Zemanovci si zvolili nové vedení. Předsedou je Mynář

Domácí ČTK Domácí, ČTK
13. 11. 2010 19:45
Miloš Zeman zůstává v pozici čestného předsedy strany
Miloš Zeman zůstává čestným předsedou strany
Miloš Zeman zůstává čestným předsedou strany | Foto: Petr Protivánek

Praha - Strana práv občanů - Zemanovci v sobotu na pražském sjezdu rozhodla o novém vedení. Předsedou strany se stal čtyřiačtyřicetiletý Vratislav Mynář, jeho prvním stranickým zástupcem pak stejně starý Zdeněk Štengl.

Čestným předsedou strany bude někdejší premiéra a bývalý šéf ČSSD Miloš Zeman, jehož příjmení je součástí názvu strany.

Mynář je předsedou stranické organizace ve Zlínském kraji. Při volbě dostal na sjezdu 194 ze zhruba 250 hlasů. Je absolventem oboru ekonomika stavebnictví na VUT v Brně.

První místopředseda strany Štengl je šéfem stranické organizace v Pardubickém kraji. Dříve pracoval jako policista.

U "zemanovců" to před víkendovým sjezdem vřelo a do vlasů si vjeli "šloufovci" - tedy příznivci zakladatele strany, bývalého aparátčíka a dnes obchodníka Miroslava Šloufa - a "antišloufovci". Část členů tvrdila, že sobotní sjezd není svolaný správně a kritizovali údajnou nedemokratickou volbu delegátů.

Členská základna se navíc hádá i o peníze, respektive o to, kam a kolik peněz šlo na podzimní volby, které pro SPOZ skončily propadákem.

Strana, která v květnových volbách do sněmovny dostala 4,3 procenta hlasů, sice nedosáhla na poslanecká křesla, ale odčerpala voliče ČSSD. Sociální demokraté tak sice zvítězili, ale jen s malým náskokem před druhou ODS - a byla to nakonec ODS, kdo sestavil vládu. SPOZ díky volebnímu výsledku dosáhla na státní příspěvek ve výši 23,5 milionu korun.

Zavzpomínejte, jak to vypadalo ve volebním štábu strany

 

Právě se děje

Další zprávy