Rozklad ČSSD, pročínský ministr. Opozice kritizuje výběr Kulhánka do čela diplomacie

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 4. 2021 12:03
Rychlá změna nominace nového ministra zahraničí i výběr náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka svědčí podle opozice o rozkladu vlády a ČSSD, ale také o personální vyprázdněnosti sociální demokracie. Dění kolem ministerstva zahraničních věcí je podle opozičních politiků nedůstojné a snižuje důvěryhodnost celého ministerstva. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že s výběrem Kulhánka nemá problém.
Sociální demokracie navrhne na pozici ministra zahraničí  náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka (na snímku ze 17. února 2020).
Sociální demokracie navrhne na pozici ministra zahraničí náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka (na snímku ze 17. února 2020). | Foto: ČTK

Předseda ČSSD Jan Hamáček před pondělním odvoláním Tomáše Petříčka z funkce šéfa diplomacie oznámil, že úřad povede dočasně sám a poté se do jeho čela vrátí Lubomír Zaorálek (všichni ČSSD). Poté, co Zaorálek dal přednost setrvání na ministerstvu kultury a k fungování diplomacie měl výhrady, navrhla sociální demokracie do čela diplomacie Jakuba Kulhánka, dosavadního Hamáčkova náměstka na ministerstvu vnitra.

Předseda ODS Petr Fiala uvedl, že změna nominace do 24 hodin svědčí o rozkladu vlády a současném stavu ČSSD. "Je to ale také neuvěřitelný hazard s českou zahraniční politikou. Prosazování zájmů ČR takovéto tahání kandidátů na ministra z klobouku určitě neslouží," konstatoval. Doplnil, že Kulhánka nezná, ale zaznamenal některé otazníky kolem jeho osoby v médiích.

Po Kulhánkově nástupu na ministerstvo vnitra média upozornila na jeho angažmá v čínské společnosti CEFC Europe. ODS kvůli tomu na Twitteru napsala, že Kulhánek není pro Česko dobrou volbou. "Také budí pochybnosti jeho zkouška z ruštiny v Kyjevě, když působil na ministerstvu jako náměstek," uvedla strana.

Šéf SPD Tomio Okamura uvedl, že "šaráda ČSSD" kolem výběru nového ministra svědčí o mimořádné personální krizi a rozhádanosti ČSSD. Strana podle něj postrádá adekvátního kandidáta. "Na takto významný post ministra, který má vůči zahraničí reprezentovat celou republiku, nelze přece jmenovat člověka, jehož názory nikdo nezná a nikdy jsme ho ani neviděli," uvedl. Kritizuje i to, že premiér Andrej Babiš (ANO) k situaci mlčí, místo aby to odmítl.

Na hájení Číny ČSSD slyší, píše Pekarová Adamová

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové nynější "nedůstojná rošáda" přispívá pouze ke snížení důvěryhodnosti ministerstva zahraničí. "Hájení zájmů Číny, komunistické totalitní země, je zřejmě hlavní kvalifikace, na niž dnešní sociální demokracie pod vedením Jana Hamáčka slyší," uvedla.

Připomněla Hamáčkovo vysvětlení pro odvolání Petříčka, že ČSSD musí mluvit jedním hlasem. "Asi abychom jí rozuměli, musíme se naučit čínsky," uvedla. Příchylnost k nedemokratickým východním zemím podle ní nabírá na obrátkách a příští vláda to bude muset okamžitě napravit.

Předseda STAN Vít Rakušan míní, že nejen ANO, ale i ČSSD je personálně vyprázdněná. "Odvolat dobrého ministra a nominovat úředníka bez zkušeností jen dokazuje, že tato vláda je u konce s dechem," uvedl. MZV je přitom klíčovým resortem, který by měl být obsazen nejen lidmi se zkušenostmi, ale především výraznou osobností s autoritou, dodal. "Musí umět odolat tlakům ze všech stran a udržet naši důstojnou zahraniční pozici bez poklonkování autoritářským mocnostem," vysvětlil.

Spolupráce s ním bude lepší než s Petříčkem, říká Babiš

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu Rádiu Z řekl, že s kandidátem na ministra Kulhánkem nemá problém. Spolupráce by podle předsedy vlády mohla být ještě lepší než s Petříčkem.

"Pana Kulhánka znám, protože často zastupuje pana ministra vnitra (Jana Hamáčka) na vládě. Myslím, že je to slušný kluk. Já s ním problém nemám," řekl Babiš. Předseda ČSSD Hamáček, který je dočasně pověřen řízením resortu zahraničí, mu návrh sdělil v úterý.

Zahraniční politika České republiky je podle premiéra jasná. "Jsme zakotvení v NATO, v Evropské unii, to je hlavně moje agenda, Evropská rada," řekl. "Myslím, že se nic zásadního nezmění. Myslím, že spolupráce bude ještě lepší mezi mnou a panem novým ministrem než s předcházejícím," dodal.

Video: Pro Sputnik bych do Moskvy nejel, nepředávám vykuchané ministerstvo, říká Petříček.

Vykuchané ministerstvo nepředávám, před čtyřmi lety byla situace jiná, říká odvolaný ministr zahraničí Tomáš Petříček. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy