Zieleniec: Zatím nekandiduji. Rozhodnu se později

jaa, Red DOM
7. 8. 2007 11:17
Důležité bude, jakou získá podporu v parlamentu
Europoslanec Josef Zieleniec
Europoslanec Josef Zieleniec | Foto: Webové stránky europoslance

Praha - Bývalý ministr zahraničí a nynější europoslanec Josef Zieleniec mírní zprávy, podle nichž se stane soupeřem Václava Klause při prezidentské volbě napřesrok v únoru. 

Více než půl roku před volbou českého prezidenta se sice zapojil do předvolební hry, ale to, zda se bude o místo hlavy státu skutečně ucházet, teprve zváží. 

Úmysl kandidovat na prezidenta tak zatím oficiálně oznámil pouze nynější prezident Václav Klaus. Bývalí ministři zahraničí Jiří Dienstbier a nyní Josef Zieleniec dosud jen získali přísliby politických stran, které by je podpořily, mezi kandidáty se však vážně nepřihlásili.

Jednáme o podpoře

Josef Zieleniec
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Josef Zieleniec

Josef Zieleniec

  • Narodil se 28. dubna 1946
  • Vystudoval SPŠ jaderné techniky a VŠE
  • Před rokem 1989 pracoval ve Výzkumném ústavu strojírenské technologie a ekonomiky a později v Ekonomickém ústavu Československé akademie věd.
  • Kromě své práce v oblasti mikroekonomické teorie se zabýval problémy spojenými s transformací z centrálně plánované ekonomiky k tržní ekonomice.
  • Počátkem roku 1990 Josef Zieleniec založil a stal se prvním ředitelem Centra pro ekonomický výzkum a vzdělávání (CERGE) na Univerzitě Karlově v Praze.
  • Spoluzakládal ODS, v níž působil jako místopředseda od roku 1991.
  • Po volbách 1992 se stal ministrem mezinárodních vztahů České republiky. Byl jedním z vyjednavačů podmínek rozdělení Československé federace.
  • Po rozdělení Československa 1. ledna 1993 byl jmenován ministrem zahraničí samostatného Čeksa.
  • Po volbách v roce 1996 zastával úřad místopředsedy vlády a ministra zahraničí.
  • V říjnu 1997 se Zieleniec kritizoval neprůhledné financování strany, postavil proti Václavu Klausovi. Následně odešel z funkcí i strany.
  • Po vystoupení z ODS založil firmu JZP, která se zabývala investičním bankovnictvím a problémy evropské integrace.
  • V roce 2000 se stal senátorem - jako nezávislý s podporou Čtyřkoalice.
  • V roce 2004 stanul Josef Zieleniec v čele kandidátky SNK Sdružení nezávislých a Evropských demokratů ve volbách do Evropského parlamentu, od té doby působí jako europoslanec.

Někdejšího spoluzakladatele ODS oslovilo vedení strany SNK-Evropští demokraté, získali od něj svolení, že mohou začít jednat s voliteli o podpoře.

"Česká republika potřebuje alternativu k dosavadnímu pojetí výkonu prezidentského úřadu. O vlastní kandidatuře se však rozhodnu až na základě případné širší parlamentní podpory," uvedl v písemném prohlášení europoslanec, který byl od Evropského parlamentu zvolen právě za SNK-ED.

Uvedl také, že více se nebude ke kandidatuře zatím vyjadřovat.

ČTETE VÍCE:

Exministr Zeleniec chce být prezidentem

Dohnálek myslí na víc

Vedení SNK-ED si jeho slova vykládá trochu jinak. "Celá záležitost byla s panem europoslancem projednána a se svojí nominací za SNK-ED souhlasí," citoval Týden z důvěrného dopisu předsedy Helmuta Dohnálka ostatním členům.

Zdrženlivěji se k možné Zieleniecově kandidatuře staví první místopředsedkyně strany a náměstkyně pražského primátora Markéta Reedová.

"Já i zbylí členové vedení strany si myslíme, že Josef Zieleniec by mohl být vhodným a důstojným protikandidátem Václava Klause. Nicméně je to v rovině úvah, nikdo jej zatím oficiálně neoslovil," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy