Zemanův pobočník chce být příštím volebním lídrem

Martina Machová Martina Machová
3. 2. 2013 19:40
Mluvil jsem o tom s Milošem a podporuje mě, říká Vratislav Mynář
Vratislav Mynář stál po boku Miloše Zemana v jeho kampani.
Vratislav Mynář stál po boku Miloše Zemana v jeho kampani. | Foto: www.spoz.cz

Insider - Jindy opatrný předseda ČSSD Bohuslav Sobotka si tentokrát nebral servítky. „Je to strana postkomunistů, řízená podnikatelským klanem s podivnými vazbami a historií," pustil se záhy po prezidentském vítězství Miloše Zemana do jeho Strany práv občanů.

Ta má po týden starém triumfu velkou chuť na další vítězství a její hlavní lídr a Zemanův volební pobočník Vratislav Mynář nijak neskrývá, že ambice jsou teď velké. V sázce nejsou jen místa v hradní administrativě, o nichž Miloš Zeman začal v pátek poprvé vyjednávat, ale také vize úspěchu v nejbližších volbách do sněmovny.

Vratislav Mynář je přitom rozhodnut obhajovat letos místo předsedy SPOZ a deníku Insider prozradil, že bude prosazovat, aby se v čele udržel i architekt ekonomického jištění Zemanovy kampaně Martin Nejedlý, byznysmen s blízkými vztahy na aparátčíka Šloufa a zástupce ruského Lukoilu v Praze.

„Ve sportovní hantýrce se říká, že vítězný tým se nemění. A my jsme vítězný tým, který významnou měrou pomohl Milošovi na Hrad," řekl Insideru Mynář a pak dodal, že Nejedlého (a Zdeňka Štengla, 1. místopředsedu strany a člena volebního týmu) strana také potřebuje.

Martin Nejedlý a Miroslav Šlouf v Zemanově štábu.
Martin Nejedlý a Miroslav Šlouf v Zemanově štábu. | Foto: Ludvík Hradilek

Podpora od Miloše

Samotný Mynář neskrývá, že by rád byl pro nejbližší sněmovní volby stranickým lídrem. „Zavedli jsme na to s Milošem zatím tak tři věty a Miloš mne v tom podporuje," přiznal své ambice.

Otevřené je v jeho případě i angažmá v Zemanově novém hradním týmu. „Jen tak jsme o tom diskutovali v přátelském duchu, nic není definitivní," reagoval v pátek na dotazy novinářů, kteří sledovali Zemanovy schůzky s dosud Klausovými hradními úředníky.

Mynář je spojován se zakázkami v pražském dopravním podniku, působil totiž v orgánech společnosti Tessile ditta Service. Ta je přes Bémova ekonomického ředitele dopravního podniku Martina Horáka propojena s obdobně nazvanou firmou Tessile ditta, která vydělala na vymáhání pokut od černých pasažérů, tedy lukrativním byznyse za více než dvě miliardy korun.

Já nic, já místopředseda

„Já nikdy nic pro dopravní podnik nedělal. Byl jsem jen místopředsedou představenstva, protože mne můj dlouholetý osobní přítel požádal, jestli bych nemohl být v orgánech," brání se Mynář. „Nemám byť jednu jedinou akcii v těch společnostech," dodává.

Podle listin uložených v obchodním rejstříku jsou akcionáři společnosti Tessile ditta Service Vladimír Pavlík (jeden ze sponzorů SPOZ) a později i Vladimír Rybář. V případě Tessile ditta lze z veřejných zdrojů jen vyčíst, že jde o formu vlastnictví přes akcie na majitele.

V posledním průzkumu volebních preferencí od agentury CVVM  (uskutečnil se mezi prvním a druhým kolem volby)  sice SPOZ posílila, ale pochlubit se může zatím jen 3,5 procenta voličské přízně. To Schwarzenbergově TOP 09 přinesla přímá volba jiný skok - z 8,5 procenta v prosinci se dostala na lednových 16 procent a přeskočila i dosavadního lídra české pravice ODS.

Čtěte více v placeném deníku Insider:
Jaké ambice má v budoucnu v politice Mr. Lukoil?

 

Právě se děje

Další zprávy