Zpečetěno: Exministr Palas povládne kraji s komunisty

Eliška Bártová Eliška Bártová
13. 11. 2008 11:10
Kraj rudý, kraj chudý. Palase uvítali odpůrci komunistů
"Kraj rudý, kraj chudý!" hlásily nápisy za zády Jaroslava Palase během prvního jednání zastupitelstva, kde se bývalý komunista a absolvent večerní školy marxismu-leninismu stal s přispěním současných komunistů Moravskoslezským hejtmanem
"Kraj rudý, kraj chudý!" hlásily nápisy za zády Jaroslava Palase během prvního jednání zastupitelstva, kde se bývalý komunista a absolvent večerní školy marxismu-leninismu stal s přispěním současných komunistů Moravskoslezským hejtmanem | Foto: Ludvík Hradilek

* Kraji povládne ČSSD s KSČM * Hejtmanem byl zvolen bývalý ministr Jaroslav Palas * Na místě jsou reportéři Aktuálně.cz a situaci sledují online

Ostrava - Moravskoslezský kraj ve čtvrtek vybral svého nového představitele. Krátce po jedenácté hodině dopoledne zvolilo krajské zastupitelstvo do svého čela Jaroslava Palase (ČSSD).

Nový hejtman bude vládnout společně s komunisty. Dva členové KSČ byli také zvoleni na posty náměstků. Karel Konečný a Svatomír Recman studovali na univerzitě v Moskvě, oba jsou dlouholetí komunisté.

To se však řadě občanů nelíbí a přišli dát svůj názor jasně najevo. Před zahájením zasedání se sešla skupina Mladých konzervativců s transparenty. Ochranka je však do sálu, kde volba hejtmana probíhá, nepustila.

"Viděli jsme je před krajským úřadem a s jejich názory souhlasili. Tak jsme se s nimi domluvili a strhli transparenty z tyče a šli do sálu," říká ostravský důchodce Ladislav Talavašek. "Ani sem nás nechtěli pustit, že tam není místo. Ale protlačili jsme se."

Nakonec se tedy skupina zhruba patnácti lidí, včetně zástupců Konfederace politických vězňů, dostala do sálu. Seřazeni u zdi s transparenty drženým na hrudi tiše protestovali.

"Soudruhu Palasi, vracíte se zpátky ke svým?" Takový transparent drží v rukou ostravský důchodce pan Talavašek. "Nelíbí se mi, co se tu děje," říká. "Sedmnáctého listopadu 1989 jsem byl šťastný, že komunisti skončili. A najednou se vrací k moci."

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Karla Hvížďaly: Jací komunisté se dostávají k moci 

ODS během zasedání zastupitelstva požádala, aby byl prostor pro kladení dotazů kandidátům na hejtmana. Zastupitelstvo však tento návrh zamítlo.

Foto: Ludvík Hradilek

"Budou dělat divadlo," komentoval pokus ODS Jaroslav Palas. "Musíme držet, držet, držet."

Po krátké přestávce se slova chopili zástupci ODS. "Vzpomeňme si, co se v naší zemi dělo v době, kdy pan Palas vstoupil do KSČ," apeloval na kolegy Zbyněk Stanjura, primátor Opavy. "Vzpomeňme si na všechny oběti komunismu, zavražděné. Volit Palase by bylo zradou všech, kteří obětovali život za boj o svobodu."

Pavel Drobil z téže strany pak upozornil, že do čela kraje se nyní dostává "první liga předlistopadové KSČ." "Nezvolíte druhého hejtmana, nýbrž x-tého předsedu národního výboru..."

Po jedenácté hodině byl Palas zvolen novým hejtmanem Moravskoslezského kraje. "Chtěl bych slíbit všem, že krajské zastupitelstvo bude vedeno v souladu s jednacím řádem," uvedl Palas. "A jsem připraven naslouchat opozici i koalici."


 

Právě se děje

Další zprávy