Zásah do kandidátky by byl velmi nebezpečný, vzkázal Zimola vedení ČSSD po setkání s prezidentem

Radek Bartoníček Radek Bartoníček
Aktualizováno 26. 4. 2017 17:52
Končící hejtman Jihočeského kraje za ČSSD Jiří Zimola si po setkání s prezidentem Milošem Zemanem schůzku pochvaloval a zároveň prohlásil na adresu vedení ČSSD, že zasahování do kandidátek, vytvářených v regionu, je velmi nebezpečné. Zimola zatím na kandidátce pro volby do Poslanecké sněmovny je, ale vedení strany zvažuje jeho vyškrtnutí. Zimolovu kariéru ohrožují nejasnosti ohledně toho, za jakých okolností si nechal postavil chalupu na Lipně.
Jiří Zimola s prezidentem Milošem Zemanem při návštěvě Jihočeského kraje
Jiří Zimola s prezidentem Milošem Zemanem při návštěvě Jihočeského kraje | Foto: ČTK

Praha - Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD), který ve čtvrtek ve funkci skončí, odcházel ze středeční schůzky s prezidentem Milošem Zemanem spokojený. 

"Vysvětlil jsem panu prezidentovi všechny záležitosti a jsem rád, že pan prezident mi vyjádřil své sympatie," řekl Zimola. "Záležitostmi" myslel nejasnosti ohledně pořízení své chalupy na Lipně a vysoké odměny, které pobírali manažeři "jeho" krajských jihočeských nemocnic. 

Zimola po schůzce s prezidentem prohlásil, že neodstupuje z postu hejtmana kvůli obvinění z trestného činu, ale "pouze a jedině na základě velmi brutálního politického tlaku, který byl na něj v posledních šesti týdnech vyvíjen".

Zároveň zopakoval, že chce kandidovat na posledním 22. místě jihočeské kandidátky ČSSD pro parlamentní volby. "Má logiku, že se tady budu ucházet o hlasy do Poslanecké sněmovny," uvedl s tím, že na jihu Čech zvítězil ve třech krajských volbách a vyhrál i jedny parlamentní volby. 

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a další členové vedení jej ale podle stanov můžou ještě z kandidátky vyškrtnout. Podle informací HN o tom Sobotka uvažuje, ale vedení své rozhodnutí odsunulo na 12. května. 

"Chci pevně věřit, že ČSSD, strana se 140letou hrdou minulostí nebude praktikovat nedemokratické praktiky. Jakékoliv vedení strany by si mělo být vědomo toho, že zasahování do kandidátek, vytvářených v regionu, je velmi nebezpečné, a svědčí spíše o nedemokratičnosti takového počínání," prohlásil Zimola po schůzce se Zemanem. 

 

Právě se děje

Další zprávy