Změňme volební systém, budou pevné vlády, míní Němcová

Martina Machová Domácí Martina Machová, Domácí
22. 5. 2011 15:45
ODS prý změnu netlačí, názor podobný Němcové ovšem ve straně převládá
Předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová
Předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslava Němcová | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předsedkyně sněmovny a místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová míní, že by české politické scéně pomohla změna volebního systému.

Řešením by měl být systém většinový, který by umožnil vládnout vítězi voleb. Odpadly by tak nestálé koalice a nutné ústupky z volebních programů.

"Bavíme se o vážném problému volebního systému v ČR, který generuje nestabilní vlády, obrovské programové kompromisy. Pak strany musí klopotně vysvětlovat, proč nesplnily, co před volbami slibovaly," řekla v nedělním diskusním pořadu Partie na TV Prima.

Ve svém názoru v rámci ODS není osamocená. "V ODS se o tom diskutuje již dlouho. Novela byla několikrát napsaná," řekl Aktuálně.cz právní expert ODS Marek Benda.

Rovněž připomněl, že k takovému kroku je potřeba ústavní většina a je otázka, zda by se někdo k takové iniciativě přidal.

Že by ovšem v současnosti ODS na změnu systému tlačila, či jej aktivně prosazovala, odmítl. Nečasův kabinet totiž otevřel doskuzi o takzvaném "volebním kodexu", tedy volebním zákonu, který by měl některé volební novinky do česlé legislativy prosadit.

ODS v současnosti vládne s dvěma menšími partnery, se kterými se v pravidelně dostává do pří. Například Věci veřejné by se navíc podle posledních průzkumů stěží dostaly do sněmovny i podle současného přepočítávání hlasů.

Občanským demokratům zřejmě odpadl i další vlivný spojenec, který po zvýhodnění vítěze voleb dlouhodobě volal - sociální demokraté.

Ti se podle stínového ministra vnitra Jeronýma Tejce nechtějí pouštět do tak zásadní změny ústavy, protože necítí nejen shodu napříč politickým spektrem, ale ani velkou podporu k podobným změnám ve společnosti.

"Bez sociální demokracie si pak nedokážu prosazení této změny představit," uvedl Tejc. Sociální demokraté totiž ovládají většinově Senát a jeho případné odmítnutí novely sněmovna nemůže přehlasovat.

 

Právě se děje

Další zprávy