Živě: Ústavní změna míří do finále. Čtvrtek rozhodne

Domácí Domácí
8. 9. 2009 19:00
Sledujeme poslední zasedání současné Poslanecké sněmovny
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.
Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Šrotovné, přídavky na děti, daňové slevy na dítě, vyšší podpora v nezaměstnanosti - to jsou jen některá témata, kterými se chtějí na poslední schůzi zabývat poslanci.

Jako první ovšem přijde na řadu projednání ústavního zákona, který má umožnit rozpuštění dolní komory parlamentu a konání předčasných voleb.

Samotná schůze poslanců začala 14:00.

Poslední zasedání sněmovny v současném složení sledujeme online:

19:00 - Poslanecká sněmovna poslala do závěrečného třetího čtení obě klíčové novely zákona a dnešní peripetie tak končí. V projednávání novely Ústavy a volebního zákona budou poslanci pokračovat za 48 hodin, tedy ve čtvrtek. 

18:53 - Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik podal podmíněný návrh, že pokud se bude rozpouštět parlament podle jejich návrhu (tedy že mandát poslance zanikne až s novými volbami) budou poslanci pracovat zadarmo od chvíle, kdy prezident rozpustí sněmovnu, do doby, kdy skutečně zanikne, zadarmo.

18:45 - Poslanci odhlasovali, že budou pokračovat v jednání i po sedmé hodině.

18:30 - Poslanec ODS Michal Doktor navrhl změnu Ústavy. Podle něj by se mělo volit 199 poslanců na místo současných 200.

18:16 - Začalo druhé čtení vrácené senátní novely Ústavy. Poslanci doplnili článek 16. Ústavy, který říká, že ze zákona se může čtyřleté volební období zkrátit.

17:45 - Pokud bude změna Ústavy schválena ve sněmovně tak, jak ji upravili poslanci, mohly by se volby konat i v červnu. Podle místopředsedy Senátu Petra Pitharta (KDU-ČSL) se totiž zákonodárcům horní komory parlamentu nemusí zamlouvat, jak senátní návrh poslanci poupravili. Původní návrh totiž počítá s tím, že vláda je v demisi a návrh na samorozpuštění podá 101 poslanců a potvrdí ho prezident. Úpravy ovšem navrhují ústavní většinu 120 poslanců a prezidentovi by měl povinnosti návrhu vyhovět. "Je opravdu otázka, zda si to senátoři nechají líbit," naznačil Pithart možné komplikace v Senátu.

17:43 - Sněmovna vrátila senátní novelu Ústavy ze závěrečného schvalování do druhého čtení, aby v předloze mohla podle dohody stran upravit své rozpuštění kvůli předčasným volbám. Druhé čtení se má uskutečnit ještě dnes od 18:15. Sněmovna se rozhodla spolu s tím projednat i vládní novelu volebního zákona, aby v ní poslanci mohli navrhnout zkrácení lhůt k provedení voleb. Obě normy by měla schvalovat po uplynutí zákonné lhůty 48 hodin, tedy ve čtvrtek.

17:41 - Poslanci zkrátili lhůtu mezi prvním a druhým čtením. V projednávání změny Ústavy tak budou pokračovat ještě dnes. Miroslava Němcová vyhlásila přestávku, která bude trvat do 18:15.

17:23 - Sněmovna zamítla návrh předsedy SZ Ondřeje Lišky, aby bylo projednávání novely Ústavy odloženo do doby, než své rozhodnutí zveřejní Ústavní soud. Poté znovu poslali do druhého čtení senátní návrh novely Ústavy.

17:09 - "Ústavní soud rozhodoval na základě neúplných podkladů," prohlásil ve svém projevu poslanec za KSČM Vojtěch Filip. Poté oznámil, že chce do druhého čtení změny Ústavy zakotvit nový bod, který by stanovil, že mandát Poslanecké sněmovny může být ústavním zákonem zkrácen.

16:40 - Předseda Strany zelených Ondřej Liška ve sněmovně prezentuje stanovisko, které již oznámil ve 14:00, tedy že strana nepodpoří senátní návrh změny Ústavy. 

16:36 - "Držme se vymezeného tématu," požádala rozjažené poslance předsedající Miroslava Němcová (ODS) poté, co se od rozpočtu dostala hádka k církevním restitucím.

16:30 - Jednání se pomalu mění ve frašku. Jablkem sváru se stal státní rozpočet na příští rok o nějž se přou Jiří Paroubek, Miroslav Kalousek a David Rath. Ti se navzájem hlásí s faktickými poznámkami, faktickými poznámkami k faktickým poznámkám a faktickými poznámkami k faktickým poznámkám k faktickým poznámkám... Kalousek nařkl Paroubka z populismu kvůli výši deficitu, do všeho se vložil středočeský hejtman.

16:17 - Ani jednání o předčasných volbách se neobejde bez výpadů, které už jsou součástí koloritu Poslanecké sněmovny. Paroubek opět útočí na Mirka Topolánka. Choval se nezodpovědně, přicházel s neakceptovatelnými zákony, vypočítával. K dialogu byl podle Paroubka přístupný až ve chvíli, kdy byla svržena jeho vláda.

16:07 - "Prakticky celá Katedra ústavního práva Právnické fakulty UK Praha je zajedno v tom, že ústavní soud překročil své pravomoce, pokud se rozhodl posuzovat ústavní zákon," řekl plénu předseda sociální demokracie Jiří Paroubek. Jednání se protahuje. Za řečnickým pultíkem se střídají zákonodárci jako na běžícím pásu.

15:42 - Sociální demokrat Jičínský po zhruba dvou desítkách minut dohovořil. Podivil se nad tím, že parlament dopustil, aby soudy nad jeho rozhodnutím vynášelo "třináct nevolených nezodpovědných soudců". Během jeho projevu opustila poloprázdný jednací sál řada dalších zákonodárců.

15:25 - Sněmovní doyen Zdeněk Jičínský (ČSSD) trvá na tom, že Ústavní soud neměl právo posuzovat zákon o zkrácení mandátu Poslanecké sněmovny.

15:20 - Předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček opět vyzývá své kolegy ke klidu. "Pokud nebude ve sněmovně klid, budu muset zasedání přerušit," vyhrožuje.

15:15 - Poslanci schválili pořad schůze a přecházejí k prvnímu bodu jehož náplní je tisk 16, neboli senátní návrh na změnu Ústavy.

15:03 - Odpolední program zítřejšího zasedání Poslanecké sněmovny rozšíří projednávání státních maturit.

14:57 - Poslanci odhlasovali návrh o projednávaní změny Ústavy.

14:52 - Probíhá hlasování o návrzích.

14:52 - Poslanci chtěli zařadit do prvního čtení řadu norem. To se ovšem nezamlouvá předsedovi klubu KSČM Pavlu Kováčikovi. "Pokud chceme vše stihnout, zapomeňme na všechny dohody a dokončeme toto volební období. Jinak můžeme ty zákony projednat v tom dalším období," apeloval na zákonodárce. Marně. Hned poté padl další návrh na zařazení nové normy do programu.

14:48 - "Od začátku není slyšet vlastního slova," posteskl si na adresu hlučících zákonodárců předseda Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček. "Ještě jednou poprosím kolegyně a kolegy, aby se uklidnili," usměrňoval je.

14:10 - Jednání sněmovny začalo. Při zahájení složili slib tři noví poslanci. Jitka Vojtilová a Petr Hájek nahradili Roberta Duška a Zuzanu Brzobohatou (ČSSD), kteří byli počátkem června zvoleni do Evropského parlamentu. Třetí náhradník, Zdeněk Besta (ČSSD) vystřídal Petra Rafaje, který byl jmenován šéfem Úřadu na ochranu hospodářské soutěže

14:00 - Strana zelených nepodpoří senátní návrh změny Ústavy, oznámil předseda Ondřej Liška. Zelení přišli s vlastním pozměňovacím návrhem, který už je ve druhém čtení. Ten umožňuje rozpuštění sněmovny třípětinovou většinou a dává prezidentovi možnost, nikoliv povinnost, vyhlásit předčasné volby. Zároveň snižuje počet poslanců o jednoho. Podle tohoto návrhu by prý bylo možné uspořádat předčasné volby v termínu 27. a 28. listopadu.

13:21 - Sociální demokraté potvrdili, že podpoří při odpoledním jednání změnu Ústavy, na které se šéfové stran dohodli v pondělí večer. "Nemohu vyloučit, že někteří poslanci podpoří návrh komunistů, aby poslancům vypršel mandát až dnem voleb, ne v okamžiku rozpuštění sněmovny," dodal Jiří Paroubek.

13:17 - ČSSD oznámila priority, které by ráda ještě na poslední schůzi sněmovny prosadila. Sociální demokraté jsou pro odklad maturit o rok, chtějí zcela nebo částečně zrušit zdravotní poplatky a také spoléhají na dřívější dohody s někdejší koalicí, že pomůže prosadit zákon o podpoře hospodářského růstu, který například obsahuje šrotovné. Místopředseda sněmovny a ČSSD Lubomír Zaorálek chce na jednání zařadit zcela nový bod. Chce požádat ministryni spravedlnosti Danielu Kovářovou, aby vysvětlila, proč chce její úřad rušit některé regionální pobočky státních zastupitelství.

12:21 - Do sněmovny dorazil ostře sledovaný poslanec Miloš Melčák. Právě on podal k Ústavnímu soudu stížnost, kvůli níž je teď ohrožen říjnový termín voleb. Melčák je spokojen s tím, že se poslanci nakonec dokázali shodnout na trvalé změně Ústavy. Doufá, že přijmou řešení, které nebude protiústavní. "Pokud bude přijato řešení, které nebude odporovat Ústavě, další stížnosti už podávat nebudeme," řekl Aktuálně.cz.

11:15 - Komunisté trvají na tom, aby byla sněmovna rozpuštěna až k datu voleb, tedy aby poslanci pracovali až do posledního dne před volbami. Takový pozměňovací návrh jsou dnes připraveni sněmovně předložit. "Nejde nám o naše platy, ale o to, že je třeba ještě přijmout řadu klíčových zákonů, které bychom jinak nestihli. Jsme ochotni se vzdát tohoto posledního měsíčního platu," uvedl šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

11:10 - Komunističtí zákonodárci zatím neví, zda podpoří návrh na změnu Ústavy. "Konečné rozhodnutí poslaneckého klubu bude vycházet z projednávání ve sněmovně," řekl novinářům šéf poslaneckého klubu Pavel Kováčik.

10:00 - V deset hodin začalo jednání poslaneckých klubů, které potrvá zřejmě přibližně hodinu a půl.

09:04 - Reakce politiků na nabízené toaletní papíry jsou různé, někdo je komentuje se smíchem, jiný podrážděně. Miroslava Němcová (ODS) se nesměje a vyhýbá se demonstrantům se slovy "Já jsem pro ten zákon nehlasovala." Šéf ODS Mirek Topolánek vchází do sněmovny mlčky se zachmuřenou tváří.

08:40 - Před sněmovnu dorazili další ohlášení demonstranti: skupinka asi dvaceti stoupenců hnutí Ne základnám. Jsou oblečeni do hábitů s nápisem "Pozor zradar!" Další nesou transparenty. Na jednom je například exministr zahraničí Karel Schwarzenberg vyobrazen jako salutující voják NATO s nápisem "Radar chci stůj co stůj."

08:20 - První tři poslanci, kteří ke vchodu přišli, odmítli toaletní papíry přijmout. První, komu se podaří ruličku předat, je poslanec ODS Petr Tluchoř. Ten to ale dále nekomentuje a vchází do budovy.

08:05 - Před Poslaneckou sněmovnou čeká na přicházející poslance skupinka pěti zástupců strany Věci veřejné. V rukou mají košíky s ruličkami toaletního papíru, na kterých je napsáno "Ústava ČR". Na protest proti tomu, jak politici s ústavou zacházejí, chtějí papíry předat poslancům.

 

Právě se děje

Další zprávy