Zrušit obvody ve městech? Nesmysl, říkají starostové

Lenka Smyčková, spolupracovnice redakce
29. 11. 2007 16:37
Brno, Plzeň i Ostrava se brání zrušení městských částí
Foto: Ondřej Besperát

Brno/Plzeň/Ostrava - Zrušit úřady městských částí statutárního města Brna? "Už jsem slyšel hodně hloupých věcí a musím říct, že toto je jedna z těch nejhloupějších," říká brněnský primátor Roman Onderka.

S návrhem na zrušení městských částí a obvodů v územně členěných statutárních městech kromě Prahy přišla na svém zasedání Komora statutárních měst Svazu měst a obcí. Cílem má být úspora peněz a efektivnější veřejná správa.

Starostové v Brně řekli rušení jasné ne

Starostové brněnských městských částí ve čtvrtek na svém sněmu přijali usnesení, podle kterého s návrhem komory nemůžou souhlasit.

"V důsledku se jedná o likvidaci osmnáct let trvající decentralizace velkých městských celků a o vzdálení veřejné správy obyvatelům těchto měst," vyjádřili starostové společný postoj ve svém usnesení. Zároveň žádají Radu města Brna, aby k této věci zaujala jasné stanovisko.

Brněnský primátor Onderka má jasno. Brno by bez městských částí nefungovalo. Jejich zrušení je podle něj představitelné možná jen v menších statutárních městech, rozhodně však ne v Brně nebo například v Ostravě.

"Taková Jihlava má přibližně stejně obyvatel jako městská část Brno-střed. Nemůže mít představu o fungování města velikosti Brna," míní Onderka.

Přizvukuje mu i ostravský primátor Petr Kajnar. "Řada kompetencí je nyní delegována na obvodní zastupitelské orgány. Ty by v případě zrušení obvodů musely zastoupit orgány takzvané velké radnice, a to by způsobilo jejich zahlcení," uvedl Kajnar.

Zrušení městských obvodů by podle primátora Ostravy způsobilo zahlcení magistrátu
Zrušení městských obvodů by podle primátora Ostravy způsobilo zahlcení magistrátu | Foto: Archiv města

Pouhé zrušení městských obvodů, které by nešlo ruku v ruce také se změnou zákona o obcích, by podle Kajnara znamenalo, že by rada a zastupitelstvo města Ostravy musely zasedat sedm dní v týdnu, aby zvládly práci, kterou dnes dělají samosprávy městských obvodů.

Šetřit se prý bude na úkor lidí

Sami starostové městských částí Brna, ale také Plzně pochybují, že by zrušení městských částí ušetřilo tolik peněz, aby to vyvážilo nevýhody pro lidi žijící ve statutárních městech.

"Je diskutabilní, zda by zrušení městských částí přineslo úspory. Úředníci by stejně někde museli sedět. Přece nemůže magistrát uprostřed města postavit mrakodrap, do kterého by jezdili lidé ze všech koutů Brna," poznamenal starosta brněnské městské části Starého Lískovce Vladan Krásný.

Také samospráva městských částí má podle Krásného smysl. "Nejde o to, že by starostové protestovali jen proto, že přijdou o své místo. Samospráva v městské části zná dobře problémy místních lidí, má k nim blíže," říká Krásný.

Totéž si myslí i  starosta Městského obvodu Plzeň 2 - Slovany Lumír Aschenbrenner. "Nevím, jestli by se zrušení obvodů v Plzni vyplatilo ekonomicky. Určitě ovšem není krokem, kterým by se správa veřejných věcí přiblížila občanům. Rozhodovací pravomoci by přešly k tomu, kdo má o věcech menší přehled," míní Aschenbrenner.

 

Právě se děje

Další zprávy