Známe dohodu Babiše s Hamáčkem: Když odsouzený premiér sám neodstoupí, koalice padá

Kateřina Frouzová Michael Švec Kateřina Frouzová, Michael Švec
Aktualizováno 11. 5. 2018 8:32
Sociální demokraté původně odmítali i účast ve vládě s trestně stíhanou osobou, později tuto možnost připustili výměnou za ministerstvo vnitra.
Jan Hamáček a Andrej Babiš
Jan Hamáček a Andrej Babiš | Foto: Jakub Plíhal

Praha - Koaliční dohoda mezi ANO a ČSSD neobsahuje ustanovení, že člen vlády v případě prvoinstančního odsouzení automaticky odstoupí. Vyplývá to z principů koaliční spolupráce, které strany rozeslaly ve čtvrtek svým významným členům a jež má Aktuálně.cz k dispozici. Poslední bod dokumentu je formulován opatrněji, než jak původně požadovali sociální demokraté.

"V případě prvoinstančního odsouzení jakéhokoliv člena vlády, pokud ten v přiměřeném čase od vynesení rozsudku neodstoupí, pozbývá tato koaliční smlouva platnosti," stojí v dokumentu.

Sociální demokraté původně odmítali i účast ve vládě s trestně stíhanou osobou, později tuto možnost připustili výměnou za ministerstvo vnitra. Požadavek, aby člen vlády v případě prvoinstančního odsouzení automaticky odstoupil, důrazně odmítl předseda ANO a premiér v demisi Andrej Babiš, který je obviněný z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo.

Text dohody také neobsahuje výslovnou pojistku, že hnutí ANO nebude v případě potřeby schvalovat zákony, s nimiž by nesouhlasila ČSSD, s pomocí komunistů a SPD. Strany se však dohodly, že ty nejdůležitější normy budou schvalovat jen na základě koaličně dohodnutých vládních návrhů.

Kromě rozpočtu, daňových, volebních či ústavních zákonů tato pojistka platí i pro zásahy do fungování veřejnoprávních médií. Shoda mezi koaličními stranami musí panovat i v případě rozhodnutí týkajících se obranné a zahraniční politiky státu.

Za koaličně dohodnutý navíc strany považují jen takový návrh, který podpoří nadpoloviční většina ministrů z každé koaliční strany.

ANO a ČSSD se zároveň zavazují, že v případě návrhů, které nevzejdou z koaliční dílny, budou jejich případnou podporu nejprve projednávat předsedové koaličních poslaneckých klubů. "Podmínkou pro jejich podporu bude dohoda smluvních stran. Nebude-li dohodnuto jinak, budou koaliční kluby při hlasování respektovat stanovisko vlády," stojí v dohodě.

V případě, kdy se strany nedohodnou na řešení případného koaličního sporu a všech pět ministrů za ČSSD podá demisi, musí do sedmi dnů podat demisi za celou vládu i premiér, stojí v dohodě.

Šéf ČSSD Jan Hamáček ve čtvrtek Hospodářským novinám řekl, že dohodu považuje za dobrou. "Od začátku jsme chtěli pojistky, že ČSSD nebude hrát roli fíkového listu a že účelem ANO není pouze získat s pomocí ČSSD důvěru, a potom sociální demokracii obcházet. Řešení, aby ČSSD nebyla obcházena, je tam zajištěno tím, že pokud sociálnědemokratičtí ministři podají demisi, tak do sedmi dnů padá celá vláda," řekl šéf ČSSD.

 

Právě se děje

Další zprávy