Značky na přání mají zelenou, Senát schválil novelu

Domácí Domácí
3. 7. 2013 9:48
Pokud zákon podepíše prezident, začne platit od roku 2015
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Senátoři schválili novelu, která umožní vydávat registrační značky na přání a zjednoduší registraci aut.

Pokud zákon podepíše prezident, začne platit na začátku roku 2015.

Značka musí obsahovat sedm až osm znaků, mohou ji tvořit jakákoli písmena nebo číslice. Řidiči dostanou při vymýšlení kombinací volnou ruku, zakázány budou pouze vulgarismy nebo slova s rasistickým podtextem.

Speciální registrační značky budou vydávat obecní úřady. Těm také zůstanou poplatky, které řidiči za "luxus" vlastní značky zaplatí.

Jedna "tabulka" přijde na pět tisíc korun. Značka na přání tak motocyklistu přijde na pět tisíc, majitele běžného auta na deset tisíc. V některých případech, kdy auto u některých nosičů kol potřebuje ještě třetí značku, zaplatí řidič 15 tisíc.

O kolik si obce ročně přilepší, nedokáže ministerstvo dopravy odhadnout, předpokládá ale, že po úvodní vlně zájem o nové značky opadne, a tedy i příjmy z nich.

Stát si od novinky ale slibuje především odstranění podmínek pro korupci. "Není třeba si něco nalhávat, vskutku k tomu docházelo," uvedl už loni mluvčí ministerstva Martin Novák.

Zjednodušení registrace vozidel při změně vlastníka nebo provozovatele by mělo fungovat na principu "jeden registr - jeden úřad - jedna žádost". Pokud se bude při prodeji auta na jeho registraci vztahovat už jiný místně příslušný úřad, předají si úřady spisy mezi sebou.

Novela také sloučí dočasné i trvalé vyřazení z evidence. Do registru aut bude mít nově přístup i ministerstvo životního prostředí, a to kvůli rozesílání emisních plaket, což souvisí se zaváděním tzv. nízkoemisních zón. Přísnější pravidla budou platit pro stanice technické kontroly.

 

Právě se děje

Další zprávy