Změny daní Kalouskovi prošly, vyhráno ale vůbec nemá

Domácí Domácí
25. 9. 2008 13:05
Sněmovna hlasovala o daních na příští rok
Ministr financí Miroslav Kalousek.
Ministr financí Miroslav Kalousek. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Ministr financí Miroslav Kalousek dnes ve sněmovně při prvním hlasování uspěl se svým plánem, jak upravit pro příští rok daně. Rozhodně však tento úspěch není definitivní. 

Pro zamítnutí zákona hlasovali pouze sociální demokraté. Komunisté naopak chtěli zákon vrátit ministrovi. Poslanci ale ministrovi nakonec neschválili pro schvalování zákona kratší lhůtu. "Je to problém, ale stihneme to," věří Kalousek.

Kalouskův nový daňový zákon totiž podle několika poslanců ODS neplní slib, že vláda opraví své reformní zákony z loňského roku tak, aby od ledna 2009 daně opravdu klesly.

Odpůrci vlády, zejména Vlastimil Tlustý z ODS a jeho někdejší kolegové z klubu Juraj Raninec a Jan Schwippel, sice dnes nechali Kalouskův zákon projít do dalšího sněmovního jednání, ale dali najevo, že budou trvat na tom, aby se daně přece jenom změnily jinak.

V čem se spor?

Podle reformy, kterou schválila sněmovna loni v srpnu, má daňová sazba klesnout z 15 na 12,5 procenta. Zároveň s tím se však mají snížit také daňové slevy, takže pro velkou část obyvatel se daně naopak zvýší.  

Ministr financí letos tuto chybu navrhl napravit tím, že ponechal sazbu na 15 procentech a místo toho snížil o procento odvody na sociálním pojistném.

Zakládáte dluhy

To se však kritikům ve sněmovně zdá málo.

"Vláda by se měla omluvit. Když chce opravovat tento zákon. Myslím, že si ministr nepřeje si nápravu pro veřejnost a je to jen gesto pro veřejnost a pár poslanců koalice," kritizoval stínový ministr financí Bohuslav Sobotka (ČSSD).

"Za snížení daní dostanou lidé horší zabezpečení v nemoci. A bude to znamenat napjatý systém nemocenského pojištění v dalších letech. Pokud by to bylo schváleno, zakládáme příští deficit. Na jednu stranu se vláda tváří, že napravuje chybu, ale dělá to špatným způsobem," dodal.

"Neobávám se toho," řekl premiér Mirek Topolánek.

"Je start debaty o rozpočtu," řekl v diskusi Jiří Dolejš (KSČM). "Já myslím, že je čas dát karty na stůl. Status quo schválený v roce 2007 nevyhovuje opozici i občanům. Musíme si říct, jak to napravovat a zda příslušným krokem na křižovatce otevřeme spíše dveře k daňové revoluci, kterou dneska už stydlivě připomínají z doby z roku 2006 jenom tři mušketýři támhle v řadách ODS, nebo zda tedy necháme status quo a ať se ukáže," dodal.

"Pokud nebude schválen tento návrh, příští rok stát vybere o 11 miliard korun na daních od občanů víc. Zákon pro všechny garantuje snížení daní," argumentoval poslanec Michal Doktor (ODS).

Rovná daň není, ODS porušila slib

"V Česku nikdy nebyla zavedená rovná daň. Skutečná rovná daň, i když je označena jako holub na střeše, na Slovensku létá a prospívá celé slovenské ekonomice," řekl koaliční rebel Vlastimil Tlustý (ODS), který je velkým zastáncem dodržení volebního programu ODS, která tuto daň slibovala.

"Tento krok, který ministr financí navrhuje, je buď absolutní hloupostí, z čehož pana Kalouska nepodezírám, nebo zlým záměrem. Z původního záměru rovné daně nezbylo téměř nic," řekl Tlustý.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Jsem nekonečný optimista a myslím si, že by pan ministr financí a premiér měli ještě dostat šanci dodržet to, co slíbili. I když už nemám absolutně žádný důvod tomu věřit," řekl Tlustý, proč zákon poslal do diskuse ve výborech.

"S tímto pánem jsem dva týdny nepromluvil ani slovo a hodlám v tom setrvat," vyostřil spor ministr Miroslav Kalousek (KDU-ČSL).

"Je ostudou, že pan poslanec Tlustý ještě neopustil klub ODS," řekl premiér Mirek Topolánek.

"Nemyslím si, že bychom porušili jakýkoliv slib. Nacházíme se v těžké situaci, kterou jsme nezpůsobili. Zvyšují se ceny ropy, energií a americká finanční krize. My jsme opatřeními už loni připravili ekonomiku na tento náraz a dopady tak nebudou fatální, jako na ekonomiky jiných zemí evropské unie," dodal Topolánek.

Titanik se vám potápí

"Titanik se potápí a Titanik se potopí. Daňovou reformu jste prosadili těsnou většinou a pomocí přeběhlíků. Je fakticky mrtvá, nemá budoucnost, stejně jako nemá budoucnost vaše vláda. Neměli bychom ztrácet čas diskusemi nad věcmi, které se už přežily. Naše ekonomika začala zpomalovat díky vaší reformě, je neúspěšná. Až vyhrajeme volby, zrušíme ji," oznámil Sobotka.

 

Právě se děje

Další zprávy