Zemanovi přátelé avizovali: Miloš se utká s Paroubkem

ČTK ČTK, Zpravodajská směna
31. 12. 2009 14:20
Miloš Zeman údajně bude kandidovat v Ústeckém kraji za Stranu práv občanů
Miloš Zdeman na sjezdu ČSSD.
Miloš Zdeman na sjezdu ČSSD. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Expremiér a bývalý předseda ČSSD Miloš Zeman bude kandidovat za svou novou Stranu práv občanů (SPO) ve sněmovních volbách, které by se měly odehrát na konci jara 2010.

Ke změně rozhodnutí ho vedlo mimo jiné vyjádření předsedy sociálních demokratů Jiřího Paroubka, který Zemanovo původní odhodlání nekandidovat označil za zbabělost.

"Miloš Zeman se rozhodl kandidovat právě proti Paroubkovi v Ústeckém kraji," sdělil mluvčí strany Eduard Zeman, někdejší ministr školství za ČSSD.

Předseda SPO následně uvedl, že definitivní rozhodnutí oznámí až v únoru. "Svoje konečné rozhodnutí řeknu na krajské konferenci Ústeckého kraje," sdělil Zeman deníku Právo.

Mluvčí Eduard Zeman nicméně tvrdí, že expremiér svůj původní záměr změnil kvůli naléhání krajských organizací strany.

"Všechny kraje Miloše Zemana vyzvaly, aby kandidoval. Už tam v podstatě Miloš projevil ochotu, že když si to všichni přejí, tak to tedy udělá," uvedl mluvčí Zemana.

Ústecká SPO podle něj na středečním zasedání vyjádřila přání, aby Zeman kandidoval v tomto regionu, "protože to považují za hlavní bojiště voleb". 

Zdvihnu hozenou rukavici, vzkázal Zeman

Zeman podle člena organizačního štábu strany Karla Kolínského ohlásil změnu svého úmyslu během nynějšího pobytu na Šumavě.

"Původně jsem kandidovat nechtěl, ale nejmenovaný předseda nejmenované politické strany mě obvinil ze zbabělosti, že odmítám kandidovat," uvedl podle Kolínského Zeman. Podle něj jeho dosavadní život prokázal, že nikdy nebyl zbabělý, což bylo nyní zpochybněno.

"Proto jsem se rozhodl, že zdvihnu hozenou rukavici, a protože jsem člověk dobrotivý, který oplácí vržený kámen chlebem, přinesu svůj chléb do Ústeckého kraje, kde čirou náhodou bude kandidovat i nejmenovaný předseda nejmenované politické strany," citoval Kolínský lídra své strany v prohlášení.

Expremiér Zeman už dříve uvedl, že sází na podporu voličů nespokojených se současnou politickou situací. Žádnou z nynějších parlamentních stran sice nechtěl označit za hlavního protivníka své strany, nejčastěji se ale vymezuje vůči ČSSD.

ČSSD: chce nás jen poškodit

Sociální demokraté zatím zůstávají ke kandidatuře Miloše Zemana skeptičtí. Jak strana ve svém prohlášení uvádí, za sdělením o kandidatuře stojí jen Zemanovi přátelé, takže není jasné, zda opravdu kandidovat bude. A pokud by tak udělal, bylo by jediným cílem toho kroku snaha poškodit ČSSD.

Miloš Zeman daroval svému příteli Miroslavu Šloufovi zlatý odznak člena ČSSD. Zeman ze strany vystoupil na jaře roku 2007, sám už jej prý nepotřebuje.
Miloš Zeman daroval svému příteli Miroslavu Šloufovi zlatý odznak člena ČSSD. Zeman ze strany vystoupil na jaře roku 2007, sám už jej prý nepotřebuje. | Foto: Ondřej Besperát

"Nevěříme, že by Miloš Zeman s konečnou platností svou kandidaturou za stranu pánů Šloufa a Melčáka v Ústeckém kraji potvrdil," stojí v prohlášení.

Do Zemanovy strany směřuje řada sociálních demokratů. Někteří z nich už ČSSD opustili nebo z ní byli vyloučeni. Přípravný výbor SPO je složen z bývalých ministrů Zemanovy vlády.

Zeman může pozici ČSSD oslabit

Politologové soudí, že SPO by mohla odebrat hlasy ČSSD, která by se tak ocitla na druhé koleji za ODS.

Strana práv občanů byla založena v říjnu, před dvěma týdny byla oficiálně zaregistrována a ustavující sjezd, na němž má schvalovat volební program, má mít koncem března.

SPO by podle Zemana měla prosazovat posílení přímé demokracie, ale i zahraničních protiteroristických vojenských misí na úkor ostatních aktivit armády.

Návrh programového prohlášení obsahuje také řešení hospodářské krize, odmítnutí školného a zdravotnických poplatků a požadavek zákona o prokázání původu příjmů a majetku jako klíčového protikorupčního opatření.

 

Právě se děje

Další zprávy