Zkusíme řídit zemi z krajů, plánují sociální demokraté

Kateřina Eliášová, Lenka Smyčková
11. 2. 2009 21:30
ČSSD svolává mimořádná koaliční jednání v krajích
Hejtman Hašek z ČSSD (vlevo) a krajský radní Venclík z ODS ukazují koaliční smlouvu. "Upsali jste se, tak plaťte," žádají teď sociální demokraté od ODS
Hejtman Hašek z ČSSD (vlevo) a krajský radní Venclík z ODS ukazují koaliční smlouvu. "Upsali jste se, tak plaťte," žádají teď sociální demokraté od ODS | Foto: Jan Langer

Praha - Sociální demokracie ve sněmovně prohrála svůj boj za úplné zrušení poplatků. Nemíní se ale jen tak vzdát, vyzbrojila se novým střelivem.

Tím je hrozba rušení krajských koalic.

Sociální demokracie chystá ve všech krajích novou zákonnou iniciativu, jak poplatky opětovně zrušit. Tu chce co nejdříve předložit vládě a parlamentu. A očekává, že ji podpoří koaliční poslanci a senátoři z těch krajů, kde je s vládními stranami ČSSD v koalici.

Ve čtvrtek ráno tak čeká mimořádné koaliční jednání krajské zákonodárce v Olomouckém, Jihomoravském a Pardubickém kraji.

"Budu chtít vědět, jak se naši koaliční partneři v budoucnu ohledně poplatků zachovají," tvrdí například pardubický hejtman Radko Martínek.

"Nemůžu vyloučit, že kdyby se někdo nehlásil ke svým závazkům, tak to může mít v některých krajích vliv na změny architektury krajských koalic," pohrozil hejtman z jihu Moravy Michal Hašek.

Splňte slib!

Co přesně hejtmani chystají? Vycházejí z koaličních smluv, ve kterých se jejich partneři v regionech více méně zavazují k podpoře - nebo alespoň souhlasí s rušením zdravotnických poplatků.

Hejtmani teď chtějí, aby rušení poplatků podpořili ti zákonodárci z vládního tábora, kteří krajské koaliční partnery zastupují v Senátu či Poslanecké sněmovně.

Foto: Martin Boubín
 Plaťte za lék! Neplaťte za lék! Hejtman rozhodil ČSSD
Už všechny kraje budou hradit lidem poplatky. Od února
Jedny volby vyhrála ČSSD s poplatky, teď zkusí krizi

Podle informací Aktuálně.cz sociální demokraté na tyto poslance tlačili s tímto požadavkem i při středečním projednávání poplatků. Informaci se ale nepodařilo u konkrétních zákonodárců ověřit. Všichni shodně tvrdili, že na ně nátlak ze strany ČSSD vyvíjen nebyl.

Teď ale socialistům došla trepělivost a svůj volební slib zrušit poplatky, chtějí naplnit stůj co stůj.

Na vydírání neslyšíme

Tak například hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek svolal na čtvrteční ráno mimořádné koaliční jednání s jediným bodem: poplatky. ČSSD je v tomto kraji v koalici s ODS.

"Předmětem jednání bude debata o tom, jak naši partneři myslí svůj závazek, který v řadě krajů podepsali. Tedy, že chtějí maximálně eliminovat nebo úplně zrušit poplatky tak, aby nebyl nápor na krajské rozpočty," sdělil Hašek.

"Takové jednání se mi vůbec nelíbí a přijde mi to už trochu jako vydírání," řekla Aktuálně.cz Haškova náměstkyně Anna Procházková, která hájí barvy ODS.

Procházková sice v listopadu při podepisování koaliční smlouvy nebyla proti závazku, že kraj "zruší" poplatky ve svých nemocnicích, více se ale podle svých slov zavazovat nehodlá.

"V naší koaliční smlouvě není ani slovo o tom, že bychom snad měli pro celostátní zrušení poplatků aktivizovat naše poslance a senátory. Nevěřím tomu, že kdybychom něco takového odmítli, bylo by to na rozpad koalice," míní Procházková.

Obdobně reagovali poslanci z Jihomoravského kraje David Šeich a Michael Hrbata, oba z ODS. "Nikdo z kraje nás nemůže donutit k tomu, že budeme hlasovat podle představ ČSSD," tvrdí shodně.

Severa: odmítám anarchii

Taky v Pradubickém kraji může koalice skončit, pokud koaliční partner KDU-ČSL nenaplní požadavky ČSSD.

Hejtman Radko Martínek nemluví přímo o vypovězení koaličního paktu, upozorňuje ale na koaliční závazek.

"Lidovci se zavázali k tomu, že poplatky budou zrušeny a že se o to budou snažit. Budeme žádat jejich podporu naší iniciativy, a to i od poslance za kraj Pavla Severy," řekl Aktuálně.cz.

Severa ale odmítá, že by se podrobil jakémukoliv "befelu" z kraje.

"Rozumné návrhy lze domluvit a odsouhlasit, odmítám ale porušování zákona a anarchii. Koalice v krajích jsou založeny na programové shodě, nejenom na nátlaku jedné strany ohledně jejich programu," protestuje proti plánu ČSSD Severa.

 

Právě se děje

Další zprávy