Živě: Sjezd skončil, ve vedení ČSSD žena a šest mužů

Domácí Domácí
19. 3. 2011 14:55
Celorepublikový sjezd ČSSD v Brně jsme sledovali v online reportáži
Sjezd ČSSD v Brně pokračuje
Sjezd ČSSD v Brně pokračuje | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - ČSSD, nejsilnější opoziční strana, má od soboty nové vedení. Už v pátek zvoleného předsedu Bohuslava Sobotku a jeho prvního místopředsedu Michala Haška doplnilo pět řadových místopředsedů.

"Ženský hlas" bude mezi vrcholnými funkcionáři strany hájit Marie Benešová, někdejší šéfka státních zástupců.

Dalšími místopředsedy se stal Jiří Dienstbier mladší, Lubomír Zaorálek, Zdeněk Škromach a Martin Starec.

Ve volbě naopak neuspěl například brněnský primátor Roman Onderka. Kandidatury se v průběhu voleb vzdal Milan Urban. Oba přitom dosud byli v nejužším vedení strany.

ČSSD v rámci svého sobotního programu upravila některé body svých stanov a zvolila čestného předsedu - stal se jím Valtr Komárek. Na závěr sociální demokraté schválili rezoluci, ve které odmítli vládní reformu penzí i zvýšení DPH a podpořili sociální stát.

Atmosféru sobotního programu mírně narušily spekulace, že do Brna dorazí i bývalý předseda Jiří Paroubek. Ten přitom ještě před sjezdem oznámil, že nebyl adekvátním způsobem pozván, a proto se jednání nezúčastní.

Druhý den sjezdu ČSSD v Brně objektivem fotoreportéra Ludvíka Hradílka:

Prohlédněte si fotogalerii z prvního dne sjezdu

Páteční dění na sjezdu ČSSD jsme podrobně sledovali v online reportáži. Sjezd sledujeme i dnes.

Nové vedení ČSSD

Předseda:
- Bohuslav Sobotka

První místopředseda:
- Michal Hašek

Místopředsedové:
- Marie Benešová
- Jiří Dienstbier ml.
- Lubomír Zaorálek
- Zdeněk Škromach
- Martin Starec

14:33 - Sjezd končí a my tímto uzavíráme naše online zpravodajství. Děkujeme za pozornost.

14:15 - Petr Benda, přítel Jiřího Paroubka a kmotr jeho dcery, pro Aktuálně.cz prohlásil, že Paroubek na sjezdu není. Jeden z delegátů však zahlédl vůz nápadně podobný tomu, kterým Paroubek jezdí. Mavát do okénku mu měl právě i Benda. Zdá se však, že expředseda svoji návštěvu sjezdu nakonec vzdal. Tak či onak, informace o jeho příjezdu odpolední sjezdový program řádně "rozbila", většina delegátů se spíš bavila právě o možné návštěvě svého bývalého šéfa.  

14:00 - Podle kuloárních informací už Jiří Paroubek dorazil. Oficiálně však tuto zprávu zatím nikdo nepotvrdil.

13:40 - Ačkoliv stále pokračuje přestávka na oběd, byly oznámeny výsledky volby dvou zbývajících místopředsedů. Stali se jimi Martin Starec (319 hlasů) a Zdeněk Škromach (314 hlasů). Vedení sociální demokracie má tak definitivní podobu.

13:20 - Jiří Paroubek zatím zřejmě ještě nedorazil, někteří delegáti průběžně vyhlížejí jeho auto.

13:06 - ČSSD má čestného předsedu, polistopadového vicepremiéra Valtra Komárka, brněnský sjezd ho dnes zvolil jednomyslně aklamací. Nahradí v čestné funkci zesnulého Slavomíra Klabana. Komárek v děkovací řeči řekl, že zápas o povznesení člověka, který by měla sociální demokracie vést, je dlouhý. Vzpomněl také na svého přítele Ernesta Che Guevaru.

12:36 - Sociální demokraté dnes neschválili prodloužení funkčního období předsedy, místopředsedů a dalších funkcionářů ze dvou na tři roky. Odmítli také kvóty pro kandidaturu žen i změny stanov, které by omezily vliv takzvaných velrybářů a účelové hromadné nábory. Naopak prošla změna, která zamezí kumulování stranických funkcí.

12:35 - Jiří Paroubek na sjezd skutečně dorazí. Do Brna má přijet kolem 13. hodiny.

12:30 - Svůj projev v Brně přednesl i Valtr Komárek, který se má stát čestným předsedou strany. Delegáti jeho řeč ocenili potleskem ve stoje.

12:29 - Nově zvolený místopředseda Jiří Dienstbier naznačil Aktuálně.cz, čemu by se v rámci vedení sociální demokracie chtěl věnovat. Jsou to odborné komise, které vytváří základ sociálně-demokratického programu. "Je to ale zatím jen úvaha, nic není dohodnuto. Teprve se sejdeme," upřesnil.

12:25 - Zákulisím se šíří další spekulace o příjezdu Jiřího Paroubka. Údajně může na sjezdu oznámit své vystoupení z ČSSD.

Foto: Ludvík Hradilek

12:20 - Dana Váhalová a Božena Sekaninová odstoupily. Ve hře tak zůstává pouze čtveřice ve složení - Hamáček, Onderka, Starec, Škromach. Nyní probíhají jejich kandidátské projevy.

12:12 - Sedmičku kandidátů tvoří Jan Hamáček, Roman Onderka, Božena Sekaninová, Zdeněk Škromach, Martin Starec, Milan Urban a Dana Váhalová. Bývalý ministr průmyslu a obchodu Milan Urban se však následně kandidatury vzdal a vyzval k podpoře Zdeňka Škromacha. Původně byl nominován i osmý kandidát - Svatopluk Němeček. Ten ale kandidaturu také stáhnul. O dva zbývající místopředsednické posty se tak utká šest kandidátů.

12:05 - Haškův tábor se podle vyjádření delegátů rozhodl bojovat až do konce. Jeho prioritou je prosadit do vedení ČSSD Zdeňka Škromacha. Jako bonus by si pak představoval ještě jedno místo ve vedení - nejlépe pro Romana Onderku. Naopak Sobotkovi podporovatelé bojují za Jana Hamáčka a bývalého předsedu stranických kontrolorů Martina Starce.

11:58 - Komentátor Aktuálně.cz Jan Lipold: Pragmatik Martin Pecina, v letech 1993 až 1997 člen ODS, v letech 2001 až 2005 a od roku 2010 člen ČSSD, se neztratí. Kdykoli se může vrátit nahoru jako univerzální odborník v barvách sociální demokracie. Třeba ho ještě najdeme v nějaké dozorčí radě.  

11:55 - "Hodlám ženy vyhledávat a vytipovávat mladší ročníky, abychom měli rezervy a nemysleli jen na sebe. Rovněž jim chci pomáhat do politiky, aby je neodpuzovaly začátky," řekla po svém zvolení do čela ČSSD Marie Benešová.

S Lubomírem Zaorálkem a Bohuslavem Sobotkou se prý dobře zná z minulosti, a spolupráci si proto dovede dobře představit. "Těším se na pana Dienstbiera, je to mladá krev. Budeme dva právníci ve vedení, konečně uděláme pořádný program," komentovala ostatní kolegy.

11:45 - Podle informací Aktuálně.cz oznámil aparát Lidového domu vedení strany, že na sjezd do Brna míří expředseda Jiří Paroubek. Ten přitom původně přijet odmítl, protože podle svého vyjádření nebyl odpovídajícím způsobem pozván. Delegátům tak pouze zaslal velmi kritický dopis.

Nevyřčený Paroubkův projev k delegátům čtěte na jeho blogu na Aktuálně.cz.

11:35 - Kromě dvou místopředsedů bude sjezd ještě volit čestného předsedu. Očekává se zvolení Valtra Komárka, který má všeobecnou podporu. V této čestné funkci nahradí zesnulého Slavomíra Klabana.

11:06 - Delegátům zbývá vybrat ještě dva místopředsedy. Probíhá nominace na novou dvoukolovou volbu.

Marie Benešová a Jiří Dienstbier ml.
Marie Benešová a Jiří Dienstbier ml. | Foto: Ludvík Hradilek

11:02 - Místopředsedy ČSSD se ve druhém kole stali Marie Benešová (376 hlasů), Jiří Dienstbier ml. (306 hlasů), a Lubomír Zaorálek (291 hlasů).

10:53 - Sociální demokracie i v současné opoziční roli nese významnou spoluodpovědnost za vývoj ČR. Delegátům sjezdu ČSSD v Brně to prostřednictvím svého kancléře Jiřího Weigla vzkázal prezident Václav Klaus. Weigl v řeči blahopřál nově zvolenému předsedovi Bohuslavu Sobotkovi i prvnímu místopředsedovi Michalu Haškovi. Tlumočil prezidentovo přání, aby delegáti dali novému vedení ČSSD silný mandát. Bude prý potřeba k řešení aktuálních témat.

10:15 - Atmosféra na sjezdu má k jednotě a soudržnosti daleko. Poslanec ČSSD Martin Pecina oznámil, že složí mandát v dolní komoře. Nesouhlasí se současnou politikou strany vůči koaliční vládě ODS, TOP 09 a VV a vadí mu také, že s ním nový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka nechce spolupracovat. Pecina dnes ČTK řekl, že odejde ze sněmovny zřejmě na dubnové schůzi, členem sociální demokracie zůstane.

Martin Pecina jako poslanec skončí
Martin Pecina jako poslanec skončí | Foto: Aktuálně.cz, Tomáš Adamec

První Pecinovým náhradníkem je na kandidátní listině ČSSD Jiří Dienstbier mladší, který kandiduje na místopředsedu ČSSD a v obvodu Kladno do Senátu. Pokud by se do horní komory dostal, dalším náhradníkem je exposlanec Miroslav Svoboda.

"Pan Sobotka mě odmítl kamkoli angažovat, vyhodil mě z politického grémia, z předsednictva, tam, kde jsem byl za Jiřího Paroubka," uvedl Pecina, který byl v úřednické vládě Jana Fischera ministrem vnitra. Soudí, že pro něj není v sociální demokracii pod Sobotkovým vedením místo "Abych jenom seděl ve sněmovně a koukal, to je asi zbytečné," dodal Pecina.

09:40 - Do druhého kola volby postupuje deset nejúspěšnějších kandidátů. K Dienstbierovi, Benešové a Starcovi se v boji o post připojí ještě Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek, Roman Onderka a Milan Urban, kteří místopředsednické funkce obhajují. Dalšími postupujícími jsou středočeský hejtman David Rath a jihočeský hejtman Jiří Zimola s poslancem Jaroslavem Foldynou.

Zdeněk Škromach
Zdeněk Škromach | Foto: Ludvík Hradilek

09:03Výsledky jsou potvrzeny. V první kole volby místopředsedů ČSSD nebyl na brněnském sjezdu zvolen nikdo ze 17 navržených kandidátů. Nejúspěšnější byl v prvním kole senátní kandidát Jiří Dienstbier. Získal 264 hlasů. Ke zvolení mu jich chybělo deset. Následovala ho bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová s 254 hlasy, která je jedinou postupující ze sedmi kandidujících žen, a s 246 hlasy končící předseda kontrolní komise Martin Starec.

04:00 - Podle neoficiálních informací nebyl v prvním kole zvolen žádný místopředseda ani místopředsedkyně. Nejlépe dopadl Jiří Dienstbier, který zřejmě získal 264 hlasů. Jen o deset méně by měla mít Marie Benešová. Třetím nejúspěšnějším kandidátem se pak stal Martin Starec, podporu mu údajně vyjádřilo 246 delegátů. Stejný počet - 238 hlasů - obdrželi Lubomír Zaorálek a Zdeněk Škromach. Významné zisky pak zaznamenali Roman Onderka (183), David Rath (173), Jiří Zimola (168) a Milan Urban (166).

 

Právě se děje

Další zprávy