Zimola zůstává u ČSSD, tvrdí Hamáček. Ještě jsme se nedohodli, namítá bývalý hejtman

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 11. 2019 16:01
Předseda jihočeské sociální demokracie Jiří Zimola bude příští rok v krajských volbách kandidovat v dresu ČSSD, tvrdil po společné schůzce předseda strany Jan Hamáček. Podle něj není Zimolův projekt Změna 2020 konkurencí sociální demokracie, ale platformou, která přiláká osobnosti na kandidátku ČSSD. Zimola však řekl, že není jisté, zda vůbec bude v krajských volbách kandidovat a ani za koho.
Jiří Zimola.
Jiří Zimola. | Foto: Jan Rasch

"Zatím je na vše příliš brzy. Volby budou za rok a teprve na konci března je krajský sněm ČSSD, který teprve bude rozhodovat o kandidátce. Proto není pravda, že bychom se s Janem Hamáčkem domluvili na tom, že budu kandidovat v dresu ČSSD. To naprosto vylučuju. Je otázkou, jestli vůbec budu kandidovat. A pokud ano, tak za koho budu kandidovat," řekl předseda jihočeské ČSSD.

Zimola ve středu uvedl, že požádal o registraci hnutí, které by mělo být složené z ČSSD i nestraníků. Dodal, že by za něj mohli kandidovat i další lidé z vedení jihočeské sociální demokracie. Odmítl současně, že by chtěl stranu opustit či štěpit. Vedení strany na jeho iniciativu reagovalo tak, že podporuje projekty s osobnostmi pod hlavičkou ČSSD, za nepřijatelné naopak označilo, kdyby uskupení konkurovalo krajské kandidátce sociální demokracie.

Hamáček považuje za prvořadé pokračovat v Jihočeském kraji v politice hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD) a tamní sociální demokracie. "Pokud by širší kandidátka sociálních demokratů spolu s nezávislými osobnostmi znamenala pokračování rozvoje Jihočeského kraje, je to možná cesta, jak za rok uspět v krajských volbách. Aby tento projekt mohl být úspěšný, musíme všichni táhnout za jeden provaz, a to jsem včera Jiřímu Zimolovi řekl zcela jasně," sdělil ve čtvrtek Hamáček.

Hamáček po odpoledním jednání grémia dodal, že platí jeho předchozí vyjádření. "V ČSSD probíhají demokratické primárky, až skončí jihočeské primárky, tak bude evidentní, jak se Jihočeši rozhodli. Nicméně z toho jednání (se Zimolou) včera (ve středu) jsem měl dojem, jaký jsem sdělil médiím. Teď jsem ještě s Jiřím Zimolou mluvil telefonicky a zásadní rozpor v tomto směru tam není," řekl novinářům.

Dlouhodobý kritik vedení strany Zimola tvrdí, že vychází z modelu, který využil místopředseda ČSSD Michal Šmarda při komunálních volbách v Novém Městě na Moravě, kdy jako člen sociální demokracie vedl formaci Lepší Nové Město a stal se starostou. Členové vedení strany Šmardův postup dávají za vzor, vadilo by jim ale vytvoření kandidátky na základě hnutí, které by nefungovalo pod hlavičkou ČSSD.

"Pokud se jedná o kandidátku ČSSD s nezávislými osobnostmi, odsouhlasenou předsednictvem ČSSD, tak je to v pořádku. Pokud se jedná o projekt mimo ČSSD, tak je to proti stanovám ČSSD, se všemi důsledky, které z toho plynou," vysvětlil ve středu první místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Hamáček: Pokud někdo vstoupí do jiného hnutí, nemůže být v ČSSD

Podle stanov ČSSD zaniká členství bez nutnosti splnění dalších požadavků straníkovi, pokud podá volební kandidátku, která je odlišná od ČSSD, ČSSD ji nespolutvoří, případně ji neschválil příslušný orgán strany.

V případě registrace hnutí by o členství ve straně přišel radní Týna nad Vltavou David Slepička, který Právu sdělil, že hnutí založil na Zimolův popud. "Ten, kdo je podepsán pod žádostí o registraci, tak ve chvíli, kdy bude hnutí registrováno, automaticky v sociální demokracii ztrácí členství," řekl Hamáček. Totéž se podle stanov týká všech sociálních demokratů, kteří by do hnutí později vstoupili.

Doposud největší úkrok od stranické linie představila ČSSD v Pardubickém kraji, která pro krajské volby zřejmě sestaví kandidátku s nově založeným hnutím Sdružení pro kraj. 

 

Právě se děje

Další zprávy