Živě: Ondráček neprošel, komisi pro NBÚ povede Rozner. Těší mě to, ale nebudu se vyjadřovat, řekl

Živě
V pátek pokračuje schůze Poslanecké sněmovny. Její průběh sledujeme v on-line reportáži.
Ilustrační foto. | Video: Poslanecká sněmovna
Živě
Aktualizovat reportáž
15:50

"Hnutí ANO nás podrazilo," říká Poslanec Jakub Michálek (Piráti) o nezvolení Ondřeje Profanta. 

15:40

ODS nesouhlasí s Kováčikem…

15:38 Ilustrační foto.

"Chceme-li, aby se společnost více demokraticky sžila, musíme apelovat na to, aby lidé nebyli tak cimprlich. Musí prostě něco vydržet, protože ostatní lidé zase musí vydržet je," řekl ve sněmovně poslanec KSČM Kováčik k nezvolení Ondráčka do komise pro GIBS. 

15:02

S pozměňovacími návrhy SPD nesouhlasí ani Mikuláš Peksa (piráti). Rozvojová pomoc je naším mezinárodním závazkem, ve kterém dlouhodobě selháváme, varuje v příspěvku na Facebooku.

14:58

Poslanci v dnešním druhém čtení návrhu státního rozpočtu navrhli přesuny za téměř 100 miliard Kč. Přidávat chtějí například na sociální služby, školy, platy učitelů nebo na opravy silnic. Dnešní návrhy představují asi sedm procent celkových výdajů navrženého rozpočtu. Některé návrhy se překrývají. O přesunech peněz i o celém rozpočtu rozhodnou poslanci ve třetím čtení příští úterý.

13:46

Noví šéfové komisí:

Foto: iHned.cz, ČTK
13:19

"Chceme finančně posílit program na rozvoj kapacit mateřských a základních škol v obcích," pokračuje s výzvou ke změnám Kovářová.

13:16

"Navrhujeme zvýšení rozpočtu na obnovu kulturních památek o 300 milionů korun," popisuje Věra Kovářová (STAN) s tím, že je třeba nejen zachovat kulturní dědictví, ale památky zároveň přináší do státního rozpočtu další finance.

13:01

Jakub Michálek si ve sněmovně postěžoval, že do čela Komise pro práci kanceláře poslanecké sněmovny nebyl zvolen Ondřej Profant, ale reprezentant KSČM. "Nevím, proč by měli mít komunisté stejný počet předsedů komisí jako piráti, když my jsme měli podstatně lepší výsledek než KSČM," řekl Michálek. Podle Michálka se hnutí ANO zřejmě snaží odškodnit KSČM za nezvolení poslance Ondráčka do čela komise pro GIBS.

12:55

Přestávka v jednání skončila.

13:21

Svůj balíček návrhů k rozpočtu představila také ODS. Občanští demokraté chtějí ušetřit třeba na výdajích ministerstev průmyslu a obchodu či zemědělství. Částku 5,8 miliardy navrhuje Zbyněk Stanjura ušetřit třeba na dotacích.

12:54 Ilustrační foto.

"Byla to volba poslanců, nebudu to dál komentovat. V úterý bude druhé kolo," řekl Aktuálně.cz Zdeněk Ondráček.

12:44

Pokud by Ondráček nebyl případně zvolen ani ve druhém kole, v lednu by se uskutečnila volba nová. V případě, že by KSČM chtěla nominovat někoho jiného ze svých poslaneckých řad, musela by Ondráčka z komise úplně odvolat, protože je jejím jediným členem za tuto stranu.

12:40 SPD, logo, ikona

"Zvolení mě těší, ale víc se k tomu nebudu vyjadřovat," řekl nový šéf komise pro Národní bezpečnostní úřad Miloslav Rozner.

12:37

Předsedu komise GIBS budou poslanci nejspíš volit v úterý.

12:34

Miloslav Rozner se stal předsedou komise pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu.

12:30

Ve všech volbách bylo odevzdáno 186 hlasů. K vítězství bylo tedy 94 hlasů.

12:28

Předseda komise Martin Kolovratník:

12:23

Vyšší platy pro učitele chce také Zuzana Majerová. Částku zhruba 15 milionů chce odebrat z kapitoly multikulturní výchovy.

12:20

Václav Klaus a Jakub Janda nesouhlasí s rozpočtovou kapitolou upravující genderové nerovnosti. Obávají se, že by peníze nešly na prevenci domácího násilí, ale že spíše míří feministickým neziskovkám.

12:19

Zdeněk Ondráček se šéfem komise pro GIBS nestal.

12:13

Jakub Janda nepovažuje otázku rovnosti mužů a žen za něco, co by muselo mít vlastní rozpočtovou kapitolu. Raději by peníze investoval do sportu.

S Jandou nesouhlasí Markéta Pekarová. "Ta kapitola se týká i ochrany žen, které si prošly třeba domácím násilím. Sedm milionů by v této kapitole mohlo výrazně chybět. Naopak pro sport je to kapka v moři," říká Pekarová.

12:08

Karel Krejza hodlá přidat finance na kybernetickou bezpečnost na úkor multikulturní výchovy.

12:06

Navyšování rozpočtu pro školství by podle exministryně školství Kateřiny Valachové mělo pokračovat. V roce 2013 bylo podle ní školství podfinancováno. "Díky posledním dvěma rozpočtům je situace již lepší," dodala. 

11:57

Martin Kupka hodlá přidat 200 milionů členům volebních komisí. Ti jsou podle něj v druhém kole voleb placeni hodinovou mzdou 11 korun.

11:53

Diskuse se strhla okolo návrhu SPD sebrat 200 milionů korun z kapitoly zahraniční rozvojová pomoc. Proti vystoupil Mikuláš Peksa, podle kterého by snížení o takovou částku bylo likvidační.

11:43 SPD, logo, ikona

Tomio Okamura chce sebrat peníze politickým neziskovým organizacím. Peníze by rád přidal na prevenci kriminality a protidrogovou politiku. Rovněž navrhuje snížit částku na integraci Romů.

11:39

Sociální demokraté volají po zvýšení financí na sociální služby. Alena Gajdůšková navrhuje, aby stát přidal více než tři miliardy, které by měly zamířit na zvýšení mezd lidí pracujících v sociálních službách. "Žádám vás o podporu těchto návrhů," uzavřela poslankyně.

11:34

Jana Černochová věnovala polní lopatku ministryni obrany Karle Šlechtové. "Přeji vám odvahu, která vašemu předchůdci chyběla," řekla. 

11:33

Jana Černochová by ráda přidala 4,2 miliardy korun na obranu. Peníze chce stejně jako Pekarová vzít z rozpočtu ministerstva zemědělství. Černochová připomněla poslancům závazek Severoatlantické aliance, podle kterého by Česko mělo na obranu dávat dvě procenta HDP ročně.

11:26

Markéta Pekarová-Adamová (TOP 09) navrhuje přidat 7,5 miliardy korun na zvýšení osobního ohodnocení učitelů. Peníze chce vzít z rozpočtu ministerstva zemědělství. "V Česku jsou učitelé jedni z nejhůře placených vysokoškolských odborníků," říká Pekarová.

11:22

Volební komise sčítá hlasy:

11:20

Ondřej Veselý komentoval návrh Jakuba Jandy, který plánoval sebrat sedm milionů korun neziskovým organizacím, které studují genderovou nerovnost a přidat sportovcům. "Byla by chyba, kdyby tento návrh prošel. Sedm milionů pro sport nic neznamená," tvrdí Veselý.

11:18

"Dlužno podotknout, že 50 milionů je nedostatečných," řekl Feri s tím, že přesto investování do kolejí je první vlaštovkou.

11:16

Dominik Feri představil své dva pozměňovací návrhy. Jedním z nich je navýšení prostředků pro studium totalitních režimů. Zároveň chce Feri přidat 50 milionů korun vysokoškolským kolejím. Koleje podle něj vypadají i po 20 letech stále stejně. "Jsou popelkou, kam peníze neproudí," říká Feri.

11:04

Komise pokračuje ve sčítání hlasů v tajném hlasování. Poslanci proto začnou projednávat vládní návrh zákona o rozpočtu na rok 2018.

11:03

Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip zahájil jednání po přestávce.

10:00

Poslanci začali tajně volit předsedy různých delegací a komisí, včetně kandidáta Ondráčka. Jde celkem o patnáct voleb, takže poslanci dostali patnáct lístků. Výsledky by měly být známé kolem poledne, schůze bude pokračovat v 11 hodin.

9:56

Poslanci budou volit také předsedu stálé delegace meziparlamentní unie.

9:53

"Přebírali agenty gestapa do služeb StB," komentoval nominaci Ondráčka do čela komise pro GIBS Karel Schwarzenberg.

9:48 SPD, logo, ikona

Předseda klubu SPD Radim Fiala trvá na tom, že budou nominovat Roznera. "Je to slušný člověk," tvrdí. 

9:48

Kandidát na prezidenta Michal Horáček:

9:46

Ondřej Veselý z ČSSD chce, aby SPD nominovala na post předsedy komise pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu někoho jiného než svého poslance Miloslava Roznera. "Pokud vím, je odborník na kulturu," podotkl.

9:45

"Nebudeme volit někoho, kdo bil naše lidi," prohlásil předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura.

9:44

Na jednání se přišel podívat i kandidát na prezidenta Michal Horáček.

9:42 Ilustrační foto.

Předseda KSČM Vojtěch Filip hájí Ondráčka s tím, že nejdůležitější jsou jeho odborné schopnosti a to, že Ondráček má prověrku Národního bezpečnostního úřadu. "I to zvažte při své volbě," řekl Filip.

9:36 Ilustrační foto.

"Směrem k panu kolegovi Bartoškovi: Já nevím jak kdo, ale já demokracii chápu jako proces, který se odehrává ve společnosti, který občanům umožňuje zvolit si svobodně svůj názor. Ne o tom, kdo určí, které strany jsou a které nejsou demokratické. KSČM je v mnohém demokratičtější stranou, protože vznikla po převratu, než KDU-ČSL," ohradil se Pavel Kováčik (KSČM).

9:35

Jan Bartošek z KDU-ČSL: "Náš klub nebude pana Ondráčka volit, nelze zapomenout, co se dělo v roce 1989," uvedl s tím, že lidovci jsou i proti tomu, aby na čele komise pro kontrolu Národního bezpečnostního úřadu byl zástupce SPD. 

9:32

"Ani ve sněmovně ani v mediálním prostoru jsme nezaregistrovali jediné slovo sebereflexe, jedinou větu, kterou jsme slyšeli, byla ta, že pan Ondráček byl mladým policistou a dostal rozkaz. Ale už jsme nikdy neslyšeli dovětek, že ho to mrzí, že tu situaci považuje za životní chybu, že byl v řadách totalitní policie, která vystupuje s obuškem v ruce proti lidem, kteří chtějí projevit svobodně svůj názor. Pokud toto od něj neuslyšíme, tak nemůže počítat s podporou našich poslanců," vzkázal Vít Rakušan (STAN) Zdeňku Ondráčkovi.

9:29 Ilustrační foto.

Předseda klubu KSČM Pavel Kováčik v reakci na Rakušana prohlásil, že trvají na nominaci Ondráčka.

9:21

Vít Rakušan (STAN) vyzval KSČM, aby zvážila nominaci Zdeňka Ondráčka do čela komise GIBS. Rakušan nezpochybnil jeho kompetence, ale připomněl události z roku 1989, kdy jako policista bil studenty na demonstrací. "Nezaregistrovali jsme jediné slovo sebereflexe," zdůraznil Rakušan a dodal: "Nemůže počítat s podporou našich poslanců". 

9:07

Do zpěvu se dali i politici. 

9:05

Jen jednou v roce je možné vidět některé politiky, jak v Poslanecké sněmovně zpívají koledu Narodil se Kristus Pán a zároveň naslouchají slovům kněze. Letošní adventní setkání proběhlo v páteční ráno hodinu a půl před začátkem samotné schůze sněmovny. Setkání s duchovním a dobročinným podtextem pořádá TOP 09, která zve také kterékoliv další politiky, kteří mají zájem přijít.

Letos nechyběl nový předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, jeho předchůdce Miroslav Kalousek a také předsedové KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a STAN Petr Gazdík. Kromě čtení z Bible si účastníci poslechli hudební soubor KrisKrosKvintet a krátké zamyšlení kněze a řeholníka kongregace Salesiánů Ladislava Heryána, který mluvil především o nutnosti lásky, dobročinnosti, velkorysosti a odpuštění. 

9:04

Kandidát na prezidenta Michal Horáček se jednání Poslanecké sněmovny, na němž by se mělo uskutečnit hlasování o jmenování poslance Zdeňka Ondráčka, zúčastní osobně. Jednání bude sledovat z galerie pro veřejnost. 

9:01

Jan Hamáček zahájil páteční schůzi.

Největší pozornost vzbuzuje volba předsedy komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů. Jediným kandidátem je komunista Zdeněk Ondráček, který v roce 1989 zasahoval jako policista proti protirežimním demonstracím.

 

Dnes pokračuje schůze sněmovny. Poslanci by měli projednat ve druhém čtení návrh státního rozpočtu na příští rok, volit předsedy stálých komisí a naplnit členy vyšetřovací komisi k OKD.

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line přenosu z dění v Poslanecké sněmovně.

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 15. 12. 2017 13:12
 

Právě se děje

Další zprávy