Zemanův nadační fond hlídá jeho nejštědřejší sponzor

Eliška Bártová Eliška Bártová
6. 12. 2013 13:05
U založení fondu figurovali také právníci spojení s firmami vymáhajícími dluhy.
Prezident republiky Miloš Zeman.
Prezident republiky Miloš Zeman. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Brněnský právník Jiří Jestřáb byl nejštědřejším sponzorem prezidentské kampaně Miloše Zemana. Na její účet poslal v pěti platbách přes milion korun a dalšími 800 tisíci přispěl jeho kolega ze společné advokátní kanceláře Karel Tománek.

Tři měsíce po odeslání poslední částky se právník Jestřáb stal podle zjištění deníku Aktuálně.cz revizorem nově založeného Zemanova nadačního fondu určeného na příspěvky ke splácení státního dluhu.

"Veškeré osoby spojené s nadačním fondem prezidenta republiky vykonávají svou funkci bez nároku na mzdu," reagovala na dotazy spojené se jmenováním Jiřího Jestřába bývalá mluvčí Hradu Hana Burianová. "Jedná se o čestnou funkci, které si velice váží."

Noční můry černých pasažérů

Kromě osoby revizora stojí za pozornost také okolnosti vzniku fondu, jehož založením pověřil prezident Zeman svého kancléře Vratislava Mynáře.

Jak zjistil deník Aktuálně.cz, kancléř využíval k založení fondu služeb lidí, na jejichž jména narazíme, když rekapitulujeme jeho podnikatelskou dráhu.

Proč si Hrad vybral k založení prestižního fondu právě tyto osoby a proč byl následně jako revizor účtu zvolen Jiří Jestřáb, prezidentská kancelář neobjasnila. "Výběr revizora a notáře proběhl na základě vzájemné domluvy," uvedla pouze bývalá mluvčí.

Společný společník

Revizor fondu má za úkol kontrolovat jeho správný chod. Advokát Jiří Jestřáb kromě finanční podpory Miloše Zemana přispěl v roce 2010 také straně SPOZ, jíž nynější kancléř Vratislav Mynář tehdy předsedal.

S ním je Jiří Jestřáb nepřímo spojen skrze dlouholetého přítele a podnikatelského společníka Vladimíra Pavlíka. V 90. letech vlastnili Jiří Jestřáb s Vladimírem Pavlíkem tři firmy a spolu také zakládali společnost K.L.H. Holding.

V současné době Vladimír Pavlík podniká s hradním kancléřem Mynářem, oba se podle dokumentů uložených v obchodním rejstříku prokazují akciemi na doručitele firmy VV Invest.

Aktuálně.cz se pokusilo advokáta Jestřába kontaktovat, aby objasnil, kdo mu funkci nabídl a proč ji přijal, ale dotazy byly zprvu odmítnuty. "Nemá čas a nebude mít čas se na toto téma bavit," vzkázala jeho sekretářka.

Jiří Jestřáb později odpověděl prostřednictvím e-mailu. Otázky redakce - Kdo Vám nabídl, abyste vykonával funkci revizora Nadačního fondu prezidenta republiky? Jak můžete vyvrátit, že jste tuto funkci získal právě proto, že jste předtím současnému prezidentovi finančně pomohl v kampani? - označil "za naivní, ba hloupé". "Funkce v nadaci prezidenta republiky je čestná, neplacená," uvedl.

Mynářovy známosti

U zrodu fondu se pak objevuje ještě další postava spojená s osobou kancléře, a to brněnský advokát Roman Ambrož.

Vratislav Mynář se s ním zná z 90. let a dnes tento právník zasedá v představenstvu firmy VV Invest, k jejímuž vlastnictví se kancléř hlásí.

Roman Ambrož také právně zastupoval firmy vymáhající pohledávky pražského dopravního podniku, které si k pokutám přičítaly náklady několikanásobně převyšující výši sankce. Kancléř Mynář se mimochodem anonymními akciemi jedné z těchto firem také minimálně dvakrát na valných hromadách prokázal.

Stejně jako revizor fondu Jestřáb patří i Ambrož ke sponzorům SPOZ, té v roce 2010 daroval 200 tisíc.

Otázka cti

Právě právník Ambrož na jaře jménem prezidentské kanceláře oslovil brněnského notáře Pavla Bernarda, aby založení prezidentského fondu stvrdil razítkem.

Zakládací listina fondu byla sepsána v květnu v brněnském hotelu International za přítomnosti prezidenta Miloše Zemana.

"Řekl mi pouze, že to bude zakládat pan prezident," uvedl na adresu Ambrože notář Bernard. "Jednou je to žádost prezidentské kanceláře, tak jsem se snažil vyhovět. Víc jsem to nezkoumal."

Brněnského notáře nepřekvapilo ani to, že jej Hrad oslovil právě prostřednictvím advokáta Ambrože. "Mně je jedno, proč oslovili právě jeho. Pana Ambrože znám 15 let, když mě požádal, abych sepsal zápis, nezajímá mě, kdo ho tím pověřil," vysvětluje. "A nedokáži si představit, že bych žádost některých úředních institucí odmítl, je to otázka profesní cti."

Za svůj notářský úkon podle svých slov neinkasoval více než 5 tisíc korun.

Mynářovy valné hromady

Služeb notáře Pavla Bernarda využívá už řadu let také kancléř Mynář. Například v roce 2001 právě u něj zakládal svoji společnost O.L.G.A. Ve stejném roce u něj uzavřeli manželé Mynářovi dohodu o zúžení společného jmění.

Posléze notář Bernard stvrdil vznik další společnosti SKI Moravia, potvrzuje také zápisy z valných hromad firmy VV Invest.

Jeho razítko nalezneme také na dokumentech vymahačských firem spojených s kancléřem. Svým podpisem například v roce 2006 stvrdil zápis z valné hromady společnosti Credit Management, která vymáhala pohledávky pražského dopravního podniku. Právě v jeho brněnské kanceláři se tehdy Mynář prokázal anonymními akciemi této agentury, která vymáhá dluhy.

Notářovo jméno se objevuje také pod zápisem letošní valné hromady další firmy vymáhající dluhy, a to Tessile Ditta Services, kde Mynář působil jako místopředseda představenstva. V něm zasedá i zmiňovaný právník Roman Ambrož.

"Ano, standardně žádával naši kancelář o sepisování notářských zápisů. Osvědčoval jsem valné hromady, kde vystupoval Mynář jako akcionář nebo společník," říká v souvislosti s kancléřem Bernard. "Ale v jiném než profesním kontaktu nejsme."

 

Právě se děje

Další zprávy