ŽIVĚ: Sněmovna se celý den hádala o uprchlíky. Okamura chtěl sesadit vládu, pro byli tři poslanci

Přenos skončil
Hned dvě mimořádné schůze má ve čtvrtek na programu Poslanecká sněmovna. Dopoledne se zákonodárci vrátili k otázce řešení nelegální migrace, kterou načali už v červnu. Odpoledne potom poslanci budou řešit situaci okolo České pošty. Hnutí ANO by dokonce rádo prosadilo zřízení vyšetřovací komise, která by hospodaření státního podniku prověřila.
Poslanci ve čtvrtek na mimořádné schůzi řeší uprchlickou krizi.
Poslanci ve čtvrtek na mimořádné schůzi řeší uprchlickou krizi. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Pravicová opozice ve čtvrtek od rána kritizuje vládu za údajnou změnu postoje v otázce kvót. Předseda ODS Petr Fiala dokonce navrhl, aby Česko využilo nejbližší příležitosti a usilovalo o změnu základních smluv Evropské unie, aby si zachovalo autonomii a suverenitu.

Proti přijetí kvót je ale i KSČM. Ta požaduje, aby se jim vláda bránila všemi dostupnými prostředky. Na mysli mají zejména žalobu k Evropskému soudnímu dvoru, kterou se chystá podat slovenská vláda.

V debatě vystoupil i ministr vnitra Milan Chovanec, který prohlásil, že uprchlíci, kteří odešli do Evropy za lepším životem, zde ve výsledku mohou být nešťastní, protože budou vnímáni jako občané druhé či třetí kategorie. To podle Chovance rozhodně nezabrání vzniku fašismu, spíše naopak. Evropa se proto musí zaměřit hlavně na řešení příčin, ne následků. 

Dění v Poslanecké sněmovně sledujeme v online zpravodajství.

Přenos skončil
18:07

Místopředseda Sněmovny Petr Gazdík nakonec mimořádnou schůzi ukončil, aniž by se hlasovalo o usnesení jako o celku. Poslanec za KSČM Vladimír Koníček však upozornil, že takový postup je v rozporu s jednacím řádem.

17:42

Původně se nyní mělo hlasovat o usnesení jako o celku. S námitkou ovšem vystoupil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura, který se dožadoval toho, aby bylo řečeno, jaké body byly schváleny. Vzal si pětiminutovou přestávku na dohodu o proceduře. Následně si vzali na poradu klubu pauzu i komunisté, pokračovat se bude až v 18:00.

17:29

Jako poslední usnesení bude hlasován návrh Tomia Okamury. Ten vyzývá vládu k podání demise. Pro nakonec byli jen tři poslanci (kromě Okamury ještě další dva odpadlíci od hnutí Úsvit - Radim Fiala a Jaroslav Holík), proti 99.

17:25

Neprošel ani bod v usnesení klubu hnutí Úsvit, aby vláda kvóty nerespektovala. Stejně tak nejmenší strana ve Sněmovně neuspěla s návrhem, aby se vláda proti relokačnímu mechanismu bránila žalobou k Evropskému soudnímu dvoru.

17:22

Naopak neprošel ani jeden z návrhů, které navrhovali komunisté.

17:22

Poslanci nyní bod po bodu hlasují o návrhu usnesení, které předložila ODS. Ta uspěla přesně s polovinou bodů. Vláda by tak měla předložit, kolik peněz už poslala na řešení uprchlické krize v zemích Blízkého východu.

17:11

Poslanci právě odhlasovali společné usnesení čtyř klubů - ČSSD, ANO, TOP 09 a lidovců. Pro bylo 91 zákonodárců, proti pouhých 20.

17:02

Poslanci se nyní přou o to, jak bude vypadat procedura při hlasování. Miroslava Němcová, která je zpravodajkou, chce, aby se hlasovalo o každém bodu v každém usnesení zvlášť. Naopak předkladatelka společného návrhu usnesení Jitka Chalánková naopak chce, aby se hlasovalo o celku. To nakonec podpořili i poslanci.

16:52

Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik prohlásil, že navrhované usnesení čtyř klubů je vítězstvím Miroslava Kalouska. "Vy jste na nás nezapomněli, vy jste se na nás prostě vykašlali," dodal k argumentu, že usnesení bylo diskutováno se všemi stranami.

16:47

S největší pravděpodobností nicméně projde usnesení, které navrhla vládní koalice a které podporuje i TOP 09. Předseda klubu občanských demokratů Zbyněk Stanjura nicméně namítl, že s nimi nikdo nic nekonzultoval a navrhované usnesení označil za "takové pěkné, nicneříkající, bruselské".

16:11

Opoziční poslanci navrhují svá usnesení. Většinou chtějí, aby vláda odmítla stálý mechanismus povinného přerozdělování uprchlíků. Objevují se ale i návrhy, aby se Česko dodatečně připojilo ke slovenské žalobě proti kvótám, nebo aby Sobotkův kabinet nabídl demisi. Poslanci si nyní vzali dvacetiminutovou přestávkou, aby se o jednotlivých usneseních mohli poradit.

15:35 ikona ODS online

Opozice opakovaně kritizuje, že se česká vláda rozhodla nepodávat kvůli kvótám žalobu. "Prý je tím důvodem, že bychom byli vyloučeni z další debaty. Kdo to říká? Někdo nám tím vyhrožuje? Nebo si tím jen vytváříte alibi?" zaútočil na premiéra poslanec za ODS Zbyněk Stanjura.

15:10

Debata ve Sněmovně se protahuje. Podle původního plánu měli poslanci nejpozději ve tři hodiny ukončit téma uprchlíků a věnovat se hospodaření České pošty. Část opozičních poslanců ale opakuje svá předchozí vystoupení.

14:40

Ivan Gabal (KDU-ČSL) připomněl, že i Česká republika nese na imigrační vlně svou vinu. "Imigrační vlna nespadla z nebe. Zrála několik let bez pozornosti mezinárodního společenství, ale i české politiky," uvedl Gabal.

14:10

S emotivním projevem vystoupil poslanec Tomio Okamura. "Vláda by měla podat demisi. Umožněte občanům demokracii a ne diktaturu. Jednáte nevratně proti jejich zájmům," zvýšil hlas.

14:00

Poslanec Jaroslav Holík zvolený za hnutí Úsvit burcoval kolegy, že jejich vnukům hrozí, že "budou psát zprava doleva". Připomněl také případ chlapce Aylana, který se svým bratrem utonul při cestě z Turecka. "Ukázalo se, že loď řídili jeho otec. A místo, aby se snažil je zachránit, nechal je utopit, protože žena a děti mají mnohem menší hodnotu," tvrdil poslanec.

 

"To jsou přesně výroky, které by Sněmovna mezi občany neměla vysílat. Popisovat tuto situaci silně subjektivními dojmy bychom neměli," zkritizovala ho vzápětí jeho kolegyně Nina Nováková z TOP 09.

12:55

Premiér Sobotka domluvil a místopředseda Sněmovny Petr Gazdík následně vyhlásil hodinovou pauzu, během které se sejde grémium dolní komory. Vedení Sněmovny a šéfové poslaneckých klubů se pravděpodobně budou chtít domluvit, jak bude vypadat zbytek čtvrtečního programu.

12:40

Přesto je podle Sobotky nutné výsledek hlasování respektovat a neuchylovat se po vzoru Slovenska například k žalobám. "V naší situaci neuspějeme se zbrklými a ukvapenými kroky, které bychom dělali jen naoko. Neuspějeme ani s hysterií a politikou izolace. Nemůžeme se nechat vyloučit z debaty o dalším postupu, v takovém případě by naopak Česká republika opravdu přestala hájit svůj zájem. Neměli bychom podnikat kroky, které do budoucna oslabí naši pozici," zdůraznil Sobotka.

12:35

Na jednání dorazil premiér Bohuslav Sobotka. Shrnuje, co se od června, kdy Sněmovna probírala uprchlíky naposledy, změnilo. Vrátil se k nedávnému jednání ministrů vnitra, kde byly "silou" prosazeny nové kvóty. "Procedurální postup, který byl zvolen na jednání rady ministrů je pro mě zklamáním. Může to mít negativní vliv na vnímání občanů a růst extremismu," okomentoval hlasován premiér. Kvóty podle něj Česko neposouvají v řešení imigrační krize.

12:25

Ministři vnitra členských států Evropské unie budou opět jednat o kvótách pro přerozdělení uprchlíků mezi unijní země. Podle ministra Milana Chovance (ČSSD) by se měla odehrát debata o stálém přerozdělovacím mechanismu. Zasedání se uskuteční 8. října v Lucemburku. "Přichází znova debata o stálém relokačním mechanismu, který by měl pouze do té rovnice, kde bude procentuální vyjádření pro jednotlivou zemi, dosazovat číslo pro každý rok," řekl dnes před poslanci Chovanec.

Bělobrádek také vzkázal uprchlíkům, že jestli chtějí měnit naše pravidla, nejsou tu vítání. Zároveň si ale rýpl do bývalého poslance Davida Ratha. "Znal jsem kolegu, který měl také dvě ženy. Jednu manželku, jednu milenku...myslím, že náš právní řád si s tím nějak poradí," zakončil své vystoupení Bělobrádek.

12:10

Na hrozbu, že do Česka začnou proudit statisíce uprchlíků z Ukrajiny, upozornil i předseda lidovců a vicepremiér Pavel Bělobrádek. "Musíme se na to připravit," řekl Bělobrádek s tím, že pokud taková situace nastane, nebudou na přerozdělení Ukrajinců žádné kvóty.

11:50

Ještě jeden postřeh k projevu ministra vnitra Milana Chovance.

11:46

Chovance pochválil i kolega z koalice Ivan Pilný (ANO). "Pokud bude dělat svou práci ta, jako dosud, tak se bezpečně cítit budu," pochválil Pilný ministra vnitra za jeho projev s tím, že byl velmi pragmatický a předvídavý.

11:44 ikona ODS online

"Nedělám to často, ale musím velmi výrazně ocenit pana ministra vnitra," reaguje na Chovancova slova poslanec opoziční ODS Marek Benda.

11:42

"Evropa musí vyslat jasný signál, že ti co potřebují pomoct, jsou tu vítání, a ti co tu nemají dělat, budou vráceni," řekl na závěr svého projevu Chovanec. Vysloužil si za to od svých kolegů zatím asi největší potlesk.

11:36

Chovanec se vyjádřil i ke sporu se státním tajemníkem Tomášem Prouzou. Tajemník tvrdí, že česká vláda věděla předem, že Polsko bude narozdíl od ostatních zemí visegrádské čtyřky hlasovat pro přijetí kvót. Ministr vnitra naopak rozhodnutí Poláků popisoval jako překvapení. "Ptal jsem se kolegy Kaliňáka (Róbert Kaliňák, slovenský ministr vnitra) a on mi řekl, že do poslední chvíle nevěděli, jaké bude polské stanovisko," řekl Chovanec.

11:25

"Jsme sebevědomý a hrdý národ, který bude říkat, co si myslí," říká Chovanec. Obává se toho, že v zemích, kam uprchlíci přijdou, mohou být chápáni jako občané druhé nebo třetí kategorie. "Tím vzniku fašismu nebráníme, ale podle mého názoru spíše napomáháme," varuje ministr vnitra.

11:22

"Před půl rokem jsem tu stál a říkal: budou kvóty. Mnozí mě měli za blázna. Půl rok se s půl rokem sešel a kvóty jsou na stole," říká ve svém projevu ministr vnitra Milan Chovanec.

11:18

"Je otázkou času, kdy lidé vezmou věci do vlastních rukou," upozornil své kolegy předseda klubu Úsvitu Marek Černoch. V podrobné rozpravě chce navrhnout usnesení.

11:08

"Nemělo se začínat kvótami, mělo se začít zastavením migrace," pokračuje Benešík s tím, že je třeba zásadně změnit evropské azylové právo, které bylo připraveno na desítky až stovky politických uprchlíků.

11:02

"Nezpochybňuji fakt, že už samotné počty běženců mohou vzbuzovat obavu," říká místopředseda lidovců Ondřej Benešík. Upozorňuje však, že je nutné uvažovat i o tom, jestli si Evropa nevytvořila vakuum, které radikální islamisté dobře cítí. "Hodnotové vakuum bude vyplněno tím, kdo hodnoty má. Je to na nás," varuje.

10:56

Česko mohlo s odporem proti kvótám uspět, kdyby mělo komplexní protinávrh, píše ve svém komentáři Martin Fendrych. Kromě toho nám chybí osobnosti. "Sobotka, Babiš i Bělobrádek drží jakousi dětskou představu suverenity, jaká funguje možná na prvním stupni základní školy," píše komentátor Aktuálne.cz.

10:52

Galerii pro návštěvníky nyní zaplnila zhruba čtyřicítka pravděpodobně středoškolských studentů. Sledují exministra zahraničí Karla Schwarzenberga, jak své kolegy upozorňuje, že Česko musí respektovat, že bylo přehlasováno, přestože on sám s kvótami nesouhlasí. 

10:47 ikona ODS online

Němcová hovořila téměř půl hodiny. V podrobné rozpravě chce vystoupit znovu a představit desetibodové usnesení, které navrhuje ODS.

10:41

Neformální dohoda grémia Sněmovny počítala s ukončením této mimořádné schůze okolo třetí hodiny odpoledne. Počet poslanců, kteří čekají na možnost se vyjádřit, se ale stále nezměnil. Sněmovna už přitom bod řeší hodinu a půl a doposud zazněly v podstatě jen dva řádné příspěvky. Nevypadá tak úplně reálně, že by se na všechny dostalo.

10:31 ikona ODS online

Po KSČM a Úsvitu se Němcová přihlásila k tomu, že by se Česko mělo připojit k žalobě k Evropskému soudnímu dvoru.

10:29 ikona ODS online

"Je pravdou, že ministr vnitra tento postoj (odmítání kvót) hájil, ale o dva nebo tři dny později ho nepodržel premiér," pokračuje Němcová ve svém příspěvku.

10:22 ikona ODS online

Záplava faktických poznámek po zhruba půl hodině skončila a na řadu se s přednostním právem dostala Miroslava Němcová. Připomněla, že Sněmovna se v únoru usnesla, že vláda má průběžně informovat dolní komoru o postupu v otázkách zahraniční politiky. To ale podle Němcové kabinet nedodržel.

10:14

"Pan poslanec Okamura se zřejmě rozhodl, že svůj facebookový příspěvek přečte celý v rámci faktických poznámek," rýpl si do Okamury jeho někdejší kolega z klubu Karel Fiedler.

10:10

"Nikdo sem samozřejmě nepřijíždí jako uprchlík před válkou. Koneckonců v Turecku, odkud přichází, žádná válka není, takže jsou to jasní ekonomičtí uprchlíci. Jde o zcela otevřenou okupaci Evropy," přidává další ostrý výpad Tomio Okamura.

10:08

"Pan premiér byl vybaven mandátem celé Sněmovny prostřednictvím našeho výboru," odvrací šéf evropského výboru Ondřej Benešík námitky pravicové opozice, že premiér Sobotka neměl na jednání Evropské rady dostatečné pověření parlamentu.

10:04

Je vidět, že otázka imigrace poslance zajímá. Na tabuli svítí, že jich chce v rozpravě promluvit hned sedmnáct. Zatím však řeční jen zákonodárci s přednostním právem nebo si poslanci vyměňují názory skrze faktické poznámky. Z vládní lavice diskuzi sledují dva ministři, ministr vnitra Milan Chovanec sedí u stolku zpravodajů.

9:57

"Mně se projev pana předsedy Fialy v něčem líbil. Opět tu zaznívají stranické nálepky. Je nás tu dvě stě a přece nejsme stádo, každý nemáme stejný názor. Je to téma vážné, přestaňme na sebe útočit," prohlásil zástupce ČSSD Jiří Koskuba.

9:40

K mikrofonu se s faktickou poznámkou postavil Tomio Okamura. Podle něj by vláda za nedostatečný odpor při schvalování kvót měla podat demisi a umožnit lidem se vyslovit v předčasných volbách.

9:32 ikona ODS online

Fiala vyzval vládu, aby usilovala o změnu základních dokumentů Evropské unie, která by pro příště zabránila, aby velké státy silově přetlačily menší státy. "Doufám, že vláda využije nejbližší příležitosti a aktivně se zasadí o právní změnu postavení České republiky autonomii, suverenitu v základních otázkách," prohlásil Fiala.

9:15 ikona ODS online

Jako první se k řečnickému pultíku postavil šéf ODS Petr Fiala. Sobotkův kabinet kritizuje za postoj při přijímání uprchlických kvót. Nelíbí se mu hlavně rozpor, kdy je nejprve kabinet tvrdě odmítal, po jejich odsouhlasení ale podle Fialy otočila.

9:06

Ještě před pokračováním mimořádné schůze k uprchlické krizi vyzvali komunisté vládu, aby se proti kvótám bránila všemi dostupnými prostředky. Zejména by měla po vzoru Slovenska podat žalobu k Evropskému soudnímu dvoru.

9:00

Dobrý den, vážení čtenáři. Ve čtvrtek pro vás budeme podrobně sledovat jednání Poslanecké sněmovny, která se dopoledne vrací k řešení uprchlické krize. Odpoledne potom bude na programu mimořádná schůze věnovaná situaci okolo České pošty

Mikuláš Klang Lucie Stuchlíková Mikuláš Klang, Lucie Stuchlíková
Aktualizováno 1. 10. 2015 18:10
 

Právě se děje

Další zprávy