Zmar ČSSD, koalice jí potopila všechny mimořádné schůze

Domácí Domácí
3. 11. 2011 12:13
Ve sněmovně třetím dnem pokračuje opozice ve zdržovací taktice
Foto: Jan Langer

Praha - Obstrukční martýrium pokračuje ve sněmovně už třetím dnem. Sociální demokraté ve snaze zabránit přijetí Senátem vrácených zákonů tentokrát sázeli na mimořádné schůze.

ČSSD požádala rovnou o čtyři, koalice je ale hned v zárodku všechny potopila.

Opozice se chtěla věnovat kontroverzním armádním zakázkám, stavu státního podniku Lesy ČR, financování hasičů a projektu internetových zdravotních knížek IZIP. Koaliční poslanci ale podle očekávání program všech čtyř schůzí smetli ze stolu.

Každému hlasování o programu mimořádné schůze předcházela diskuse, ve které měli právo vystoupit pouze poslanci s přednostním právem.

Vše se nakonec stihlo odehrát už během dopoledne. Ani samotní opoziční poslanci totiž diskusi extrémně nenatahovali. Také oni už totiž nepochybně cítí značnou únavu a chtějí si odpočinout před dalším nočním "obstrukčním dýchánkem".

Ten začne po přestávce, která trvá do 18.00. Program bude večer pokračovat hlasováním o novele zákona o stavebním spoření. V něm jde o osekání státní podpory stavebního spoření o polovinu. Maximální státní příspěvek by tak činil maximálně dva tisíce korun ročně.

Jde však teprve o první z patnácti Senátem vrácených zákonů. Mezi nimi jsou i klíčové reformní normy v oblasti důchodů, zdravotnictví a sociálních věcí.

Jednání tak s velkou pravděpodobností bude pokračovat i v noci ze čtvrtka na pátek. "Jsme připraveni jednat dál, i o víkendu a v pondělí," zopakoval ve čtvrtek šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura.

Podívejte se, jak vypadali poslanci po probdělé noci:

 

Právě se děje

Další zprávy