Do senátu volilo 10 % voličů, Zeman chce účast nařídit

Přenos skončil
Vyjednávání o koalicích i páteční druhé kolo senátních voleb jsme pro vás sledovali online.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Prezident Miloš Zeman se opět vyslovil pro zavedení volební povinnosti. Potom, co v pátek odevzdal svůj hlas v senátních volbách, novinářům taky řekl, že neočekává, že se výsledky těchto voleb nějak odrazí na vládní úrovni.

Zeman rovněž nepřímo prozradil, koho volil. Na dotaz uvedl, že dal hlas bojovníkovi proti korupci, kterou označil za současné zlo, ne bojovníkovi proti zlu minulosti. V obvodu Praha 5 postoupili do finále advokát Václav Láska (za SZ), jenž působil v protikorupční organizaci Transparency International, a historik a bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Pavel Žáček (za ODS).

Na řadě radnic navíc stále pokračují povolební vyjednávání o koalicích. Vítězné hnutí ANO v Brně uzavřelo koalici s hnutím Žít Brno, KDU-ČSL a Stranou zelených. Finální koaliční smlouvu by měli zástupci podepsat do konce října.

Primátorem bude lídr ANO Petr Vokřál. Mimo tak zůstane ČSSD, jejíž primátor Roman Onderka město řídil posledních osm let.

Z trojice největších měst Česka má zatím o složení nové rady jasno pouze Brno, zatímco v Praze a Ostravě strany, které uspěly ve volbách, k dohodě ještě nedospěly.  Také v hlavním městě se zřejmě změní primátor.

Páteční povolební dění  jsme pro vás sledovali v online zpravodajství.

Přenos skončil
22:00

První den letošního finále senátních voleb dnes ve 22:00 skončil. Mnoho lidí ale cestu do volebních místností nenašlo. Hlasovat dnes přišlo podle informací ČTK zhruba deset procent voličů. Zbývající budou mít šanci ještě v sobotu od 08:00 do 14:00. Malý zájem voličů podle expertů souvisí mimo jiné s tím, že ve finále už mnozí nemají svého favorita, a je pro ně obtížné dát hlas někomu jinému.

21:20

Zájem voličů o finále letošních senátních voleb byl zatím tradičně nízký. Za prvních šest hodin v pátek přišlo ve většině obvodů hlasovat kolem deseti procent voličů. Před týdnem, kdy se konalo první kolo senátních voleb s komunálními volbami, byla účast zhruba dvakrát vyšší, vyplývá z informací volebních komisařů pro ČTK. Podle nich by mohla být účast nižší než při minulých senátních volbách.

19:05

Podle premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se bude muset brněnská sociální demokracie bude muset zamyslet, jak lépe oslovit voliče v Brně. "Určitě povede i personální diskuzi, ale já jí do toho nebudu zasahovat ani to nebudu předjímat," řekl dnes ČTK. Povolební vyjednávání v Brně podle něj odpovídá volebnímu výsledku.

Foto: Vojtěch Marek
18:50

V Jihomoravském kraji zatím uzavřela koalici polovina velkých měst. Kromě Brna už mají jasno i v Břeclavi a Vyškově, rozhodnuto není ještě v Blansku, Hodoníně a Znojmě, vyplývá ze zjištění ČTK. Zatímco v Brně se změnila koalice úplně a nově povede město ANO, Žít Brno, lidovci a zelení, ve Vyškově i Břeclavi zůstala v koalici ČSSD, která tam byla i v předchozím volebním období.

18:40

V Klatovech se na koalici, která by na další čtyři roky měla vést radnici druhého největšího města Plzeňského kraje, dohodli dosavadní partneři ODS a TOP 09, třetím v koalici bude uskupení Nestraníci. Volby ve městě opakovaně vyhrála ODS, získala osm z 27 křesel v zastupitelstvu a připadnou jí tak posty starosty a prvního místostarosty. Ve funkcích by tak měl pokračovat starosta Rudolf Salvetr a místostarosta Václav Chroust. Druhým místostarostou by měl být Martin Kříž z TOP 09, přesné rozdělení míst v radě ještě není určeno, řekl dnes Salvetr ČTK. Ustavující jednání nového zastupitelstva by se mělo konat 12. listopadu.

17:19

ČSSD v Příbrami vyzvala končícího starostu Pavla Pikrta ke složení mandátu zastupitele. Po volbách totiž opustil ČSSD, za niž byl zvolen. Pikrt řekl, že si křeslo zastupitele ponechá. V novém zastupitelstvu bude nezávislý a chce hlasovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Zároveň se ohradil proti nařčení, že předával informace ze stranických jednání politické konkurenci. Pikrtovi prý vadilo, jak se k němu spolustraníci chovali při volební kampani, i to, že na jednáních rady města údajně kolegové z ČSSD hlasovali s ODS proti němu.

17:14

Sociální demokraté v Otrokovicích na Zlínsku jsou rozpolcení. Starosta Jaroslav Budek, který byl lídrem v komunálních volbách, se nedokáže shodnout s výborem místní organizace strany, komplikuje se tím také vyjednávání o koalici. ČSSD volby ve městě vyhrála, získala devět z 23 křesel v zastupitelstvu. Výbor místní organizace ČSSD přizval podle předsedy Jaromíra Hanáka Budka do vyjednávacího týmu, ten však údajně začal jednat na vlastní pěst bez ostatních členů výboru

15:50

Na pražském magistrátu se zdá být dál nejpravděpodobnější spolupráce vítězného ANO s ČSSD a Trojkoalicí (SZ, KDU-ČSL a STAN). Měla by ale jen těsnou většinu 33 z 65 zastupitelů, vyjednává proto i o podpoře Pirátů. O další případné koalici ale jedná i TOP 09, která Prahu vedla dosud. Z velkých městských částí už jsou dohodnuté koalice jen v Praze 5 a 7, ostatní ještě rozhodnuté nejsou.

Foto: ANO 2011
15:43

Kromě primátora budou v Brně čtyři náměstci. "Každý koaliční partner bude mít jednoho náměstka," uvedl Vokřál. První náměstkyní se stane lidovkyně Klára Liptáková. Dalším bude lídr Žít Brno Matěj Hollan, zelení musí jméno svého náměstka probrat v klubu stejně jako hnutí ANO. Kromě toho bude mít ANO tři radní, lidovci dva radní a Žít Brno jednoho radního. Za zelené žádný radní nebude.

15:34

V naprosté většině středočeských okresních měst jsou už sestavené budoucí koalice. Zástupci stran podepisují koaliční smlouvy, někde ještě dolaďují detaily nebo jednají s dalšími stranami o podpoře v zastupitelstvu. Výsledek povolebních jednání je studenou sprchou hlavně pro ČSSD, která v řadě měst neobhájila své pozice nebo nenaplnila svá předvolební očekávání. Výrazné ztráty počítá i ODS. Obě strany opouštějí vedení Kladna a Příbrami a přicházejí také o mělnickou radnici, přestože starosta se tam měnit nebude.

Foto: Ludvík Hradilek
14:58

Vítězné hnutí ANO v Brně uzavřelo koalici s hnutím Žít Brno, KDU-ČSL a Stranou zelených. Novinářům to řekli zástupci stran a hnutí. Finální koaliční smlouvu podepíšou zástupci do konce října. Čtyřkoalice má dohromady 31 mandátů, což je nadpoloviční většina v 55členném zastupitelstvu. Brno dosud vedla koalice složená z ČSSD a ODS. Primátorem byl osm let Roman Onderka (ČSSD). V čele radnice ho nahradí lídr ANO Petr Vokřál.

14:25

V Olomouckém kraji se za uplynulý týden po volbách dohodli o podobě koalice ve velkých městech politici v Olomouci a Přerově. Ve třetím statutárním městě Prostějově stále jednají. Poslední schůzky čekají zástupce politických stran a hnutí také ve zbývajících dvou okresních městech Šumperku a Jeseníku.

14:00

Druhé kolo voleb do Senátu začalo. Volební účast bývá v druhém kole výrazně nižší. Výsledky by měly být v sobotu okolo 18:00.

13:45

O budoucí radniční koalici v okresních městech Zlínského kraje mají jasno pouze komunální politici v Kroměříži. V krajském Zlíně a ve Vsetíně se koalice rýsují a jasno by mohlo být začátkem příštího týdne. Nejsložitější se zdá být povolební vyjednávání v Uherském Hradišti, kde dosavadní pravicová koalice ztratila většinu a na nové koalici se zatím nedokázali shodnout ani její oponenti.

13:41

Vítězná ČSSD v Prostějově jednala o možné koaliční spolupráci pouze s hnutím ANO, které ve volbách skončilo druhé. Zatímco první povolební schůzky se v neděli zúčastnili i zástupci sdružení PéVéčko, tentokrát k diskusi o budoucí radniční koalici přizváni nebyli. Jednání budou v Prostějově pokračovat příští týden.

13:36

V Královéhradeckém kraji se týden po volbách podařilo komunálním politikům dojednat koalice v sedmi z deseti největších měst. Koaliční vyjednávání stále pokračují v Hradci Králové, Dvoře Králové nad Labem a Rychnově nad Kněžnou.

13:30

Suverénní vítěz voleb v Lovosicích, hnutí ANO, které získalo 12 z 25 mandátů, si ke koaliční spolupráci vybralo KSČM. Dohromady mají 15 hlasů. Vyplývá to z prohlášení lovosické organizace hnutí ANO. "Vyjednávali jsme se všemi subjekty a komunisté nám z toho vyšli jako nejvhodnější partner pro realizaci volebního programu," řekl jeden z představitelů hnutí Vladimír Hieke.

12:48

Vítězné ANO bude o koalici v Praze 10 jednat od pondělí. Klíčový pro sestavení koalice bude postoj ke stavbě nové radnice. Její odpůrci, TOP 09 a koalice Vlasta, kteří skončili na druhém a třetím místě, už o koalici jednají. ANO získalo v zastupitelstvu devět mandátů, TOP 09 a Vlasta po osmi.

12:30

Z pěti statutárních měst Moravskoslezského kraje je zatím o podobě budoucích koalic rozhodnuto pouze v Havířově a Karviné. Na havířovské radnici bude vládnout KSČM s ANO a Hnutím pro Havířov, na té karvinské pak sociální demokraté a komunisté. O koalicích se stále jedná v Ostravě, Opavě či Frýdku-Místku.

12:03

Radnici v České Třebové na Orlickoústecku povede koalice v nezměněné podobě. Nestraníci s podporou TOP 09 se spojí s ČSSD a ODS. Koalice bude mít sedmnáct mandátů z celkových sedmadvaceti křesel.

11:50

Příbramské ANO bude vládnout s TOP 09, do koalice však chce přizvat i další strany v zastupitelstvu. V čele zřejmě stane lídr vítězného hnutí ANO Jindřich Vařeka. ČSSD tak zůstane v opozici.

Zástupci ANO by se však mohli sejít s dosavadním starostou Pavlem Pikrtem, který vystoupil z ČSSD a v novém zastupitelstvu bude nezávislý. Pikrt opustil ČSSD kvůli tomu, jak se k němu spolustraníci chovali při kampani nebo při jednáních rady města. Údajně hlasovali s ODS proti němu. Navíc prý předkládali k projednání materiály, s nimiž ho dopředu nikdo neseznámil.

11:08

Pražský magistrátní zastupitelský klub Trojkoalice (Strana zelených, KDU-ČSL a STAN) se na jednání dohodl na pokračování ve vyjednávání koalice s ANO a ČSSD. Trojkoalice se s partnery zatím neshodla v oblasti dopravy například na výstavbě takzvaných radiál. Strany se naopak shodnou na řešení MHD. Dalšími tématy, která budou Trojkoalice, ANO a ČSSD projednávat, jsou hazard a protidrogová politika a financování městských částí.

Magistrát hlavního města Prahy.
Magistrát hlavního města Prahy. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz
10:40

Vítězná Změna pro Kolín v čele se starostou Vítem Rakušanem se dohodla na spolupráci s hnutím Kolíňáci. Místo v radě nabídli také zástupci ČSSD, ten to zatím zvažuje.

Změna pro Kolín získala ve volbách dvacet ze sedmadvaceti mandátů.

10:25

Moravskou Třebovou na Svitavsku opět povede vítězná ČSSD s KSČM a SNK Moravská Třebová. V jednadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít staronová koalice jedenáct hlasů. "Ještě jsme oslovili hnutí ANO s nabídkou na jednoho radního, ale poděkovali nám, že do toho nepůjdou," řekl starosta Miloš Izák (ČSSD).

10:12 ikona ODS online

Šternberskou radnici povede v následujícím volebním období koalice složená ze zástupců Sdružení nezávislých kandidátů Společně pro Šternberk (SNK), hnutí ANO, ČSSD, ODS a KDU-ČSL. Post starosty obhájil Stanislav Orság (ODS).

10:05

Největší města v Karlovarském kraji mají problém s vytvářením koalic. Voliči totiž poslali do zastupitelstev více stran, jednotlivé subjekty tedy mají méně mandátů. 

V Karlových Varech se předběžně dohodli na vytvoření koalice vítězná Karlovarská občanská alternativa (KOA) s hnutími ANO a Karlovaráci. "Tyto tři subjekty se shodly na možnosti vytvoření dvacetičlenné koalice. Dohodly se na struktuře vedení města - devítičlenné radě, přičemž exekutivu tvoří primátor a tři náměstci," uvedl primátor a lídr vítězné KOA Petr Kulhánek.

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 18. 10. 2014 0:16
 

Právě se děje

Další zprávy