Živě: Soud slyšel popis časové osy dne, kdy unesli Kočí

Domácí Domácí, Jakub Novák
8. 3. 2012 16:20
Čtvrtý den soudu s politiky Věcí veřejných jsme sledovali v online reportáži
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - U soudu, který řeší, zda exministr Vít Bárta uplácel své spolustraníky ve Věcech veřejných, ve čtvrtek vypovídali další členové vlády - Karolína Peake a Josef Dobeš.

Jako svědek vystoupil i někdejší rebel VV Stanislav Huml či Matěj Bárta, bratr neformálního lídra VV a majitel ABL.

Poslanec Jaroslav Škárka dnes ráno předal soudu video, které má dokázat, že Michal Babák ve své středeční výpovědi lhal.

Bártovi v případě odsouzení hrozí až 6 let vězení. Také Škárkovi hrozí trest - 3 roky za přijetí úplatku.

Čtvrtý den procesu jsme pro vás sledovali v online reportáži a vy si tak můžete přečíst všechny zajímavé výroky.

Soud s Vítem Bártou ve fotografiích. Den čtvrtý:

16:23 - Čtvrteční jednání procesu s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou je u konce, děkujeme vám za pozornost!

16:22 - "Z toho, jak byl tento e-mail publikován v MF DNES, jasně vyplývá celá zákeřnost této akce a její snaha poškodit Věci veřejné," komentuje Humlovo počínání Vít Bárta.

16:17 - "Pan Škárka i Kristýna Kočí měli podle mě strach, že proti nim bude ABL postupovat nějak negativně. Považoval jsem ten strach za oprávněný, tak jsem jim pomáhal," vypovídá Šlechta.

16:07 - "Spoustu let důvěřuji panu Kmentovi, proto jsem ho oslovil, když bylo potřeba zkontaktovat některé z nezávislých médií," vypovídá Šlechta.

16:02 - U soudu vypovídal Aleš Hanzl asistent Kristýny Kočí. Jeho výpověď byla krátká, na jeho místě ho nahradil Petr Šlechta, asistent Stanislava Humla.

15:52 - K soudu s Vítem Bártou se vyjádřil i premiér Petr Nečas. "Pohled do útrob té či oné vládní nebo nevládní politické strany obvykle není příliš příjemný a hezký," řekl.

"Ano, je to věc, která poškozuje českou politiku," připustil předseda vlády.

Upozornil ale také, že v demokratickém právním státě nezávislé soudy posuzují individuální vinu či nevinu konkrétních lidí. "V demokratickém právním státě neprobíhá politický proces s tou nebo onou politickou stranou," dodal Nečas.

15:51Jana Drastichová, která vystřídala Chaloupku. Přiznává, že nikdy žádný výstup, zápis nebo něco podobného po jednání klubu v Moravskoslezském kraji neviděla. Lidé tam podle Drastichové měli telefony a notebooky, na nichž si něco psali, ale jestli někdo pracoval na zápise, to neví.

15:30 - "Snažím se nečíst média, abych si zapamatoval, jak to všechno vlastně probíhalo," vypovídá váhavě Chaloupka.

Nepamatuje si s kým a kolik lidí vlastně jelo na schůzku klubu, ani to kolik vlastně a kdo zůstal na klubu. "Jeden pán říká, že dal půjčku, jedna paní mi řekla, že to byl úplatek, ale nikdo třetí, kdo by řekl, jak to konkrétně bylo," snaží se popsat situaci, o které se Chaloupka zmínil také na svém blogu.

15:28 - Od Kristýny Kočí se měl Chaloupka pouze dozvědět, že je v klubu nespokojená a že prý není sama.

15:26 - Chaloupka působí během své výpovědi zmateně. "Nechtěl jsem být ani s těmi ani s těmi... vlastně ani nevím, kdo byli ti a kdo tamti," řekl například. Situace ho prý trápila, protože si na ni chtěl udělat svůj názor, což se mu nedařilo, vzhledem k tomu, jak celá situace probíhala.

15:12 - Chaloupka tvrdí že jeho názor o tom, že snížení je příliš velké, měl v rámci klubu podporu. Nijak oficiálně se to ale prý neřešilo.

15:05 - Nyní svědčí poslanec za VV Otto Chaloupka, který byl jedním z těch, kteří se hlasitě ozývali proti snížení platů.

"Vůbec jsme nevěděli, co se stane, o kolik to bude," řekl Chaloupka.

"Vždyť jste o tom hlasoval," odpověděl mu na to soudce Šott.

"Věděli jsme, že se nám sníží příjem, ale počítali jsme s podstatně menším snížením," lamentoval dále Chaloupka.

15:00 - Po přestávce se ještě Bárta vyjádřil k Humlově výpovědi: "Několik dnů potom, co pan Huml viděl auto podezřelé z odposlouchávání, tak mohl jeho SPZ zjistit ze záběrů kamer, které jsou kolem Poslanecké sněmovny. Je to jedna z ukázek účelovosti jeho výpovědi, jejímž záměrem je poškodit VV," řekl Bárta.

14:43 - O Bártově návštěvě u prezidenta den před hlasováním o nedůvěře vládě prý Humlovi řekl on sám.

14:35 - Bárta se snaží Humla "ugrilovat" dotazy, detailně probírá například časovou osu ze dne, kdy byla "unesena" Kočí.

Huml dále mluvil i o ABL: "Slyšel jsem i o útocích na některé lidi ze strany ABL. Navíc ABL u Sněmovny nahrávala - venku byla Audi s pootevřeným okénkem a dvěma mikrofony. Chaloupka, který mi řekl, že půl milionu pro Kočí mělo být první splátkou ze šesti milionů, mi o několik dní později řekl, že mu pan Bárta oznámil, že unikla informace, která uniknout neměla. A to bylo ono."

14:28 - "Nebylo zamýšleno udělat puč, na začátku chtěli pouze někteří poslanci podat veřejně trestní oznámení," řekl Huml.

Na Bártovy dotazy týkající se schůzky u něj v bytě, které se měli kromě Humla, Bártova náměstka Šmerdy a samotného Bárty zúčastnit i náměstci nebo další lidé z ministerstva vnitra, nedokázal Huml konkrétněji odpovědět - o čem se jednalo, nebo kdo z vnitra byl přítomen si Huml nevzpomněl.

14:12 - "Připadal jsem si jako v Jiříkově vidění, když nám před jednáním poslaneckého klubu začal pracovník ABL odebírat mobily. Taky mi bylo řečeno, že pokud si nenechám přiřadit jejich asistenta, nedostanu žádnou funkci," vypovídá Huml.

Radek John byl podle Humla netečný a neprojevoval se jako předseda. Bárta podle Humla často vedl dlouhé monology, později už začal používat stopky, aby nepřekročil deset minut.

"Když se hlasovalo o důvěře vládě, měli jsme odejít ze sálu, pak šel Bárta za prezidentem a další den jsme všichni hlasovali pro důvěru vládě," vypovídá Huml  o poměrech ve VV.

14:03 - Huml vypovídá, že Kočí normálně naložil do auta, že nedošlo k ničemu nestandardnímu.

13:58 - Huml vypovídá, že mu byla dána nabídka (resp. pro jeho studio) na výrobu spotů, nakonec toho ale nevyužil, důvodem mělo být to, že by byl potom Bártovi zavázán.

13:54 - Po Dobešově odchodu se Škárka ještě zmínil o záznamech o sledování osob firmou ABL, prý jsou také uloženy na flash disku. Dobeš to předtím popřel.

K soudu přišel Stanislav Huml, jeden ze tří rebelujících poslanců VV.

13:46 - "Vítek je můj kamarád, půjčil mi," řekl prý Dobešovi Škárka v roce 2006. Také řekl, že nikdy neslyšel o šesti milionech pro Kočí.

Na dotaz o bianco rezignacích u zastupitelů VV na Praze 1 Dobeš odpověděl: "Vím jen o dvou lidech, kteří to tak měli - Jaroslav Škárka a Josef Dobeš. Vznikla svěřenecká smlouva, jakási garance mezi námi, akt bratrství."

13:20 - Dobeš vypovídá: "Pan Škárka si zahrál na Kalouska, něco si vymyslel, řekl to do médii a pak to označil za mystifikaci. Vím, že má smysl pro humor, ale nevím, jestli dosáhl úrovně pana Kalouska."

"První půjčka ode mě byla v roce 2004, na 25 tisíc a měsíčně mi Jaroslav Škárka dával pět tisíc korun. Důvodem měly být dluhy jeho bývalé ženy, za které on ručil.

V roce 2005 mě požádal o hypotéku na byt v Milovicích na 900 tisíc. Byl tam problém, něco nevyšlo. Na tuto půjčku jsem žádný papír nevypisoval.

Třetí půjčkou byla ta, kterou získal od Víta Bárty - bylo to v roce 2006 a měla být na obleky, pan Škárka se tím dokonce i chlubil," řekl Dobeš ke Škárkovým půjčkám.

Dobeš se zmiňuje také o Kristýně Kočí. Popisuje, že když ji Stanislav Huml vezl do lesíku za Škárkou, měla prý pytel na hlavě. Takové historky podle něj kolovaly na ministerstvu dopravy.

13:15 - Po přestávce přichází svědčit jedna z nejvýraznějších figur VV, ministr školství Josef Dobeš. "Můj vztah se Škárkou byl velmi dobrý, velmi vážně ho narušilo zejména Škárkovo nařčení, že jsem lhářem," říká o svém vztahu s jedním z obviněných Dobeš.

Dnes mělo padnout rozhodnutí o osudu studentů z plzeňských práv; zřejmě zejména kvůli soudu bylo toto rozhodnutí posunuto na pátek. 

12:08 - Soudce Šott navrhnul termíny pro odročení - má se jednat o čtvrtého až šestého dubna, oficiálně to bude řečeno zítra. Do 13:10 je vyhlášena přestávka na oběd.

12:06 - "Svědectví Karolíny Peake považuji za nevěrohodné, jelikož v některých záležitostech lhala," říká Škárka.

11:51 - Advokát Chudoba vyzval Škárku, aby řekl, co je na předloženém USB disku - ten totiž zmínil, že je tam e-mail od Karolíny Peake.

Podle Škárkových slov je tam nahrávka, náborová dokumentace Radima Vysloužila a další dokumenty, jako například interní etický kodex.

Kromě toho jsou na disku prý i e-maily od Karolíny Peake.

E-mail od Peake Škárka ukázal nejprve Karolíně Peake a následně soudci Šottovi. Peake si žádný takový e-mail nepamatuje. "Je to pro mě úplně nová informace," říká vicepremiérka.

Citovaný e-mail z 8.1. 2009 je určený mimo jiné paní Vojtíškové, paní Klasnové, panu Dobešovi a dalším a týká se dalších možností financování poslanců.

Advokát Chudoba to napadá s tím, že zmiňované skutečnosti se už případu netýkají.

Škárka ale pokračuje s otázkami, pochybuje o věrohodnosti svědkyně, podle soudce už to ale přehání.

11:50 - WC nebo koncepční porady nebyly žádnými formálními schůzkami, ani se z nich nepořizovaly výpisy.

11:40 - Vicepremierka před soudem prohlásila, že Bártovi vyčítala jeho "zbytečnou štědrost". Nemusí se vyplatit, varovala ho prý.

Zároveň potvrdila, že Bárta půjčky poslancům skutečně nabízel. "Rozuměla jsem tomu tak, že kdyby se někdo ocitl kvůli snížení platů v nepříjemné situaci, může se na něj obrátit," řekla před soudem.

11:27 - Po Víchově estrádním vystoupení přichází svědčit vicepremiérka Karolína Peake.

11:19 - Vyslýchaný svědek baví svou snahou popsat člověka, kterému v sídle VV nahrávku předal. Nakonec ho popsal jako podobného právnímu zástupci Kristýny Kočí.

"Za Kočí jsem do doby pořízení nahrávky zaplatil věci za asi 100 tisíc korun, slíbila mi, že je zaplatí, ale pochybuji, že je ještě někdy uvidím," říká Vích.

11:10 - Vích přiznává, že v době, kdy nahrávku pořídil, ještě neuměl "přetáhnout jednu složku do druhé", proto vyhledal pomoc.

Vích vypráví o rozmarech a vysokých životních nákladech, které Kočí měla. Zmiňuje astronomické účty za ubytování, nebo útraty v restauracích.

Vít Bárta.
Vít Bárta. | Foto: Ludvík Hradilek

10:56 - Vích se po pořízení nahrávky setkal mimo jiné s poslancem ODS Igorem Svojákem. Z telefonu na disk záznam převedl pan Klouček z České televize. Flash-disk se záznamem měl Vích předat vedení VV - nepamatuje si ale komu.

10:45 - U soudu nyní svědčí Lukáš Vích z frýdecko-místecké organizace Věcí veřejných. Je autorem kavárenské nahrávky Kristýny Kočí. "Kristýna byla tak opojená tou situací, že ani nebylo moc potřeba se jí ptát," říká k rozhovoru Vích.

10:40 - "Nezjišťoval jsem, na co je potřebuje, máme oba své vlastní životy," řekl Matěj Bárta. Zároveň vyvrátil, že by se někdy setkal s poslanci VV, nebo že by byl na schůzce se svým bratrem a pány Koskem, Škárkou a Dobešem.

10:37 - "Bratr mě tehdy požádal o výběr dvakrát 150 tisíc, jednou 170 tisíc a půl milionu. Obálky jsem označil dvakrát V.B., jednou K.K. a jednou J.Š. Peníze jsem vybral a ještě nechal přepočítat. Jednalo se o pětitisícové bankovky," vypovídá Matěj Bárta.

10:33 - Před soudem je bratr Víta Bárty a majitel ABL, Matěj Bárta. Někde v letech 2009 - 2010 si jeho bratr měl u něj uložit hotovost, protože prý neměl v bytě trezor.

Podíl Víta Bárty mu nyní jeho bratr splácí.

Vstupní částka měla být 2,5 milionu, výběry se pohybovaly v částkách kolem 90 tisíc korun.

10:08 - Rödl byl podle svých slov několikrát u Víta Bárty v bytě, i přesto, že byl nestraníkem. Mělo to být v době, kdy se rozhodovalo o krajských strukturách. Měl Bártovi radit o situaci v Plzni.

Bárta  měl mít zájem na tom, aby se Rödl stal členem plzeňských VV.

09:45 - Před soudem vypovídá bývalý plzeňský primátor Pavel Rödl. Ten se ucházel o místo šéfa plzeňského Ředitelství silnic a dálnic. "Bylo mi známými řečeno, že za panem Bártou, který byl tehdy ministrem dopravy, byli pan Pospíšil a pan Jurečko."

Podle RödlaJurečko na Pospíšila (a vůbec celou plzeňskou ODS) velký vliv; právě on měl být důvodem Rödlova odchodu z ODS.

Bárta měl potom Rödlovi na schůzce, která následovala, říct, že nebude do výběrového řízení zasahovat a nechá ho proběhnout.

Ten ho zároveň upozornil na to, že Jurečko ovládá i Jaroslava Škárku - za to se na něj Bárta obořil a řekl, že Škárkovi naprosto věří.

Rödl se nakonec stal ředitelem karlovarské správy ŘSD.

Podle Rödla měl Jurečko . Právě Jurečko byl důvodem, proč Rödl opustil ODS, jejíž plzeňská organizace byla pod jeho výrazným vlivem. "Nabídl mi, že pokud nebudu kandidovat do zastupitelstva, zajistí mi práci," vypověděl Rödl.

Jurečkův vliv, který zasahoval i plzeňskou organizaci Věcí veřejných, byl důvodem proč neuvažoval o vstupu do VV.

Foto: Ludvík Hradilek

09:40 - "Uznávám, že dříve nebyly poslanecké kluby tak svobodné, nebylo tam tolik možností říct svůj názor. To se po této kauze změnilo," říká Suchá.

Na tento komentář navazuje ve své otázce Bárta. "Za sebe jsem to tak nevnímala, když bych chtěla, prosadila bych se, spíše jsem vnímala šumy, které v klubu byly," odpověděla Suchá.

09:23 - Před soudem vypovídá poslankyně Jana Suchá. Bárta jí měl nabídnout pomoc, odmítla ale, že by se jednalo o peníze.

09:19 - Andrýsová měla absolvovat psychotest, který ale podle jejích slov neměl se vstupem do strany nic společného, dělala ho při přijímání do soukromé společnosti.

09:15 - Lenka Andrýsová tvrdí, že ona za svou funkci ve straně žádné peníze nepřijímala.

09:10 - V neděli měla Andrýsová vyzvat Kočí k tomu, aby ihned svolala poslanecký klub. Důvodem měly být informace o tom, že týdeník Respekt má přijít s výpovědí Jaroslava Škárky o úplatcích ze strany Víta BártyKočí to ale odmítla, s tím, že bude ve čtvrtek.  

09:08 - K soudu se zpožděním dorazila i Kristýna Kočí se svým právním zástupcem.

09:06 -Od soboty až do středy Andrýsová nikomu o svém rozhovoru s Kočí neřekla.

08:58 - Andrýsová navrhla Kristýně Kočí, aby celou situaci přednesla na poslaneckém klubu. "Kočí mi na to SMS zprávou odpověděla, že už si to s Bártou vyříkali," vypovídá Andrýsová.

08:55 - Andrýsové přišlo, že Kočí vadilo postavení Víta Bárty, který byl tehdy ministrem dopravy (Andrýsová se přeřekla a označila ho jako ministra vnitra, což přítomné v sále pobavilo).

08:46 - "S Kočí jsme se na sobotu domluvily, že se sejdeme a uvaříme si oběd. Najednou začala šeptat a řekla mi, že jí dal Bárta úplatek, tvrdila že to bylo za loajalitu," říká Andrýsová. Kočí prý všechny peníze přepočítala a nedokázala jasně odpovědět na to, proč ty peníze - pokud si myslela, že je to úplatek  - nevrátila.

Kočí odpověděla, že to bylo kvůli jejím otiscím na bankovkách, aby nebyla potom obviněna z úplatku ona. "Kočí mě nebyla schopna jasně přesvědčit, že se jedná o úplatek. Navíc měla jasné pokyny, co v případě úplatku dělat."

Na konci jejich rozhovoru měla Kočí Andrýsové říct: "Lenko,řekla jsem ti to čistě hypoteticky, nechoď s tím nikam na policii."

Podle Andrýsové nebyla Kočí úplně psychicky vyrovnaná. 

08:38 - Jako svědek je předvolána poslankyně Lenka Andrýsová (VV). "S Kristýnou Kočí jsme se setkávali poměrně často a považovala jsem ji za svoji dobrou kamarádku. Nakonec se ukázalo, že z její strany to bylo jen účelové," říká Andrýsová.

08:35 - Začalo čtvrteční jednání procesu s Vítem Bártou. Jaroslav Škárka se chystá předložit slíbený videozáznam. Soudci předložil USB flash-card se záznamem.

Bártův obhájce Chudoba tento důkaz napadá, Škárka je vyzván k tomu, aby do pondělí dodal nahrávací zařízení. Datum pořízení záznamu má být patrný ze záběru na tehdejší vydání novin.

 

Právě se děje

Další zprávy