Zkrachovalá pojišťovna se nebude moci sloučit s jinou

Eva Benešová
10. 6. 2009 12:54
Pojišťovny se budou moci sloučit pouze pokud jedna nesežene dostatek klientů

Praha - Zkrachovalé zdravotní pojišťovny se zřejmě nebudou v budoucnu moci slučovat s fungujícími. Má tomu zamezit zákon, který dnes v Poslanecké sněmovně prosadila levice.

Norma jasně stanovuje pravidla, za kterých se budou moci zdravotní pojišťovny slučovat. Jde o dva případy: pokud pojišťovna do dvou let od svého vzniku nesežene alespoň sto tisíc klientů, nebo pokud se ocitne v nucené správě.

Zákon má podle jednoho z autorů zamezit snížení zdravotní péče. Podle stínového ministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) se za ministrování Tomáše Julínka (ODS) objevilo několik pojišťoven, které se chovaly "velmi podivně".

"Zákon má zajistit, aby nemohlo docházet k tomu, že si někdo jako svůj obchodní plán vytvoří zdravotní pojišťovnu, udělá dluhy a pak je i se zbytkem pojišťovny hodí na krk jiné zdravotní pojišťovně, která to musí zaplatit z peněz svých pojištěnců," vysvětlil úpravu Rath.

Za snížení počtu zdravotních pojišťoven chtějí socialisté bojovat i ve svém volebním programu. Například oranžová kniha zdravotnictví počítá s tím, že během dvou volebních období by měla existovat jediná pojišťovna, která by spravovala povinné pojistné.

Rath při představení projektu připustil, že by mohla existovat druhá, která by zajišťovala dobrovolné připojištění.

 

Právě se děje

Další zprávy