Sobotka ovládl ČSSD. Ve vedení má všechny své vyvolené

Přenos skončil
Celý průběh prvního dne 38. sjezdu ČSSD jsme sledovali v podrobné online reportáži.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka může být po prvním dnu sjezdu ČSSD více než spokojený. Delegáti totiž nakonec do nejužšího vedení partaje zvolili kandidáty, které si stranický šéf přál.

Původně jasný favorit na statutárního předsedu ČSSD Milan Chovanec sice musel nečekaně bojovat ve druhém kole. s Jeronýmem Tejcem, nakonec však získal 433 hlasů, zatímco Tejc jen 253.

Ministrovi vnitra podle všeho v prvním kole uškodil velmi slabý projev, který dal vzpomenout na výkon někdejšího místopředsedy ODS Davida Vodrážky. Ten v roce 2010 neobhájil post, právě i kvůli tomu, že jeho nominační řeč byla naprosto bez konkrétních sdělení.

Tejc, kterého Sobotka ve vedení nechtěl, nakonec neuspěl ani v boji o post řadového místopředsedy. V prvním kole získali potřebný počet hlasů Jan Hamáček, Michaela MarksováMartin Starec, Lenka Teska Arnoštová a Lubomír Zaorálek. Právě ten spolu s Marksovou získal nejvíce hlasů - Zaorálek dostal hlasy od 526 delegátů, Marksová 548. Naopak zcela pohořela Jindřiška Maršová, která kandidaturu oznámila až v pátek, získala ale jen 136 hlasů.

Průběh celého dne jsme sledovali v online přenosu.

Přenos skončil
22:39

Vážení čtenáři, tím dnešní program v Kongresovém centu končí. Děkujeme za pozornost a přejeme vám hezký zbytek večera.

22:37

"Chtěl bych vám poděkovat za nečekanou podporu, na vítězství to nestačilo, ale chyby budu hledat u sebe," řekl Jeroným Tejc delegátům po svém nezvolení do předsednictva sociální demokracie.

22:24

Místopředsedy ČSSD se stali hned v prvním kole Jan Hamáček, Michaela Marksová, která získala nejvíce hlasů - 548, Martin Starec, Lenka Teska Arnoštová a Lubomír Zaorálek.

20:58

"Já mám přítele," uvedl svou nominační řeč za smíchu delegátů ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Ne, nechci se k ničemu přiznat. To nemá být vtipné," bavil přesto dál celý sál šéf diplomacie.

20:45

Lenka Teska Arnoštová svůj projev pronáší jen s obtížemi, zjevně má potíže s hlasivkami. Zato řeč doprovází velkými gesty.

 

20:46

Jako další je v abecedním pořadí aktuální místopředseda pro hospodaření Martin Starec. "Moje práce je měřitelná. V tomhle mám možná výhodu nebo nevýhodu proti mým kolegům. A ta práce není jen měřitelná, ale i vyhodnotitelná," přesvědčoval Starec delegáty

20:33

A teď si chce přízeň delegátů nečekaná kandidátka - šéfka Sociálně demokratických žen Jindřiška Maršová. "Mlčící většina našich voličů věří, že něco uděláme s naprosto nestydatými náhradami církvím," hřímá Maršová.

20:28

Postupně jeden po druhém k řečnickému pultíku přichází s nominačními projevy kandidáti na místopředsedy. Po Jaroslavu Foldynovi a šéfovi Sněmovny Janu Hamáčkovi hovoří ministryně práce Michaela Marksová. "Myslím, že naší straně pomůže, když bude kolektiv více namíchaný," prohlásila Marksová. Zatleskali jí zhruba dva lidé.

20:25

Večeře nebo projevy kandidátů na místopředsedu? Delegáti mají jasno.

19:08

Lidé kolem Bohuslava Sobotky vysvětlují lapsus při prvním kole volby místopředsedy tím, že část kandidátů nevěděla, jak má hlasovat. V urnách skončilo čtyřicet neplatných hlasů, z toho třicet právě pro Chovance.

19:45

Delegáti nyní mají pauzu na večeři. Do sálu v Kongresovém centru by se měli vrátit po osmé hodině. Sjezd by měl pokračovat volbou čtyř řadových místopředsedů.

19:06

Sobotkův vysněný tým místopředsedů se v kuloárech Kongresového centra schází s delegáty jednotlivých krajů a přesvědčuje je, že tohle bude ideální sestava. Předseda si tak pojišťuje, že při volbě řadových místopředsedů se nezopakuje situace, jako když Milan Chovanec na statutárního místopředsedu v prvním kole neprošel.

19:03

Chovanec byl ve druhém kole pohodlně zvolen prvním místopředsedou, když získal 433 hlasů. Tejc dostal jen 253 hlasů.

19:00

Nečekaný vzestup Jeronýma Tejce může zahýbat šancemi na posty řadových místopředsedů.

18:34

Sobotkovi lidé jsou přesvědčeni, že Tejc bude poražen. "Tak jsme Chovance vytrestali a teď mu to tedy hodíme," smáli se delegáti, kteří odcházeli volit v druhém kole. "No Jeronýme, je to škoda," obracela se na Tejce další volitelka. Podle delegátů chodí SMS, ve kterých jsou vyzýváni, aby volili v druhém kole Chovance

18:30

Europoslanec Jan Keller si neodpustil rýpnutí do hnutí ANO.

18:15

Takhle to vypadá, když si ostravští delegáti vysvětlují, pro kterého kandidáta na prvního místopředsedu hlasovat v druhém kole. "Náš kraj musí podpořit Milana Chovance," krčí rameny jeden z delegátů poté, co je válečná porada rozpuštěna.

Foto: Martina Machová
18:01

Milan Chovanec komentoval svůj neúspěch v prvním kole velmi stručně. "Měl jsem dva silné protikandidáty. Druhé kolo bylo určitě jedna z variant," byla jeho prvotní reakce.

17:47

Milan Chovanec to podle straníků přepískl s chválou Bohuslava Sobotky a také s poetickými klišé. "Důležité je umět lásku dávat, ale i přijímat," prohlásil například ministr vnitra. Nebo straníkům vzkázal, že je důležité v něco věřit - jedno v co.

17:40

Spolu se statutárním místopředsedou delegáti volili i šéfa Ústřední kontrolní komise. Tím se podle informací Aktuálně.cz stal Roman Váňa s 398 hlasy, Vojtěch Mynář jich získal 288. A to i přesto, že delegáty zdaleka nejvíc rozesmál.

17:31

Podle informací HN Chovanec od delegátů získal 359 hlasů. Jeroným Tejc získal 236 hlasů a Jiřímu Dienstbierovi dalo hlas 75 delegátů.

17:16

Milan Chovanec v prvním kole volby prvního místopředsedy těsně neprošel. Post mu unikl jen o tři hlasy.

17:15

Delegáti si v zákulisí dělají legraci z nepovedeného projevu Milana Chovance. "Hlavně to srdíčko," bije se v hruď jeden ze straníků a hlouček kolem něj se hlasitě směje. Jiní delegáti se zase svěřují s tím, že v závěru projevu očekávali, že ministr vnitra vytáhne zpod saka štěňátko.

Foto: Ludvík Hradilek
17:11

U pultíku se střídají ministři ČSSD s hodnocením své práce v resortu. Podle ministryně práce a sociálních věcí Michaely Marksové Tominové může každý jmenovat pouze tři úspěchy. "Víc nám organizátoři nepovolili," řekla Tominová.

Foto: Ludvík Hradilek
17:10

Komentátor Aktuálně.cz hodnotí projev ministra Jiřího Dienstbiera.

17:00

Sociální demokraté zažili právě před deseti lety na brněnském výstavišti svůj patrně nejšílenější sjezd - a že konkurence je víc než důstojná. Pohled do minulosti ČSSD z pera komentátora HN Jindřicha Šídlo čtěte zde.

16:21

Politiku sociální demokracie kritizoval předseda KSČM Vojtěch Filip. Řekl, že ČSSD je v pravicové vládě. „Sociální demokracie zradila svůj program. Ve střetu, ke kterému určitě dojde, nebude moct dlouhodobě prosazovat svůj program. ČSSD bude mít co vysvětlovat svým voličům. To ale není náš problém,“ míní Filip.

16:18

Předseda ODS Petr Fiala je prý překvapen, že si Bohuslav Sobotka všiml střetu zájmů Andreje Babiše až poté, co s ním rok vládne. "Pokud jsou připraveni s tím něco dělat, můžeme jednat," uvedl Fiala.

Petr Fiala
Petr Fiala | Foto: Sandra Štefaniková
16:10

Výsledek 85 procent pro předsedu strany je v její novodobé historii od roku 1990 třetím nejlepším. Více získal už jen Jiří Paroubek v roce 2006 (91,9 procent) a Vladimír Špidla v roce 2001 (87,5 procent).

Foto: Ludvík Hradilek
16:09

K dění na sjezdu ČSSD se vyjádřil i předseda nejmenší koaliční strany Pavel Bělobrádek. Mandát staronového předsedy sociální demokracie označil za solidní. Prioritu ale vidí v hlasování v Poslanecké sněmovně. "Důležité je, kolik poslanců hlasuje tak, jak se dohodneme. Ne, jak má předseda silný mandát,“ podotkl předseda KDU-ČSL.

16:00 Andrej Babiš

Podle Babiše koaliční vláda funguje, ačkoliv mají různé názory. Babiš zároveň uvedl, že mu kritika sociálních demokratů na jeho adresu příliš nevadí. "Věděli, jaká média vlastním, když s náma šli do vlády. Měli to kritizovat už tehdy, když jim to tak vadí." Dodal také, že sice může vypadat "blbě", když získal 100 procent hlasů ve své vlastní volbě, ale on za to nemůže.

15:59 Andrej Babiš

Ministr financí Andrej Babiš poslal Bohuslavu Sobotkovi smskou gratulaci ke zvolení. "Doufám, že premiér, když byl teď zvolen, začne řídit ministry. I přes jiné názory doufám, že vláda bude až do konce volebního období, že to všechno přežijeme," řekl.

15:55

I delegáti z křídla Bohuslava Sobotky přiznávají, že jsou z Chovancova projevu velmi rozpačití. Tejc, kterému se před sjezdem přisuzovaly jen malé šance, byl podle straníků lepší. "Možná bude ještě překvápko," píší delegáti ze sálu o nadcházející volbě.

15:42

Slabší projev favorita Chovance odměnili delegáti jen chabým potleskem. Zato Tejc je ke konci svého vystoupení "dostal do varu" a odcházel za silného aplausu.

15:35

"Zaslechl jsem, že přednesu projev a vzdám se nominace výměnou za slib místa řadového místopředsedy. Neudělám to, obchodování není můj styl," uvedl další z kandidátů Jeroným Tejc. Někteří delegáti ho prý vyzývali, že nemá kandidovat, aby nenarušoval jednotu strany. "Dělat z jednoty fetiš není receptem na úspěch," dodal Tejc.

15:27

"A pak že strana nemá duši. Já ji tady dnes cítím, cítím ten esprit," zahájil svůj projev ministr vnitra Milan Chovanec. Babišovi vzkázal, že se ho ČSSD nebojí a svůj program i lidi bude bránit.

15:22

Zhodnoť si svého ministra. Delegáti mají možnost pochválit nebo zkritizovat práci členů Sobotkova kabinetu. Ministři z hnutí ANO si zatím nevedou příliš dobře.

Foto: Ludvík Hradilek
15:15

Jiří Dienstbier ve svém nominačním projevu pogratuloval Sobotkovi, že nedostal 100 %, v narážce na nedávné zvolení Andreje Babiše předsedou hnutí ANO. Podle Dienstbiera to svědčí o tom, že ČSSD je demokratickou stranou. Sociální demokracie však podle něj zcela ztratila mladé voliče a lidi z velkých měst. "Pokud tento trend nedokážeme zvrátit, tak nemáme do budoucna garantováno vůbec nic," řekl Dienstbier.

15:09

Sobotka řekl, že si váží silného mandátu, který od delegátů dostal.
Sociální demokraté se chystají zvolit prvního místopředsedu. Kandidáti jsou tři - Milan Chovanec, Jeroným Tejc a Jiří Dienstbier, který nominaci obdržel až přímo na sjezdu.

14:58

K dění na sjezdu sociální demokracie se vyjádřil i ministr financí Andrej Babiš. „Díky hnutí ANO se sociální demokracie více sjednocuje a občas mám pocit, že nachází společnou kritiku vůči mé osobě. Takže jsem spíše sjednocující faktor ČSSD,“ reagoval předseda hnutí ANO na kritiku z řad ČSSD.

14:52

Podle informací deníku Aktuálně.cz premiér Bohuslav Sobotka obhájil post předsedy ČSSD, když získal 606 ze 709 hlasů, 18 hlasů bylo neplatných, zbylé proti.

14:38

Oběd sociálních demokratů se dále komplikuje...

14:16

Delegáti sjezdu nejsou s poledním menu příliš spokojení. Masa je prý málo a opečené brambory jsou rozmoklé.

13:50

Kvůli volbě předsedy byla vyhlášena pauza na oběd až do 14:45.

13:49

V kuloárech se ještě během Sobotkova projevu šikovali delegáti čekající na oběd. Personál měl ovšem zákaz zatím obědy vydávat. "Chtěl jsem to Sobotkovi hodit, ale on si neumí zorganizovat ani oběd," stěžoval si jeden z delegátů ve frontě.

13:46

Po projevu na pódiu vystřídal Sobotku předseda volební komise Lukáš Kaucký a seznamuje delegáty s průběhem volby předsedy, která bude následovat.

13:44

"Nabízím jasný plán, pevné vedení, s cílem vyhrát krajské volby," žádá Sobotka o co největší podporu.

Foto: Ludvík Hradilek
13:43

"Nás si nelze koupit, z nás se nikdy nebude dát udělat divize podnikatelské firmy," vyvolal Sobotka lehký smích a potlesk mezi delegáty v sále.

13:40

"Prosazoval jsem vnitrostranické referendum, mnoho lidí mě varovalo. Já si myslím, že je to cesta," zmínil Sobotka referendum, na základě kterého by se ve stanovách měly objevit třeba "kvóty pro ženy". "Byl bych velmi rád, abychom, až budeme dnes večer odcházet, neměli jenom jednu místopředsedkyni," vybídl Sobotka delegáty.

13:35

Při pohledu do sálu se zdá, že mnoho delegátů dalo před nominačním projevem Bohuslava Sobotky přednost obědu. Podle redaktora HN je v sálu zhruba polovina míst prázdná.

13:33

K delegátům opět mluví předseda strany Sobotka, tentokrát s nominačním projevem. "Dělat předsedu sociální demokracie není jednoduchá práce. Chtěl bych proto jmenovitě poděkovat všem svým předchůdcům," prohlásil premiér.

13:24

Nakonec ne dvě, ale rovnou tři ženy by chtěly po dnešních volbách zasednout v předsednictvu sociální demokracie. Deníku Aktuálně.cz potvrdila kandidaturu šéfka Sociálně demokratických žen Jindřiška Maršová. Proč se rozhodla kandidovat, si můžete přečíst ZDE.

12:58

Dopolední kuloární informace podle redaktora HN Jakuba Kalenského potvrzují vývoj posledních dní: Sobotka by měl hladce projít, a poté i jeho vyvolená šestice místopředsedů. Žádné drama se nečeká ani od "vzdorokandidátů" Tejce a Dienstbiera, ani od jednotlivých projevů. Někteří poslanci kvůli státotvorné atmosféře sjezdu zvažují, že své plánované projevy, kritické k činnosti ministrů za ANO, změkčí, či úplně stáhnou.

12:43

"Největší škůdci bývají uvnitř té organizace, ne vně. Dejte si na ně pozor, některé kauzy vás poškodily," varoval vládu před možnými skandály Středula.

12:39

K delegátům právě hovoří šéf odborářů Josef Středula. Ten prohlásil, že růst platů minimální mzdy o 700 korun je málo. ČMKOS by také přivítala, kdyby ve služebním zákoně bylo generální ředitelství státní služby, nikoliv zvláštní náměstek na ministerstvu vnitra. "Taková je bohužel dohoda," konstatoval. Vládu ovšem pochválil za výborné vedení sociálního dialogu.

12:10

Jak vypadal začátek 38. sjezdu sociálních demokratů? Prohlédněte si celou galerii z prvního dne ZDE

Foto: Ludvík Hradilek
12:05

"Je mi líto, že i když vybíráme více peněz za členské příspěvky, počet členů klesá. Tento sněm musí být odrazovým můstkem k tomu, aby počet členů začal znovu růst," řekl místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec. Ten chce na tomto sjezdu svou funkci obhájit.

11:31

Komentátor HN Petr Honzejk o projevu Bohuslava Sobotky: Deset splněných volebních závazků, jimiž se pochlubil Bohuslav Sobotka, se dá shrnout pod jedinou větu. Rozdali jsme peníze. Ať už přímo (valorizace důchodů, zvýšení minimální mzdy), nebo nepřímo (zrušení zdravotnických poplatků, snížení DPH na léky). Je jistě možné tvrdit, že se takto dá dlouhodobě udržitelně řídit stát. Ale předpokládá to víru na Ježíška.

11:27

Fico vyjmenovává, jaká opatření jeho vláda zavedla. "Nedíváme se na to, co křičí naši oponenti. Lidi si zaslouží i větší míru péče. A to je úloha sociální demokracie," vzkázal delegátům Fico.

11:25

"Sledujeme vás velmi pozorně, protože je mnoho podobností mezi Slovenskem a Českou republikou. My jsme se rozhodli, že nedovolíme nástup bláznů a polobláznů do politiky. To je naše oficiální strategie," pokračuje už vážněji Fico.

11:23

Po Zaorálkově projevu k sociálním demokratům promluví Fico. "Přivezl jsem lahev slovenské slivovice, budu rád, když ji večer s novým vedením vypijete a připijete i na Slováky," odlehčil slovenský premiér svůj proslov poznámkou směřovanou k Sobotkovi.

11:16

Do sálu právě dorazil čestný host, slovenský premiér Robert Fico.

11:15

Po Gajdůškové poděkoval sociálním demokratům za spolupráci ministr vnitra Milan Chovanec. Po něm se k řečništi postavil šéf diplomacie Lubomír Zaorálek

11:13

U řečnického pultíku se s vedením sociální demokracie loučí Alena Gajdůšková, která nebude obhajovat post místopředsedkyně.

11:02

Mladí demokraté se na sjezd připravili důkladně...

10:54

Kvóty byly dodrženy, konstatovala předsedkyně mandátové komise. V Kongresovém centru je 192 žen (tedy 25,52 %) a 76 mladých delegátů do 30 let. Ze 752 pozvaných delegátů je jich zatím přítomno 705.

10:50

Sobotka se ve svém projevu vymezil proti prezidentovi Miloši Zemanovi, když komentoval ukrajinskou krizi. "Nejde tam o občanskou válku, ale o geopolitický konflikt," prohlásil.

10:46

Poprvé má podle Sobotky vláda dost hlasů a potřebnou stabilitu k tomu, aby prosadila zákon o prokazování původu majetku. Kabinet ho prý prosadí v průběhu tohoto roku.

10:44

"Nestavíme odbory před hotovou věc, tripartita se schází každý měsíc. V rámci sociální soudržnosti vedeme boj proti daňovým únikům," pokračuje Sobotka v hodnocení kroků vlády.

10:41

Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek komentuje projev šéfa ČSSD Sobotky.

10:38

"Sjezd je místem, kde jako představitelé skládáme účty, dovolte mi tedy, abych bilancoval," prohlásil Sobotka a postavil se k tabuli, kde odškrtává splněné závazky z volebního programu.

10:36

Sobotka poděkoval koaličním partnerům za spolupráci, zároveň ale zkritizoval hnutí ANO. "Problémem je fakt, že se předseda našeho koaličního partnera Andrej Babiš po vstupu do vrcholné politiky nevzdal svého ekonomického a mediální vlivu. Koncentruje tak v jedné osobě ekonomickou, politickou i mediální moc v rozsahu, jaká nemá obdoby," řekl Sobotka.

10:34

"Máme za sebou už 13 měsíců fungování nové koalice. Není bez problémů, ale umožňuje nám prosazovat spravedlivé a sociální změny," hodnotí fungování svého kabinetu Sobotka. Podle něj se vláda nesmí hádat, jak tomu bylo dříve.

10:27

"Osm ministrů ve vládě tvoří soudržný tým. Pracují s vysokým nasazením, bez skandálů. Příliš časté střídání ministrů rozkládá státní správu," pokračuje premiér.

10:24

"Máme konečně možnost změnit špatné zákony a napravovat chyby pravicových vlád. Chci poděkovat voličům, že změny prosadili, že nám pomohli odsunout zkompromitovanou pravici do opozice. Tuto důvěru nesmíme zklamat," zahájil svůj projev Sobotka.

10:23

Bohuslav Sobotka přednese zprávu předsedy a zprávu o činnosti Ústředního výkonného výboru.

10:19

Redaktor Hospodářských novin Václav Dolejší komentuje atmosféru těsně před zahájením sjezdu.

10:16

Delegáti si nyní schvalují jednací řád, program jednání, volební řád, pracovní předsednictvo, komise a ověřovatele a řídící sjezdu.

10:12

Sobotka vyzval delegáty, aby si minutou ticha připomenuli památku členů sociální demokracie, kteří v období mezi sjezdy zemřeli. Sobotka zmínil například Waltra Komárka nebo Hanu Orgoníkovou.

10:08

Delegáty přivítal předseda pražské organizace Miloslav Ludvík. Po něm sjezd slavnostně zahájil Bohuslav Sobotka. "Pokládám tímto 38. sjezd sociální demokracie za zahájený," pronesl od řečnického pultíku tradiční formuli.

10:07

Do doby, než si delegáti zvolí nové vedení, budou sjezd moderovat předsedové parlamentních frakcí Petr Vícha a Roman Sklenák.

10:03

38. sjezd ČSSD zahájily česká a evropská hymna, které zazpíval dětský sbor.

9:47

Na sjezd, který oficiálně začne za necelou čtvrthodinu, se už sjíždějí delegáti a představitelé ČSSD. Celkem bude o dalším směřování partaje rozhodovat rekordních 752 delegátů, o sto více než před dvěma lety v Ostravě

09:30

Kdo má největší naději dostat se do vedení jedné ze dvou hlavních partají? A jak je na tom strana finančně? Projděte si předsjezdový speciál na Aktuálně.cz.

09:25

Vítáme vás u online přenosu z 38. sjezdu ČSSD, který se koná v Kongresovém centru na Vyšehradě.

Domácí Domácí
Aktualizováno 13. 3. 2015 22:40
 

Právě se děje

Další zprávy