Živě: Poslanci znovu jednají o rozpočtu, přou se o přesuny peněz

Domácí Martin Ťopek Domácí, Martin Ťopek
Aktualizováno 5. 12. 2018 17:48
Poslanci pokračují v projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok. Poslanci mají možnost představit své návrhy na přesuny peněz uvnitř rozpočtu a musí se k nim přihlásit, pokud chtějí, aby se o nich hlasovalo. Ve sněmovním systému se dnes odpoledne objevilo asi devět desítek návrhů. Projednávání rozpočtu můžete sledovat v přímém přenosu na Aktuálně.cz.
PŘÍMÝ PŘENOS: Jednání Poslanecké sněmovny | Video: Poslanecká sněmovna

Poslanci zařadili jednání o rozpočtu jako takzvaný pevný bod jednání na středu odpoledne v prvním týdnu poslední schůze tohoto roku. "Budou se načítat pozměňovací návrhy, očekávám hladký průběh jednání," uvedla předkladatelka zákona ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). 

Hned po zahájení schůze se do diskuse přihlásilo přes třicet poslanců, aby zdůvodnili navrhované změny. Mohou však již jen přesouvat peníze v rámci rozpočtu. Jeho základní parametry včetně 40miliardového schodku již poslanci měnit nemohou, to sněmovna schválila v říjnu v prvním čtení.

Například piráti chtějí vzít kromě jiného 1,8 miliardy korun z podpory agropotravinářského komplexu a dát je do vládní rozpočtové rezervy. Stejně jako někteří další poslanci chtějí sebrat ministerstvu dopravy téměř šest miliard korun určených na zlevněné jízdné.

Občanští demokraté chtějí odebrat sedmi ministerstvům z 11 položek výdaje za 40,59 miliardy korun a chtějí je dát na obsluhu státního dluhu. Přesuny by tak mírně převýšily plánovaný 40miliardový schodek.

Ministryně Schillerová hned v úvodu upozornila poslance, kteří chtějí brát peníze z kapitoly Všeobecné pokladní správy, že jejich návrh musí obsahovat přesné stanovení položky, z níž chtějí čerpat. Jinak nelze o takovém návrhu hlasovat. Upozornila i na to, že podle zákona o rozpočtových pravidlech musí vládní rozpočtová rezerva v návrhu rozpočtu představovat minimálně 0,3 procenta výdajů rozpočtu. Z této kapitoly také někteří poslanci chtějí čerpat peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy