Babiš zveřejnil dopisy, které poslal Zemanovi. Hrad zřejmě odmítl Pocheho dřív, než dostal návrh

Domácí Domácí
Aktualizováno 29. 6. 2018 18:15
Zeman přitom zřejmě odmítl Pocheho v dopise dřív, než mu Babiš poslal návrh.
Babiš poslal Zemanovi seznam kandidátů a dopis, ve kterém navrhoval Pocheho i Hamáčka | Video: Ondřej Houska, TV Barrandov

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) přišel s vysvětlením, jak došlo k návrhu Jana Hamáčka do čela ministerstva zahraničí namísto Miroslava Pocheho. Babiš přiznal, že prezidentu Miloši Zemanovi poslal pouze jeden seznam kandidátů, kde figuroval Poche. Zároveň ale prezidentovi poslal dopis, ve kterém se píše, že pokud by se rozhodl Pocheho nejmenovat, tak má vedením diplomacie dočasně pověřit Jana Hamáčka.

Fotoreprodukce dopisu Andreje Babiše prezidentu Miloši Zemanovi ze dne 25. 6. 2018.
Fotoreprodukce dopisu Andreje Babiše prezidentu Miloši Zemanovi ze dne 25. 6. 2018. | Foto: Aktuálně.cz

Babiš na výzvu vicepremiéra Hamáčka oba dopisy odpoledne zveřejnil. To ale vyvolalo nové otázky. 

Premiér totiž oba dopisy doručil na Hrad ve stejný den a v týž čas - v pondělí 25. června v 9:10. Ve druhém listu navíc píše, že reaguje na dopis z Hradu odeslaný o den dříve, v neděli 24. června. Co je obsahem tohoto listu, není jasné, Hrad ani vláda jej nezveřejnily. Zeman v něm zřejmě předem upozornil, že Pocheho ve funkci nechce, přestože oficiální Babišův návrh na jeho jmenování v té době ještě neměl.

V seznamu, který Babiš poslal v pondělí na Hrad, skutečně na post ministra zahraničí navrhuje jen Pocheho.

Tento návrh ale ve stejnou chvíli umožnil obejít touto formulací ve druhém dopise: "V reakci na váš dopis ze dne 24. 6. 2018 vám v souladu s čl. 68 odst. 2 Ústavy České republiky pro případ, že byste se rozhodl nevyhovět mému návrhu ze dne 25. 6. 2018 a nejmenoval byste členem vlády pana Miroslava Pocheho, navrhuji, abyste řízením ministerstva zahraničních věcí dočasně pověřil místopředsedu vlády a ministra vnitra pana Jana Hamáčka."

Fotoreprodukce dopisu Andreje Babiše prezidentu Miloši Zemanovi ze dne 25. 6. 2018.
Fotoreprodukce dopisu Andreje Babiše prezidentu Miloši Zemanovi ze dne 25. 6. 2018. | Foto: Aktuálně.cz

Premiér znění dopisů zveřejnil poté, co je k tomu vyzval šéf koaliční ČSSD a vicepremiér Hamáček. "Byl samozřejmě jeden seznam, navrhl jsem panu prezidentovi jeden seznam, kde byl i pan Poche. No a zároveň jsem mu napsal dopis, který byl konzultován s předsedou legislativní rady vlády," řekl k tomu v pátek Babiš.

Dříve ale Babiš existenci dopisu, kde navrhuje jmenovat do čela resortu zahraničí Hamáčka, tajil. "Hradu jsem předal jediný seznam, a to v pondělí. Potvrzení příjmu Hradu mám v devět hodin deset minut ráno," tvrdil Babiš ve čtvrtek, když uváděl do Černínského paláce právě Hamáčka.

Zeman ve čtvrtek večer na TV Barrandov řekl, že Babiš mu předložil seznam s dvěma kandidáty na ministra zahraničí - s Pochem i Hamáčkem.

"Já jsem vyzval pana premiéra, aby zveřejnil komunikaci mezi úřadem vlády a Pražským hradem. Očekávám, že tak učiní. Pak bude jasno," řekl ČT Hamáček. "Nejsou žádné dva seznamy, odešel tam jeden seznam. Na tom seznamu bylo jméno Miroslava Pocheho," zopakoval.

"Byl předběžný seznam, kde nebyl uveden žádný ministr zahraničí, a druhý, v podstatě dopis pana premiéra Babiše, kde mně navrhoval dva ministry zahraničí, nejprve Miroslava Pocheho a v případě, že ho nepřijmu, tak navrhoval pana Jana Hamáčka," řekl prezident. Vyhověl jsem druhému návrhu, dodal.

Prezident kritizoval navržení europoslance Pocheho na ministra a snažil se ho přesvědčit, aby o post kvůli svým postojům k migraci neusiloval. Babiš pak v pondělí oznámil, že Hradu předložil seznam adeptů na ministry včetně Pocheho.

Když ale Zeman Pocheho ve středu ministrem nejmenoval, média spekulovala, že dal Babiš Zemanovi následně další seznam ministrů bez Pocheho, což premiér i Hamáček popřeli. Prezident ve čtvrtek uvedl, že dostal od Babiše nejdřív předběžný seznam bez jakéhokoli kandidáta na ministra zahraničí a pak dopis se dvěma kandidáty - Pochem i Hamáčkem.

 

Právě se děje

Další zprávy