Živě: ANO hledá podle opozice kompro na vyšetřovatele Čapího hnízda. Svinstvo, říká Rakušan

Živě
Poslanci ve středu měli hlasovat o důvěře menšinové vlády Andreje Babiše, k hlasování však nakonec překvapivě nedošlo. Jednání kolem vlády Andreje Babiše sledujeme on-line.
Přímý přenos z jednání sněmovny. | Video: DVTV
Živě
Aktualizovat reportáž
8:27

Společně s prezidentskými volbami na Trutnovsku a v části Náchodska od 14:00 začne druhé kolo doplňovacích senátních voleb. Lidé budou vybírat mezi starostou Vrchlabí Janem Sobotkou (STAN) a továrníkem Jiřím Hlavatým (za ANO). Doplňovací volby se konají kvůli Hlavatému, který byl v říjnu díky preferenčním hlasům zvolen do Sněmovny, a mandát senátora mu proto automaticky zanikl.

Jiří Hlavatý
Jiří Hlavatý | Foto: Martin Ťopek
22:10

Šéf Sněmovny Radek Vondráček (ANO) odmítl spojitost hlasování o důvěře Babišově vládě a hlasování o vydání Babiše a Faltýnka ke stíhání. Piráti či lidovci chtějí hlasování o vydání předřadit rozhodování o důvěře. "Není podmíněno, aby jedno probíhalo po druhém," uvedl. Odlišná situace by podle něj byla, kdyby poslanci například deklarovali, že by v případě nevydání změnili svůj názor a podpořili vládu. Všechny strany kromě ANO slibují hlasovat proti Babišově vládě.

Vondráček odmítá, že by pozváním bývalého detektiva Komárka překračoval výbor své úkoly, jak tvrdí zástupci opozičních stran. "Podle jednacího řádu má provést urychleně nutná šetření, jestliže se většinově rozhodne, že je něco nutné, tak je to v souladu s jednacím řádem, a nechť to ti ostatní respektují," řekl.

Radek Vondráček
Radek Vondráček | Foto: ČTK
21:35

Bývalý detektiv Jiří Komárek mluvil podle poslankyně ANO Taťány Malé o vztahu policejního vyšetřovatele Čapího hnízda s mafií. Výbor považuje za důležité se s takovou informací seznámit, proto se jeho členové za ANO připojili k hnutí Svoboda a přímá demokracie s žádostí, aby se Komárek zúčastnil úterního jednání, řekla novinářům.

Malá potvrdila prohlášení představitelů KDU-ČSL, že výbor by měl podle příslibu ANO do úterý 14:00 přijmout usnesení, zda doporučuje vydání předsedy ANO a premiéra Andreje Babiše a jeho místopředsedy Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

Náměstkyně jihomoravského hejtmana Taťána Malá.
Náměstkyně jihomoravského hejtmana Taťána Malá. | Foto: Šálek Václav
21:30

Kalousek uvedl, že mandátovému výboru podobné usnesení jako to o pozvání Komárka, nepřísluší. Připomněl, že Komárek je nepravomocně odsouzený. Výboru má podle Kalouska za úkol Komárek sdělit "cosi, co si kolegové přejí slyšet". "Připomínám, že výbor není orgán činný v trestním řízení ani soud, nepřísluší mu předvolávat si svědky," konstatoval.

Výborný připomněl, že Komárek musí být kvůli výpovědi u výboru zbaven mlčenlivosti, což považuje za vysoce nereálné. "Působí to na mě, že hledáme důvody, aby se změnilo stanovisko SPD," uvedl. Poslanci Svobody a přímé demokracie zatím uvádějí, že se nic nezměnilo od posledního hlasování Sněmovny o vydání Babiše a Faltýnka, takže budou hlasovat pro.

Kalousek DVTV
Kalousek DVTV | Foto: DVTV
21:13

Imunitní výbor si na úterý pozval bývalého detektiva Jiřího Komárka, řekl novinářům předseda poslaneckého klubu TOP 09 a člen výboru Miroslav Kalousek. Označil to za nehoráznost a věc, která výboru nepřísluší. Další z členů výboru Marek Výborný (KDU-ČSL) uvedl, že pro pozvání Komárka hlasovali poslanci za ANO a SPD. Hledají se podle něj důvody, aby hnutí SPD změnilo názor a odmítlo vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

21:04

Co se dnes dělo ve sněmovně? Podívejte se na sestřih.

Unavený Babiš žádal o důvěru. Všichni kromě Zemana ho odmítali

4:36
Jak se jednalo o (ne)vyslovení důvěry první Babišově vládě. Podívejte se na sestřih. | Video: Radek Bartoníček, Tomáš Cetkovský
20:57 Ikona KDU-ČSL

Lidovci věří, že v úterý mandátový a imunitní výbor rozhodne o stanovisku k vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

20:45 Ikona KDU-ČSL

"Jsou poslanci, pro které při rozhodování o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka bude důležité usnesení mandátového výboru. Je komfortní, aby co nejvíc poslanců si ještě názor mohlo udělat," dodal předseda lidovců Pavel Bělobrádek. 

20:43

"Hnutí ANO nám přislíbilo, že v úterý budeme mít k dispozici stanovisko mandátového a imunitního výboru o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka," řekl šéf poslaneckého klubu KDU Jan Bartošek, "proto navrhneme, abychom v úterý na plénu napřed rozhodli o vydání těchto poslanců, a teprve poté hlasovat o důvěře vlády."

20:43 Ikona KDU-ČSL

Mandátový a imunitní výbor schválil svůj dnešní program díky poslancům ANO a SPD.

20:32

Andrej Babiš nečekaný vývoj v jednání sněmovny nekomentoval a ve sněmovně už není.

20:31

"Schůze výboru je nyní přerušena, protože hnutí ANO a SPD se bude radit, jestli bude trvat na pozvání pana Komárka," řekl Michálek.

20:28

Jednací sál se už vyprázdnil. Mandátový a imunitní výbor ale už půl druhé hodiny stále jedná. Klíčové rozhodnutí je, zda-li si na své příští jednání pozve další hosty, které navrhuje hnutí ANO a SPD, nebo ne.

20:20

"Budeme se dál snažit, aby sněmovna napřed rozhodla o vydání Andrej Babiše a Jaroslava Faltýnka, a teprve potom o důvěře jeho vládě," dodal poslanec pirátů Mikuláš Ferjenčík.

20:15

Piráti nakonec večer dosáhli toho, co se snažili prosadit už na začátku dnešní schůze - aby o důvěře vlády rozhodovali poslanci až po verdiktu mandátového výboru o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka.

20:11

"Jsme připraveni konstruktivně jednat o druhém pokusu na půdorysu koaliční spolupráce," dodal Chvojka.

20:09

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka: "Když vzniká vláda na půdorysu jedné strany bez koaličního jednání, tak to dopadá takto. Zažili jsme velkou ostudu. Nezažil jsem, že by se důvěra vládě neprohlasoval v rámci jediného jednacího dne."

20:04

"Poslanci z SPD a hnutí ANO v mandátovém výboru chtějí očividně vést vyšetřování, vyslýchat. Kvůli nim jsme nebyli schopni dnes rozhodnout o důvěře vlády," dodal šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura. 

20:03

"Je to důsledek špatné dohody mezi prezidentem a premiérem, že není třeba sestavit většinovou vládu, která nemá dojednanou potřebnou podporu," řekl po konci jednání šéf ODS Petr Fiala.

20:03

"Já považuji tento postup za čistou obstrukci, kterou organizovala ODS a řada nových poslanců se k tomu připojila," řekl Vojtěch Filip k přerušení schůzi. "Neznám důvod, pro který ODS tuto obstrukci zorganizovala a proč jí na to ostatní politické strany kývly," dodal.

20:02

Poslanci odhlasovali přerušení schůze do úterního odpoledne. Ten den dopoledne přitom na mandátový a imunitní výbor přijdou Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek. Je tak možné, že odpoledne už poslanci budou znát názor výboru na jejich vydání.

20:01

K jednání mandátového a imunitního výboru se vyjádřil i Vít Rakušan.

19:59

Mandátový a imunitní výbor ale stále jedná.

19:50

Poslanci přerušili jednání sněmovny do příštího úterý.

19:37 Ikona KDU-ČSL

Poslanec Marek Výborný redakci Aktuálně.cz potvrdil, že ANO a SPD chce na příští schůzi pozvat Jiřího Komárka. "Prozatím jsme se neshodli ani na programu dnešní schůze výboru. Vaše informace jsou ale reálné," řekl.

19:10

V přestávce zasedá mandátový a imutní výbor, který rozhodne, jestli si na své jednání pozve další svědky.

19:02

"Když to hraje Andreji Babišovi do karet, svolají ANO a SPD mandátový a imunitní výbor do tří hodin. Rozhodnutí o vydání poslanců Babiše a Faltýnka k trestnímu stíhání však už od listopadu blokují obstrukcemi, které řádné vyšetření jejich kauzy sabotují," řekl předseda pirátského klubu Jakub Michálek.

18:59 Ikona KDU-ČSL

Se záměrem poslanců ANO a SPD nesouhlasí Marek Výborný.

18:58 Ikona KDU-ČSL

Aktuální vývoj podle lidovce Mariana Jurečky nejspíš znamená, že se dnes o důvěře Babišově vládě nerozhodne.

18:47 Ikona KDU-ČSL

Klub KDU-ČSL požádal o hodinovou pauzu.

18:46

"Konáte v zájmu svého šéfa," obvinila poslance ANO Miroslava Němcová a připomněla jim jejich poslanecký slib. 

18:45

"Vůbec nám nepřísluší, abychom se vyptávali lidí, kteří s tou věcí nemají vůbec nic společného a kteří vám slíbili, že vám tam přijdou říct nějaké drby," říkal rozhořčeně od řečnického pultu Kalousek. "Je to naprostá nehoráznost, která nikdy v historii zbavování imunity jakéhokoliv poslance nebyla," dodal.

18:44

"Pokládám za naprosto nepřístupné, že dnes budou konány další obstrukce při jednání mandátového a imunitního výboru při jednání o zbavení důvěry poslanců Faltýnka a Babiše," řekl Kalousek.

18:42

Bývalý detektiv Jiří Komárek, který spolu s Robertem Šlachtou odešel při policejní reorganizaci z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, neví tom, že by před mandátovým a imunitním výborem měl vypovídat. "Vůbec netuším, je to pro mě nová informace," řekl Aktuálně.cz Komárek. Kdyby pozvánku na výbor dostal, přišel by. Na otázku, zda by měl co říci o vyšetřovateli kauzy Čapí hnízdo Pavlu Nevtípilovi, odpověděl: "Určitě bych měl co říci, to, co jsem řekl u soudu." Komárek byl nedávno odsouzen za to, že policejního prezidenta Tomáše Tuhého neoprávněně nařkl z "brutálního úniku informací".

18:36

"Požádali o tom poslanci ANO a SPD a chtějí, aby byl přizván jakýsi pan Komárek. Ten pan Komárek má mít nějaké kompromitující materiály na vyšetřovatele Nevtípila," řekl Michálek. 

18:33

Po středečním jednání sněmovny o vyslovení důvěry menšinové vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) se sejde mandátový a imunitní výbor. Má se zabývat přizváním dalších lidí na úterní schůzi výboru, na níž by měli Babiš a první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek vypovídat v případu Čapí hnízdo, vyplývá z pozvánky.

Schůzi iniciovali podle člena výboru Marka Výborného (KDU-ČSL) členové za hnutí ANO a SPD. "Chtějí zvát na úterní jednání další osoby. Odmítám překračovat mandát výboru stejně jako pokusy o skryté obstrukce. Nejsme vyšetřovatelé," napsal na Twitteru.

18:08 Ikona KDU-ČSL

Lidovec Marek Výborný přirovnal programové prohlášení vlády k dortu, který v pohádce vařil pejsek s kočičkou. Zdůraznil, že když ho pak na konci snědli, bylo jim špatně. Na to se s faktickou poznámkou přihlásil předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, že to bylo jinak. "Snědl ho zlý černý pes a tomu bylo špatně," řekl.

18:01

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík okomentoval Zemanův projev ve sněmovně, dává ho do souvislosti s prezidentskými volbami. "Chce vyhrát volby, tak podkuřuje voličům Andreje Babiše," uvedl.

17:57 Ikona KDU-ČSL

Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka tak měl prezident učinit už v prvním pokusu. "Mohli jsme si odpustit tento kabaret zvaný první pokus," řekl. "Proč prezident Zeman nechtěl těch 101 podpisů již nyní pro první pokus? Nehodilo se to do časového konceptu jeho nekampaně k prezidentské volbě," doplnil ho na sociálních sítích místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

17:56

"Je to chytrá mocenská hra, ale myslí přitom pan prezident pouze na sebe, nikoliv na Českou republiku," řekl Miroslav Kalousek. Zeman podle něj dopředu počítal, že Babišova vláda v prvním kole důvěru nedostane a pak "bude v podstatě libovolně dlouhou dobu držet vládu bez důvěry a dávat si své vlastní podmínky premiérovi".

17:48

"Nikdo nevíme, jak dlouho bude prezident čekat. My teda nevíme, kdo bude prezident," řekl Lubomír Zaorálek k případnému druhému pokusu o sestavení vlády.

17:13

Video: Milan Chovanec označil Zemanův projev ve sněmovně za kultivovaný a věcný.

Chovanec: Projev Zemana ve Sněmovně byl kultivovaný a věcný

Milan Chovanec po projevu Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně
1:12
Chovanec: Projev Zemana ve Sněmovně byl kultivovaný a věcný | Video: Tomáš Cetkovský, Veronika Neprašová
17:06

Ministr životního prostředí Richard Brabec si krátil dlouho chvíli hrou na klavír.

16:42

Poslankyně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) podrobuje premiéra Babiše, jak to nazvala, testem důvěry. Hned prvním bodem "Lže někdy?" Babiš podle Pekarové neprošel. "Lež patří do běžné výbavy pana Babiše," uvedla a připomněla, že premiér například slíbil, že nebude ovlivňovat práci novinářů MAFRY a vzápětí se ukázal opak.

16:35 Ikona KDU-ČSL

Jurečka přes odmítnutí dál žádá důstojný průběh jednání. "Před chvíli jsem slyšel, že tady pan premiér šeptá: To jsou zoufalci." My nejsme zoufalci, máme řádný mandát," uvedl bývalý ministr zemědělství Jurečka.

16:53

Poslanec Marian Jurečka navrhuje přerušit jednání sněmovny, dokud nebude přítomen premiér a většina vlády. "Je to nedůstojné," řekl Jurečka. Poslanci jej ale vzápětí odmítli.

16:15

Zeman ve sněmovně pokračoval ve své kampani, míní Bartoš.

Předseda Pirátů Bartoš: Vystoupení Zemana ve Sněmovně bylo pokračováním jeho předvolební kampaně

Ivan Bartoš k projevu Miloše Zemana a k hlasování o důvěře vládě
3:23
Předseda Pirátů Bartoš: Vystoupení Zemana ve Sněmovně bylo pokračováním jeho předvolební kampaně | Video: Tomáš Cetkovský, Kateřina Frouzová
16:07

"Náš návrh na dotace pro mateřské školky všichni poslanci ANO odmítli, přitom šlo o pouhých 300 až 400 milionů korun," uvedla poslankyně STAN Věra Kovářová. "Teď jsem ten samý bod nalezla ve volebním programu," divila se ve sněmovně Kovářová. Vládní prohlášení považuje za nedůvěryhodné a vládu nepodpoří.

15:50

Andrej Babiš komentuje prezidentovu podmínku, aby mu před dalším pokusem o sestavení vlády doložil 101 hlasů ve sněmovně.

Babiš: Považuji za logické, že si prezident u druhého pokusu diktuje podmínky

Andrej Babiš po jednání sněmovny
2:00
Babiš: Považuji za logické, že si prezident u druhého pokusu diktuje podmínky | Video: Tomáš Cetkovský
15:47

"Proč nechtěl prezident Zeman 101 hlasů už při prvním pokusu?" ptá se poslanců Stanjura. Podle něj je zřejmé, že Babiš jako protislužbu zítra Zemana podpoří v prezidentské volbě. "Politický tandem, politické spojenectví, politická dvojčata," okomentoval Stanjura vztah Zeman - Babiš.

15:39

"Je to hrozná nuda," zhodnotil středeční schůzi šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. "Od rána slyšíme, jak to bude v druhém pokusu. Jediné co se změnilo, že hnutí ANO obsadilo ministerská křesla. Cíl byl splněn," dodal.

15:31

"Nikdo nám nemůže dát to, co nám může Andrej Babiš slíbit," komentuje programové prohlášení vlády Lubomír Zaorálek (ČSSD). 

15:15

Jeden z nejtvrdších projevů na adresu Andreje Babiše zazněl z úst Jana Farského (STAN). "Mě minulost pana premiéra straší," prohlásil šéf klubu Starostů a nezávislých. Farský pochybuje, že se Babiš bude věnovat řízení států, když jemu i jeho blízkým hrozí trestní stíhání. "Mezi vámi jsou jistě kvalitní lidé, kteří by roli premiéra zvládli," apeloval Farský na členy poslaneckého klubu ANO.

15:07

"Už měsíc se ví, že svůj první pokus o získání vlády hodil do koše a že důvěru sněmovny nezíská,"  řekl poslanec ČSSD Jan Chvojka s tím, že první pokus Babiš podle jeho výrazu "neodmakal".

15:05

Místopředseda sněmovny a ČSSD Jan Hamáček připustil, že by návrh Babišovy vlády na zdanění církevních náhrad podpořil.

15:03

Komunisté ve středu vládu nepodpoří, ale projev jejich předsedy byl k hnutí ANO vstřícný. "Jsme připraveni a ochotni k dalším jednáním, které by vedly k lepšímu výsledku v následujících měsících."

15:01

Poslankyně ODS Miroslava Němcová říká, že požadavkem na 101 hlasů pro druhou vládu Andreje Babiše se Miloš Zeman chce voličům ukázat jako státník. "Jen se chce objevit jako státník, který, když jednou řekl, že bude chtít po Sobotkovi nebo mně 101 hlasů, tak je pořád pevný pan prezident, který v těchto ohledech trvá na svém. Chce se předvést v této státnické roli, ale nevěřím tomu ani 'ň'," komentovala Němcová novou Zemanovu podmínku. Podle ní prezident využil toho, že je dva dny před prezidentskými volbami a doufá, že z toho vytěží hlasy voličů.

Miroslava Němcová: ODS vládu Babiše nebude podporovat ani v druhém pokusu

Miroslava Němcová komentovala výrok Andreje Babiše
0:24
Miroslava Němcová: ODS vládu Babiše nebude podporovat ani v druhém pokusu | Video: Tomáš Cetkovský, Kateřina Frouzová
14:56

"Vadí mi, že vláda je ochotna vysílat naše vojáky do misí i bez souhlasu Rady bezpečnosti OSN. V jednadvacátém století nemůžeme hazardovat s tím, jak je používána armáda a jak je zajišťována ochrana státních hranic a ochrana hranic Schengenského prostoru," prohlásil Filip.

14:52

"Tak když to říká pan prezident, tak určitě ano," reagoval Babiš na dotaz, jak reaguje na Zemanův požadavek, aby přinesl před svým druhým jmenováním premiérem 101 hlasů. 

14:50

Při dalších jednáních o druhé vládě Babiš nevylučuje možnost vzniku koaliční vlády, i když je mu bližší jednobarevný kabinet. Pro nejbližší dobu počítá s jednáními s ČSSD a hnutím SPD. Koaliční spolupráci s SPD ale dále vylučuje. Od ostatních stran nedostal vstřícné signály ohledně spolupráce, uvedl.

14:48

Slova se ujal šéf komunistů Vojtěch Filip. "Do vládního prohlášení se dostala řada věcí, které mají prioritu mezi občany a které občané opravdu požadovali. Posuzuji to tak, že vláda viděla, co lidi pálí. Jsem rád, že se do prohlášení dostala otázka obecného referenda. Chybí mi tam ale termín a závazek, že vláda návrh zákona do určité doby předloží. Závazek o referendu měla i předchozí vláda a víme, jak to dopadlo," řekl.

14:45

"V demokratické historii naší republiky získaly strany ve volbách i větší procento než ANO a byl i velmi pestře zvolen parlament. Není tu žádná povinnost sněmovny odevzdat jednobarevné vládě mandát. Chci připomenout, že jediným zdrojem legitimity vlády je Poslanecká sněmovna," doplnil šéf ODS.

14:43

"Z vyjádření pana prezidenta i pana premiéra od počátku vyplývalo, že máme co do činění s pokusem sestavit jednobarevnou vládu. Bohužel jsme od obou slyšeli prohlášení, podle kterých není důvěra důležitá a podstatná a dá se bez ní vládnout v podstatě neomezeně dlouho," prohlásil šéf ODS Petr Fiala.

14:43

Andrej Babiš se o požadavku prezidenta na 101 hlasů dozvěděl až dnes od novinářů.

14:42

Poslanec Dominik Feri připomíná, že voličské průkazy lze vyřídit jen do dnešních 16 hodin. 

14:35

V případě, že vláda ve sněmovně důvěru nezíská, podá kabinet demisi na příštím zasedání 17. ledna, uvedl premiér Andrej Babiš. Pracovat chce stále stejně.

14:33

Jednání Poslanecké sněmovny po přestávce pokračuje.

14:20

Premiér Andrej Babiš považuje požadavek prezidenta Miloše Zemana, aby před druhým pokusem o sestavení vlády měl ve sněmovně garantovanou většinu, za standardní a logický. Sdělil to v reakci na Zemanovo oznámení, že ho podruhé jmenuje premiérem, teprve až bude mít zajištěných minimálně 101 hlasů.

"Co vím, tak pan prezident neřekl výslovně, že bude požadovat 101 podpisů, ale bude chtít garanci toho, že druhý kabinet získá aspoň 101 hlasů při hlasování o důvěře. Připadá mi to jako standardní a logický požadavek prezidenta před druhým pokusem," uvedl Babiš v textové zprávě.

14:04

Prezidentův projev ohodnotil i kandidát Mirek Topolánek: "Zemanův projev v Poslanecké sněmovně byl dobrý v tom, jak v rámci své předvolební 'nekampaně' oslovil své cílové voliče. Dalo by se říci, že s velkou částí jeho projevu souhlasím. Výhrady mám ovšem k tomu, jakým způsobem po celou dobu při povolebním vyjednávání postupuje. To, že za této situace vláda důvěru nezíská, je právě výsledkem jeho práce."

14:02

Poslankyně Taťána Malá z hnutí ANO nepovažuje prezidentův požadavek na většinovou vládu za komplikaci. "Určitě budeme vyjednávat o druhém pokusu a uvidíme," uvedla politička. Některé strany jako třeba lidovci nebo sociální demokraté přitom vylučují spolupráci s ANO, pokud by měl ve vládě sedět trestně stíhaný politik. Na otázku, zda je to pro ANO možná varianta, Malá odpověděla: "Je těžké předjímat, jak to dopadne. Až bude druhé kolo, uvidíme, jakým způsobem budou vyjednávání probíhat. Věřím, že hnutí ANO udělá všechno proto, aby mohlo mít stojedničkovou vládu."

Náměstkyně jihomoravského hejtmana Taťána Malá.
Náměstkyně jihomoravského hejtmana Taťána Malá. | Foto: Šálek Václav
13:53

Poslechněte si celý projev prezidenta Miloše Zemana.

Prosím politiky, aby si nehráli na vyšetřovatele. Miloš Zeman vystoupil v Poslanecké sněmovně

Celý proslov Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně
25:40
Prosím politiky, aby si nehráli na vyšetřovatele. Podívejte se na záznam celého projevu prezidenta Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně | Video: Tomáš Cetkovský, PSČR
13:47

Rozruch na sociálních sítích vyvolal výrok premiéra Andreje Babiše, který při dnešním projevu v Poslanecké sněmovně řekl: "Potřebujeme chránit půdu, jako základ našeho bohatství. My jsme udělali chybu, že jsme dovolili cizincům kupovat půdu. V Polsku a Maďarsku to nemají. Ano, samozřejmě to má absolutní dopad do té vertikály zemědělsko-potravinářské."

13:39

"Vzkaz voličům: Aby mohl váš vyvolený bezpečně vládnout, makat a neblábolit, musíte udělat ještě jednu věc. Potvrdit mě na Hradě," píše Jan Lipold ve svém komentáři. 

13:23

Předseda pirátů Ivan Bartoš si myslí, že Zemanova podmínka, že Babiše jmenuje premiérem podruhé až když přinese 101 hlasů, je "prezidentská politická hra". "Jsou před námi prezidentské volby a myslím, že i tyto výroky používá pan Zeman v rámci kampaně, aby ukázal, že on je ten jediný, který má šanci v té volbě uspět a který o tom bude rozhodovat. To ale tak nemusí být," řekl Bartoš. 

13:20

Podle ministra obrany Martina Stropnického je Zemanova podmínka, že Babiše jmenuje podruhé premiérem, až když přinese 101 hlasů, tlakem na ochotu a připravenost dalších subjektů s hnutím ANO spolupracovat. "A je to tlak i na to, abychom jsme my byli schopni jim nabídnout takovou variantu, která pro ně bude přijatelná. Ale to ještě neznamená, že se to povede," dodal. 

13:17 Ikona KDU-ČSL

"Měl to udělat už při prvním pokusu, už tady mohla být většinová vláda a nikoliv tady tato fraška," komentoval šéf lidovců Pavel Bělobrádek Zemanovo prohlášení, že Babiše jmenuje podruhé premiérem, až když přinese 101 hlasů.

13:06

Premiér Andrej Babiš zatím novou podmínku prezidenta Zemana nekomentoval. Podle lidí z jeho týmu ale prý prezident nebude vyžadovat stojedničkovou podporu.

12:59

Na jednání Poslanecké sněmovny vystoupil prezident Miloš Zeman. Pochválil programové prohlášení vlády. "Připomíná mi v dobrém slova smyslu švédský stůl, kde si každý může vybrat, na co má chuť," řekl.
Poté premiér Andrej Babiš ve svém zhruba hodinovém projevu shrnul priority menšinové vlády, mezi které patří důchodová reforma nebo budování dálnic. Poté Babiš poslance vyzval, aby o jeho slovech přemýšleli. "Vy se identifikujete jako levice a pravice, my jsme pro všechny," zakončil Babiš svůj projev před poslanci.

Jednání Poslanecké sněmovny bude pokračovat po přestávce ve 14:30.

12:51

Místopředseda sněmovny Hamáček přerušil jednání do 14:30.

12:42 SPD, logo, ikona

Ve sněmovně hovoří Tomio Okamura z SPD, Babišovi vyčítá, že jeho hnutí nepustil do vlády. "Andrej Babiš se snaží vytvořit mediální dojem, že on je jediný chce být ve vládě," řekl Okamura.

12:41

"Nemáme právo vůči svým voličům vám věřit. TOP 09 bude aktivně hlasovat proti této vládě," řekl Kalousek. Dále zdůraznil, že pokud vláda nezíská důvěru, měla by se omezit jen na nejnutnější správu země. S takovou vládou nechce TOP 09 spolupracovat ani na jednotlivých zákonech.

12:39

Podmínky, se kterými je ČSSD připravena jednat o vládní spolupráci s Andrejem Babišem.

12:36

"V programovém prohlášení vláda slibuje a nedělá si starosti s rozpočtovým rámcem, protože ani nepočítá s tím, že sliby bude plnit," kritizuje Kalousek.

12:34

Video: Babiše jmenuji podruhé premiérem, až když přinese 101 podpisů, řekl Zeman.

Zeman jmenuje Babiše podruhé premiérem jen s garancí 101 hlasů ve Sněmovně

Miloš Zeman po proslovu v Poslanecké sněmovně
0:16
Zeman jmenuje Babiše podruhé premiérem jen s garancí 101 hlasů ve Sněmovně | Video: Tomáš Cetkovský
12:33

Jan Hamáček na svém blogu na Aktuálně.cz vysvětluje, proč ČSSD nepodpoří Babišovu vládu.

12:32

"Lhář nám doporučuje někoho, kdo lhal a je podezírán, že kradl, abychom mu věřili? V občanském životě, bychom to určitě neudělali," prohlásil Kalousek.

12:29

"Je to poprvé, co žádá o důvěru bývalý agent StB pod krycím jménem Bureš," řekl Kalousek a připomněl, že Babiše je vyšetřován kvůli kauze Čapí hnízdo. Opakuje, že TOP 09 vládu nepodpoří. "Důvěra je emoce a není úplně změřitelná," dodává.

12:27

Projev Andreje Babiše skončil. "Vy se identifikujete jako levice a pravice, my jsme pro všechny," zakončil Babiš svůj projev před poslanci.

Požádal je o důvěru a vyzval, aby o jeho slovech přemýšleli. K pultíku přišel Miroslav Kalousek (TOP 09).

12:24

Podle Babiše je nesmysl, že by jeho vládní projekt ohrožoval svobodu a demokracii. "My makáme a vaše zákony projednáváme a sněmovna rozhodne. Vy tady budete rozhodovat," vzkázal poslancům.

12:23

Asi nejčastější slovo, které v projevu Andreje Babiše padá, je "potřebujeme". Potřebujeme, aby naše děti sportovaly. Potřebujeme chránit půdu. Potřebujeme udržet vodu v krajině. Potřebujeme, aby resorty obrany a vnitra spolupracovaly…

12:21

"Chceme posílit naší bezpečnost. Chceme posílit výdaje na obranu, aby je obrana i utratila. Potřebujeme, aby resorty obrany a vnitra spolupracovaly, v minulosti tomu tak vždycky nebylo," slibuje Babiš.

12:17

Prezident Miloš Zeman při odchodu ze sněmovny reportérce Aktuálně.cz řekl, že pro případný druhý pokus o vyslovení důvěry bude po Babišovi žádat hlasy 101 poslanců, až poté ho jmenuje premiérem.

12:15

Opoziční poslanci kritizují projev prezidenta Miloše Zemana, ve kterém před hlasováním sněmovny o důvěře pro vládu podpořil kabinet Andreje Babiše (ANO). V reakcích na sociálních sítích, které členové dolní komory zveřejňovali ze sálu už během Zemanova vystoupení, často označují projev hlavy státu za předvolební s ohledem na páteční začátek prvního kola prezidentské volby.

"Prezident Zeman právě přednáší ve sněmovně předvolební projev v rámci své nekampaně. Důvěra vládě je mu šumák," glosoval projev na twitteru předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Předseda strany Jiří Pospíšil označil za symbolické, že Zeman dělá ve Sněmovně kampaň současně pro sebe i Babiše. "Ti kluci bez sebe nedají ani ránu," uvedl.

12:08

Babiš poslancům osvětluje své plány s investicemi. Má v plánu jako premiér nalít peníze do dálnic, rychlovlaků, nádraží či opravy historických památek.

"Není problém s financemi, my jsme na tom skvěle a je tady obrovský prostor," ujistil.

12:02

Zatím největší část projevu věnoval Babiš důchodové reformě. Plánuje zvýšit základní výměry důchodu, zvýšit penze nejstarším důchodcům i umožnit seniorům jezdit ve vlacích zdarma. "Důchody u nás jsou skutečně nízké," tvrdí.

11:53

"Naši předkové dokázali zavézt na každou samotu elektřinu, my je musíme napodobit s internetem. Doufám, že nám ostatní strany nabídnou své odborníky, kteří by nám s tímto projektem pomohli," obrací se na poslance Babiš.

11:52

"Věřím, že dneska se s Poslaneckou sněmovnou jako prezident loučí," komentovala Zemanovo vystoupení ve sněmovně Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

11:50

ČTK mezitím informovala, že obhájce Jaroslava Faltýnka Josef Bartončík už na policejním ředitelství nahlédl do zprávy Evropského úřadu pro boj proti podvodům (OLAF) o vyšetřování padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo, kvůli níž žádá policie sněmovnu o vydání Faltýnka a premiéra Andreje Babiše (oba ANO).

Komentovat ji nechtěl, nejprve musí zprávu prostudovat a poradit se s klientem. "Jednak potřebuji mluvit s klientem, druhak jsem si nakopíroval nějakých padesát stránek, které jsem ještě nečetl," řekl Bartončík.

Jaroslav Faltýnek.
Jaroslav Faltýnek. | Foto: Jakub Plíhal
11:49

"Z jeho projevu bylo jasně vidět, že za dva dny znovu kandiduje," komentoval šéf ODS Petr Fiala vystoupení Miloše Zemana ve sněmovně.

11:47

Babiš plánuje, že zlepší elektronickou komunikaci s úřady. Podle něj je ostuda, že Češi stále musejí chodit v mnoha životních situacích po úřadech.

"Ministerstva a další centrální úřady nám kolonizovali dodavatelé, kteří si za aktualizace účtují částky, za které by se jim v soukromé sféře vysmáli," říká Babiš.

11:45

"Nejsme v eurozóně, ale nejsme méněcenní," prohlásil premiér.

11:44

Babiš mluví o evropské politice. "Kvóty rozdělují Evropu, nejsou efektivní. Důležité je, že Donald Tusk je na naší straně," prohlásil.

"V Evropě musíme bojovat za své zájmy a být aktivní. Já pojedu na světové ekonomického fórum do Davosu, tam od Václava Klause nikdo nechodil. Je to o bilaterálních jednáních," dodal.

11:43

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil: 

11:41

Do sněmovny dorazil i prezidentský kandidát Marek Hilšer.

11:40

"Myslíme si, že ten program je velice dobrý a my uděláme všechno proto, abychom ho plnili. Chceme být v Evropě vidět. My jsme vstup do Evropy podcenili a mysleli jsme, že tam budeme posílat vysloužilé politiky a budou dostávat pěkné peníze," přesvědčuje poslance Babiš.

11:37

"My jsem měli dvě možnosti. Buď bychom stále vyjednávali a navrhovali různé koalice a ten stav by byl takový, že bychom měli stále vládu premiéra Sobotky v demisi," nastínil premiér Babiš. "Je to o lidech, ne o stranách a hnutích. Vy jste se vyjadřovali kategoricky, že nechcete s námi do vlády. Tak my jsme si řekli, že nebudeme ztrácet čas," dodal.

11:37

"Trochu jsem je rozdráždil," řekl Zeman při odchodu ze sněmovny. 

11:34

Prezident Miloš Zeman při odchodu ze sněmovny.

11:34

Premiér doufá, že debata bude především o programu.

11:33

Prezident Miloš Zeman odešel od řečnického pultu, předstoupil premiér Andrej Babiš s žádostí o důvěru.

11:32

"Zavazuji se, že vytvořím před avizovaným druhým pokusem dostatečný časový prostor, odpovídající německému modelu," dodal prezident na závěr svého projevu.

Prezident nastínil poslancům možné koalice či podpory jednobarevné vlády. "103, 108, 115 a 140," uvedl.
Podle Zemanova často opakovaného bonmotu, je koaliční partner nejhorší nepřítel. "Chápu snahu Andreje Babiše stát v čele jednobarevné vlády založené na odbornících a nebude rozdírána koaličními rozpory," sdělil.

11:31

"Očekávám od premiéra, že povede dlouhá jednání, opírající se o programové svorníky. Může to trvat dlouho, podívejte se na Německo. Teď na to nebylo mnoho času," doplnil.

11:30

"Zdůrazňuji, že to není prezident, který by měl jednat o vládě, to není jeho funkce. Neodmítnu žádost o konzultaci, ale nebudu je iniciovat," prohlásil Zeman.

11:26

Programové prohlášení vlády, které slibuje všechno všem, připomíná Miloši Zemanovi švédský stůl.

11:24

Miloš Zeman chce opět provokovat.

11:24

Prezident vyzval vládu, aby šetřila na podpoře obnovitelných zdrojů, množství úředníků či podpoře neziskových organizací. "Snižte přebujelý počet úředníku, kteří si často vymýšlejí zbytečné úkoly," řekl.
"Jsem známý přítel neziskových organizací, ale někdy si říkám, že by měly hospodařit za své a nevysávat státní rozpočet," dodal.

11:20

Prezident pochválil programové prohlášení vlády. "Připomíná mi v dobrém slova smyslu švédský stůl, kde si každý může vybrat, na co má chuť," řekl.

11:19

Zeman se ve sněmovně vyjadřoval i k inkluzi.

11:17

Zeman vyzval poslance, aby v kauze Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka nechali rozhodnout soud.

11:17

Nyní se prezident ostře vymezuje proti inkluzi ve školství.

11:16

"Jestli máme něco požadovat, aby vyšetřování proběhlo rychle. Neměla by se opakovat situace zpívající ministryně Vlasty Parkanové, která je pět let vyšetřována kvůli kauze údajné předraženému nákupu letadel Casa," prohlásil prezident.

11:16

Poslanec Dominik Feri (TOP 09) k vystoupení Zemana ve sněmovně:

11:15

"Je povinností prezidenta sem přijít a vyjádřit vládě podporu," řekl Zeman před sněmovnou.

11:14

Prezident hovoří o trestním stíhání Andreje Babiše:

11:13

"Od starořímských dob platí presumpce neviny. Presumpce neviny říká, že na obviněného je třeba pohlížeti jako na nevinného dokud není pravomocně odsouzen. Prosím všechny politiky včetně sebe, aby si nehráli na vyšetřovatele, státního zástupce ani na soudce," řekl prezident Zeman k Andreji Babišovi.

11:09

Video: Miloš Zeman přichází do sněmovny.

Prezident Miloš Zeman dorazil do Poslanecké sněmovny

0:27
Prezident Miloš Zeman dorazil do Poslanecké sněmovny | Video: Tomáš Cetkovský
11:09

Miroslav Kalousek (TOP 09) a Miloš Zeman, před prezidentovým vystoupením ve sněmovně. 

Zeman a Kalousek před vystoupením prezidenta ve sněmovně.
Zeman a Kalousek před vystoupením prezidenta ve sněmovně. | Foto: Kateřina Frouzová
11:04

Miloš Zeman předstoupil před poslance.

10:59

Miloš Zeman je ve sněmovně.

10:56

Jan Hamáček z ČSSD vysvětluje, proč by se podle něj o důvěře sněmovny mělo jednat nyní.

10:52

Novináři čekají na příjezd prezidenta Zemana do Poslanecké sněmovny.

10:49

Do sněmovny přijel prezident Miloš Zeman. Vystoupil z vozu a míří do sálu.

10:48

Zdanění církevních restitucí bylo původně podmínkou KSČM k tomu, aby vládu tolerovala. Teď už je ale pozdě. "Náš postoj v hlasování o důvěře to nezmění, protože už jsme se rozhodli," řekl Aktuálně.cz k vládnímu rozhodnutí předseda KSČM Vojtěch Filip.

10:47

ODS novou vládu podle Petra Fialy nepodpoří ze 3 hlavních důvodů: "První je ústavně-politický a souvisí s nestandardním způsobem jejího vzniku. Druhým důvodem je, že podpora jednobarevné menšinové vlády ANO by byla v rozporu s mandátem od našich voličů. Třetím důvodem je obsah programového prohlášení," napsal Fiala na Twitter.

10:37

Poslanci návrh pirátů na odklad hlasování o důvěře neschválili. Dnes se tak může hlasovat o důvěře vládě premiéra Babiše.

10:37

Poslankyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová má o dnešním hlasování o důvěře jasno.

10:31 Ikona KDU-ČSL

Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek tvrdí, že by mělo dojít k přestávce jednání a poradě o dalším postupu.

10:31 SPD, logo, ikona

SPD pokus oddálit hlasování o důvěře nepodpoří. 

10:22

SPD, komunisté ani ČSSD zřejmě s návrhem pirátů na změnu programu schůze nesouhlasí. Chtějí počkat na vyjádření mandátového a imunitního výboru. ODS, STAN a Pirátská strana chtějí naopak odložit hlasování o důvěře vládě do chvíle, než bude jasné, zda Sněmovna vydá premiéra k trestnímu stíhání.

10:18

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš navrhl na jednání před dnešní hlasování o důvěře vládě zařadit na jednání sněmovny hlasování o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo. Podle nich je zásadní vědět, zda chce důvěru získat trestně stíhaný premiér.

 

10:13

Piráti navrhují předřadit jednání o důvěře vládě bod vydání poslanců Babiše a Faltýnka.

10:12

Schůze sněmovny se točí okolo trestního stíhání premiéra Babiše.  

10:00

Jednání sněmovny začalo.

10:03

Jak v minulosti premiéři žádali o důvěru?

9:56 SPD, logo, ikona

Ani poslanci z hnutí SPD nepodpoří menšinovou vládu Andreje Babiše.

9:51

Babiš nemůže počítat ani s podporou ODS:

9:50

Menšinovou vládu Andreje Babiše nepodpoří ani TOP 09.

9:46 SPD, logo, ikona

Předseda SPD Tomio Okamura zopakoval, že vládu on ani jeho poslanci nepodpoří. Babiš podle něj chce pouze jednostrannou podporu pro svou vládu, aby jeho ministři mohli rozdělovat veřejné peníze ve svůj prospěch.

9:33

"Dva ze tří premiérů, které si Miloš Zeman vybral, nezískají důvěru, to je důkaz, že to nedělá dobře," řekl předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Zároveň prezidenta vyzval, aby po projevu ve sněmovně zůstal i na diskusi.

9:25

Ani poslanci ODS ruku pro Babišovu vládu nezvednou. "Neproběhla žádná jednání, která by vedla k vytvoření transparentní většiny," řekl předseda občanských demokratů Petr Fiala. 

9:21

Šéf poslanců ČSSD Jan Chvojka řekl, že strana nebude pro odložení hlasování o důvěře. "Vláda, která si důvěru nezaslouží, by to měla vědět hned nejdříve, jak je to možné," řekl. Předřazení bodu, kde by se hlasovalo o vydání Babiše a Faltýnka ke stíhání v případu Čapího hnízda bez předchozího stanoviska imunitního výboru, ČSSD také nepodpoří.

Strana chce dodržet zvyklost, kdy plénum čeká na doporučení výboru. "Je to zvyklost, která by se neměla kvůli osobním důvodům porušovat," uvedl.

9:20

"Byl to velmi jemný a dámský projev v porovnání s tím, co musela zakoušet," komentoval šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek gesto Miroslavy Němcové (ODS), které včera jednání mandátového a imunitního výboru o kauze Čapí hnízdo opustila s prásknutím dveří. 

9:17

ČSSD je připravena na věcné jednání o vládě, které ale musí mít pravidla, uvedl Chovanec. Při prvním pokusu podle Chovance ANO vážně míněná jednání o vládě nevedlo. 

9:16

Také TOP 09 se podle očekávání přidala ke stranám, které Babišův kabinet nepodpoří. Předseda strany Jiří Pospíšil označil vystoupení prezidenta Miloše Zemana ve sněmovně na podporu vlády za součást kampaně. "Říká, že kampaň nedělá, ale všichni víme, že dělá," uvedl Pospíšil na briefingu ve sněmovně. 

9:15

Sociální demokracie je podle Chovance připravena podpořit proevropský projekt, který bude zachovávat vazby s partnery ČR v rámci atlantického spojenectví. "Musí to být vláda, kde nebudou obvinění politici," uvedl. ANO by podle Chovance také nemělo mít vliv na ministerstvo spravedlnosti, vnitra a financí.

9:02

Statutární místopředseda ČSSD Milan Chovanec říká, za jakých okolnosti ČSSD vládu podpoří při dalším pokusu.

8:41

Podle Bartoše je nezbytné vědět, zda důvěru sněmovny žádá premiér, který je trestně stíhaný.

8:25

Pirátská strana bude hlasovat proti vyslovení důvěry menšinové vládě Andreje Babiše. 

8:17 Ikona KDU-ČSL

Podle šéfa STAN Jana Farského je premiér Andrej Babiš nedůvěryhodný.

8:11 Ikona KDU-ČSL

Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka: "Zažil jsem jako ministr zemědělství desítky případu, kdy malí a střední podnikatelé museli vracet dotace za poměrně drobné porušení dotačních pravidel."

8:06

"Pro důvěru této vlády hlasovat nebudeme," řekl předseda STAN Jan Farský a Babiše označil za nedůvěryhodného. 

8:00 Ikona KDU-ČSL

Poslanci z řad KDU-ČSL Babišovu menšinovou vládu v hlasování o důvěře nepodpoří.

6:30

Pokud  budou poslanci hlasovat tak, jak avizovali, menšinová vláda Andreje Babiše důvěru nezíská. Šéf hnutí ANO však s tímto vyústěním hlasování počítá.

6:10

ODS a piráti ve středu plánují přerušit hlasování o důvěře pro menšinovou vládu Andreje Babiše. Podle místopředsedy pirátů Jakuba Michálka by poslanci nejprve měli znát závěry OLAFu.

6:00

Vážení čtenáři, vítáme vás u on-line zpravodajství z hlasování o důvěře menšinové vládě Andreje Babiše. 

Domácí ČTK Domácí, ČTK
Aktualizováno 10. 1. 2018 22:12
 

Právě se děje

Další zprávy