Zklamaní voliči útočí na zelené: Nekopete za nás

Lenka Smyčková a Martina Machová
27. 7. 2008 18:09
Zelení musí dělat kompromisy. Lidem se to nelíbí
Martin Bursík v Nových Heřminovech: Museli jsme udělat kompromis
Martin Bursík v Nových Heřminovech: Museli jsme udělat kompromis | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zelení neplní předvolební sliby. Nekopou za nás. Takové volání se ozývá z měst a obcí, kde lidé ještě nedávno spoléhali na to, že Strana zelených ve vedení jejich radnic i ve vládě je podrží v boji proti stavařům a těžkému průmyslu.

V Děčíně bojují za zachování železnice, v Brně za udržení nádraží v centru města, pod Ještědem proti těžbě uranu a v Nových Heřminovech proti přehradní nádrži na řece Opavě.

Chtějí ekologickou dopravu, zdravé a příjemné životní prostředí. Podporu hledali na ministerstvu životního prostředí i u místních politiků ze Strany zelených. Nenašli ji.

Zelení politikové oponují, že se pro své voliče snaží prosadit maximum. Naráží ale na své minoritní postavení na radnicích, ve sněmovně a ve vládě. Musí dělat kompromisy.

Odešel. Strana ho zklamala

Ve volbách v roce 2006 kandidoval za moravskoslezské zelené do poslanecké sněmovny Vladimír Burda. Jako známý ekologický aktivista spojil své jméno se Stranou zelených a objížděl obce na Bruntálsku s peticí proti přehradě, která měla zatopit Nové Heřminovy.

Zelení po volbách obsadili ministerstvo životního prostředí. Lidem v Nových Heřminovech se podle předvolebních slibů zdálo, že víc si ani nemohli přát.

Letos v dubnu ale přišlo zklamání. Ministr Martin Bursík na vystavění přehrady kývnul. Sice prosadil šetrnější variantu, přehradě musí ale pořád ustoupit na padesát stavení.

Vladimír Burda reagoval okamžitě. Ze strany vystoupil. „Byl to podraz přímo od předsedy Strany zelených. Cítím se být podveden. Byl jsem nástrojem k podvedení dalších lidí, kteří volili zelené i proto, že byli proti heřminovské přehradě," říká dnes Burda.

Jako podraz chápe krok ministerstva i Ivo Dokoupil z Hnutí Duha.

„Lidé z Heřminov už ministerstvu životního prostředí nevěří. To, co se stalo, je dokladem toho, že se v Praze na ministerstvu rozhoduje o nás bez nás. Je to strašné, když si uvědomíte, že to dělá ministerstvo vedené zelenými," popsal Dokoupil náladu v Nových Heřminovech.

Čtěte více: Jedeš pozdě, Bursíku! Vzkazuje obec, která půjde ke dnu

Bursík: Chyběly mi silné argumenty

Bursíka podobné výroky nenechaly klidným. Je přesvědčený, že pro Heřminovské udělal maximum. Přijel proto svůj krok vysvětlit lidem přímo do vesnice.

Nové Heřminovy. Tady žijí v nejistotě
Nové Heřminovy. Tady žijí v nejistotě | Foto: Pavel Baroch, Aktuálně.cz

„Neměl jsem pro kolegy ve vládě tak silné argumenty, abychom to obhájili," objasnil ministr, proč nakonec nádrž, i když v menší variantě, odsouhlasil.

„Nebyl to politický kompromis, ale věcný. Neprodali jsme Nové Heřminovy za něco jiného," dušoval se Bursík před občany Heřminov.

Ti podle něj můžou být za odsouhlasenou podobu protipovodňových opatření nakonec rádi. Ještě před rokem byla v plánu varianta nádrže, která by vymazala z mapy celou vesnici.

„Kdybychom neodpracovali, co jsme odpracovali, je tu velká nádrž a Nové Heřminovy zmizí," dodal Bursík.

Nádraží v Brně: Podvod na voliče?

Rozhodnutí Martina Bursíka v případě Nových Heřminov odsoudila většina zelených v Moravskoslezském kraji. Vadí jim, že se s nimi Bursík nejprve neporadil.

U dalších lidí ze strany ale zase Bursík podporu má. Jeho kroky ve vládě chválí například brněnský zastupitel za zelené Svatopluk Bartík. Lidé podle něj musí zohlednit, že zelení mají v koalicích, ať už v té vládní, nebo na radnicích, těžké postavení.

„Kvůli tomu, že je jich v koalicích málo, nemají možnost cokoli vetovat. Musí proto dělat kompromisy. Pokud jde o kompromisy věcné, nemám s nimi problém. Myslím, že ve vládě to zatím zelení zvládají se ctí," brání ministra Bartík.

Nedávno ale i tento zastupitel Brna-středu proti planým předvolebním slibům svých kolegů ostře vystoupil. Z podvodu na voliče obvinil zelené ve vedení města a pohrozil odchodem z brněnské organizace strany.

Čtěte zde: Podvedli jste voliče! slyší radní v Brně kvůli nádraží

V rozporu s volebním programem totiž náměstek primátora za zelené Martin Ander zvedl ruku pro programové prohlášení brněnské radniční koalice, které podporuje přesun hlavního nádraží z centra města.

I v Brně museli zelení ustoupit. Hlavní nádraží se přesune
I v Brně museli zelení ustoupit. Hlavní nádraží se přesune | Foto: Ondřej Besperát

Odpor proti přesunu nádraží v Brně přitom zelené ve volbách katapultoval do vedení magistrátu. Strana zelených dostala téměř 12% hlasů.  „Zelení odstoupili od svého tématu číslo jedna. Lidé nám dali důvěru a my jsme ji zklamali," uvedl tehdy Bartík.

Náměstek primátora Martin Ander (SZ) nařčení ze zrady voličů odmítl. „Bohužel pro náš původní návrh jsme schopni získat mezi zastupiteli jen dvacetiprocentní podporu. Proto jsme byli nuceni hledat vhodný kompromis," vysvětlil svůj krok Ander.

Podle Bartíka se ovšem zelení na radnici zachovali špatně. „Věcné kompromisy mi nevadí. Tohle byl ale kompromis jednoznačně politický," říká. Na takové kompromisy by podle něj zelení určitě přistupovat neměli.

Mít zelené ministerstvo výhoda není, zní z Podještědí

Na ministerstvo životního prostředí spoléhali také lidé v Podještědí. Teď mu naopak hrozí žalobou. Odpůrci těžby uranu v Kotli a Osečné zvažují soudit se s Bursíkem o svá ústavní práva.

Čtěte více: Bursíka žalovat za uran nebudeme. Zatím, zní od Ještědu

Když státní podnik Diamo náhle rozhodl, že chce chránit uran v sousedství jejich domů, vzbudilo to u místních vlnu odporu. Vyhlášení chráněného ložiska uranu je podle nich prvním stupínkem k těžbě a devastaci krajiny.

Kvůli hornímu zákonu z dob totality odpůrci těžby mnoho prostředků k obraně neměli. Hledali právní kličky, ale ani těmi úředníky nepřesvědčili. 

Ne čtyř apokalyptických jezdců, ale těžební věže se pod Ještědem bojí
Ne čtyř apokalyptických jezdců, ale těžební věže se pod Ještědem bojí | Foto: Martina Machová

Zelené ministerstvo nakonec ochranu uranu v Kotli a Osečné vyhlásilo. Bursík přesto Podještědí slíbil: „Za mne se tu těžit nebude." Místní to ale jako záruku neberou.

„Čekáme, jak se ministerstvo zachová při našem pokusu zrušit ochranu uranového ložiska a vrátit vše na prvopočátek. Je to jediná šance, jak navždy hrozbu těžby odvrátit. Bursíkovy sliby nám připadají vágní, nic z toho není na papíře," uvedl mluvčí protiuranového odporu Josef Jadrný (SZ).
 
Mnoho výhod v tom, že zelení drží ministerstvo, nevidí. „Jediné dobré bylo, že sem Bursík přijel a úřady nás začaly brát vážně," podotknul s tím, že jinak jsou jejich vzájemné vztahy s ministerstvem spíše chladné.

Vyhlášení chráněného ložiska uranu již lidem přináší omezení. Diamo může například vstupovat do stavebních povolení v oblasti. Před těžbou je chrání jen surovinová politika státu, která těžbu oranu odmítá. Pokud by se změnila, mnoho těžebním strojům v cestě netojí.

 

Právě se děje

Další zprávy