech u Písku. Za druhé světové války zde byli internováni Romové. Místo něj zde má postavit pomník obětem pronásledování.

Český europoslanec Jan Březina s postupem poslanců nesouhlasí.

"Chce-li Evropská unie do této otázky spadající do svrchované pravomoci orgánů ČR zasahovat, měla by jedním dechem dát na stůl potřebné dvě miliardy korun, které jsou k likvidaci prasečáku a vybudování památníku potřeba. Bez toho se jedná jen o laciné a populistické moralizování," říká Březina.

Ten se u rezoluce o evropské strategii pro romskou menšinu zdržel hlasování. Převážná většina poslanců ji však přijala.

Březina: Na vině je i Německo, které návrh předložilo

Březina také napadl německého europoslanece Horáčka. Za Lety by měl totiž podle Březiny kárat německé orgány jako právní nástupce německé nacistické moci, která byla v protektorátu Čechy a Morava faktickým nositelem moci.

"Historická odpovědnost za existenci koncentračního tábora v Letech v době druhé světové války neleží na českých orgánech, ale v prvé řadě na těch německých", říká Březina.

Tím nechce říci, že by se problém Lety neměly řešit. Výtky europarlamentu by měla podle Březiny doprovázet i úvaha, jak by k nápravě mohla přispět EU.

Formulace je nešťastná, míní Stehlíková

Česko má variant několik. Třeba vystěhovat prasata
Česko má variant několik. Třeba vystěhovat prasata | Foto: Ludvík Hradilek

Situací v Letech se nyní zabývá speciální skupina pod vedením ministryně bez portfeje Džamily Stehlíkové, která má ve vládě na starosti problematiku menšin. Skupina by do konce roku měla předložit možné varianty dalšího postupu.

"Požadavek Evropského parlamentu je nešťastně formulován. Při takovémto znění jej lze těžce splnit," říká Stehlíková, podle níž není odstranění vepřína jedinou možností. "Nabízí se třeba konverze výroby. To však nevyhovuje požadavku odstranit budovu," říká Stehlíková. "Doslovné znění zní dost ultimativně," dodává.

Situace v Letech není uspokojivá ani podle Březiny, nelze ji však vytrhovat z celoevropského kontextu romské problematiky.

EP varuje proti protiromskému smýšlení

"Česká republika si v romské otázce nestojí hůř než jiné členské státy a rozhodně si v této souvislosti nezaslouží být terčem politicky motivovaného útoku ze strany Evropského parlamentu. Dramatizace kauzy Lety a její nafukování do obludných rozměrů, odvádí pozornost od skutečně závažných problémů romské populace a naprosto bezdůvodně poškozuje obraz České republiky v EU", uzavírá Březina.

Poslanci v usnesení o strategii pro romskou menšinu poukazují na skutečnost, že řada romských komunit v Evropě nadále čelí rasové a strukturální diskriminaci a varují před tím, že protiromské smýšlení je v Evropě stále velmi přítomné.

Parlament v usnesení uznává nedostatečný pokrok, jehož bylo učiněno v boji proti rasové diskriminaci Romů v Evropě, a vyzývá proto všechny kandidátské státy, aby přijaly závazky v souvislosti se sociálním začleněním těchto komunit.

 

Právě se děje

Další zprávy