Zemanovci posílají do boje o Senát sexuologa Uzla

Domácí ČTK Domácí, ČTK
29. 4. 2012 15:02
Kandidátů podzimních voleb přibývá, Věci veřejné přišly o zpěváka Martina Maxu
Radim Uzel
Radim Uzel | Foto: Korzo

Praha - Předčasné volby do sněmovny svým pátečním hlasováním zákonodárci prozatím smetli ze stolu, politické strany se tak vrátili k hledání kandidátů do horní komory parlamentu, které se odehrají spolu s volbami do krajů letos na podzim.

Zatím nejvýraznější nepolitickou osobnost ulovila Strana práv občanů - Zemanovci. Na Břeclavsku za ně bude kandidovat známý sexuolog Radim Uzel. Uvádí to agentura ČTK.

Na jižní Moravě získali silné jméno pro senátní volby i Zelení. V Brně za ně bude kandidovat bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.

V Olomouckém kraji na Šumpersku hodlají socialisté poslat do volby svého někdejšího šéfa sněmovny Miloslava Vlčka, který musel odejít z vysoké politiky poté, co nedoázal uspokojivě vysvětlit své kauzy půjček a dotací pro své asistenty.

Vlček ovšem není jediným mužem se šrámem na své pověsti, který chce o senátorský post usilovat. V Ústeckém kraji by rád své místo v horní komoře obhájil ministr obrany a vlivný občanský demokrat Alexandr Vondra, jehož politickou karieru zasáhla kauza ProMoPro.

Podle policie se jeho vysocí úředníci ještě z ministerstva pro evropské záležitosti podíleli na předražování zakázek na audiovizuální techniku během předsednictví EU. V Ústeckém kraji bude obhajovat svůj mandát i jeho spolustraník, primátor Teplic Jaroslav Kubera.

Těžké váhy na Severu i na Zlínsku

Na severu Čech, respektive v Chomutově se pokusí vrátit do vysoké politiky někdejší poslanec strany Zelených Přemysl Rabas jako kandidát místního hnutí Pro kraj, se známou tváří se naopak musely rozloučit Věci veřejné. Zpěvák Martin Maxa, vlastním jménem Ivan Varga po odchodu Karolíny Peake za VV odmítl kandidovat.

Post vsetínského senátora se pokusí obhájit někdejší ministr Topolánkovy vlády Jiří Čunek, jehož aféry spustily vnitřní pnutí v justici, které vyústilo v označení "justiční mafie" pro státní zástupce a soudce z okolí někdejší nejvyšší žalobkyně Renáty Vesecké.

Stále není rozhodnutý o své kandidatuře "černý kůň" (a to nejen senátních) voleb Tomio Okamura. Ten zvažuje kandidaturu na Zlínsku. O podnikateli v cestovním ruchu se hovoří i o možném kandidátovi v dalších volbách v pořadí, tedy v únorových prezidentských.

 

Právě se děje

Další zprávy