Známe plán VV. Bárta chce znovu do vlády

Jan Němec (redaktor) Kateřina Eliášová, Jan Němec (redaktor)
13. 5. 2011 5:00
Bárta se pokusí o návrat do vlády, míří tam i Peake
Bárta se pokusí vrátit do vlády. Šance jsou podle ODS malé.
Bárta se pokusí vrátit do vlády. Šance jsou podle ODS malé. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Věci veřejné se chystají v příštích týdnech zatlačit na ODS a vynutit si na premiérovi Petru Nečasovi (ODS) výrazné personální změny v jeho kabinetu.

Mají přesný plán, čeho chtějí dosáhnout, a Aktuálně.cz se podařilo získat jeho základní obrysy. Pod podmínkou anonymity jej nastínili politici, kteří jej už více než dva týdny připravují.

Součástí plánu je i avizovaný odchod předsedy Věcí veřejných Radka Johna z Nečasovy vlády, který je podle zdrojů definitivní.

John se má věnovat pouze řízení Věcí veřejných a neusilovat znovu o křeslo ve vládě. Do té se chce vrátit znovu Vít Bárta, který řídil ministerstvo dopravy, než byl přinucen rezignovat kvůli podezření z korumpování svých poslanců.

Subvariantou je i možnost, že jeho bývalý resort povede dosavadní ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Tomu však podle dostupných informací tato varianta příliš nekonvenuje, a tak je tato rošáda otevřená.

V kabinetu by nově mohla jako ministryně spravedlnosti zasednout i šéfka poslaneckého klubu VV Karolína Peake.

John jako značka

Architekti plánu počítají s tím, že John díky své popularitě u véčkařů a podpoře Víta Bárty vyhraje koncem května stranické volby a svůj post předsedy strany obhájí.

John stejně jako vedení strany dobře ví, že mu bude "slušet" spíše práce pro stranu a její zviditelňování než exekutivní role. Preference klesají a John byl při startu Věcí veřejných magnetem pro voliče.

I proto vyjednavači VV koaliční partnery ujišťovali, že předsedův odchod z vlády neznamená konec této strany v koalici. Počítá se s tím, že Johnovo křeslo vicepremiéra pro boj s korupcí zůstane prázdné a podle všeho potichu zanikne.

Bárta chce znovu do vlády

V plánu Věcí veřejných je významné místo i pro faktického šéfa strany Víta Bártu, který tento týden vzdal v Johnův prospěch kandidaturu na předsedu.

Navzdory tomu, že se zatím nijak neočistil z afér spojených se svou minulostí v bezpečnostní agentuře ABL, myslí Bárta podle politiků zasvěcených do stranických plánů na návrat do vlády. Jeho nástupce Radek Šmerda si totiž podle zdrojů nepočíná tak, jak si Bárta představoval. Oznámil například, že nepočítá s jeho dopravní superkoncepcí.

Bártův ministerský comeback má však podmínku. "Musely by pominout důvody, pro které musel vládu opustit," uvedl jeden z členů vedení největší koaliční strany ODS.

Křeslo pro Peake

Nováčkem ve vládě by se mohla stát Karolína Peake. VV se totiž nechtějí smířit se ztrátou ministerstva vnitra, a proto si řeknou o spravedlnost. Sázejí na to, že Jiří Pospíšil stojí o to převzít resort školství.

V tomto bodě však podle informací Aktuálně.cz VV narazí. ODS už o jejich plánu ví a její klíčoví politici tvrdí, že Pospíšilův odchod je "naprosto vyloučen", jak se vyjádřil jeden z nich.

Ministr spravedlnosti navíc ve vládě bojuje o jeden ze svých nejdůležitějších kodexů - občanský zákoník.

Fuksa s Vondrou pryč

Věci veřejné se rovněž nevzdaly myšlenky prosadit si personální změny týkající se ODS.

V případě TOP 09 a požadavku na odchod ministra financí Miroslava Kalouska už VV rezignovaly. Kalousek má ve vládě neotřesitelnou pozici a VV to dobře vědí.

Nadále však budou pokračovat pokusy sestřelit ministra obrany Alexandra Vondru (ODS) a ministra zemědělství Ivana Fuksu (ODS).

Plán B

Klíčoví hráči Věcí veřejných vědí, že mohou s tímto plánem narazit, jak ukazují první reakce ODS na možnou ztrátu ministerstva spravedlnosti.

Pokud by vyjednavači neuspěli alespoň se zlomky svých požadavků, je strana připravena z vlády odejít.

Zatím politici Věcí veřejných tvrdí, že by ji i nadále držely, v to však nevěří ODS. Ostatně tzv. "plán B" počítá s předčasnými volbami, protože šance menšinového kabinetu dovládnout do řádných voleb jsou velmi malé.

Předčasné volby jsou však pro Věci veřejné až na posledním místě, riskují totiž, že by jim napodruhé voliči nemuseli projevit takovou důvěru, jak to udělali loni v červnu.

 

Právě se děje

Další zprávy