Zemanovci podpoří svého čestného předsedu v boji o Hrad

ČTK ČTK
15. 5. 2012 16:00
Připravuje petiční kampaň, kterou zahájí 21. května. Zeman chce podporu 50 tisíc občanů
Zeman se chlubil, že už má slíbenou podporu od Okamury a motocyklového závodníka Podmola.
Zeman se chlubil, že už má slíbenou podporu od Okamury a motocyklového závodníka Podmola. | Foto: Jan Langer

Praha - Strana práv občanů - Zemanovci (SPOZ) na úterní tiskové konferenci oznámila, že v pondělí 21. května v Moravskoslezském kraji oficiálně zahájí petiční kampaň na podporu prezidentské kandidatury svého čestného předsedy Miloše Zemana.

Strana má už stovku podpisových míst, která zveřejní na webu. SPOZ už ale podpisy pro Zemanovu kandidaturu shromažďuje. Podpisový arch byl v úterý k dispozici i v jejím pražském sídle.

Zeman se novinářům pochlubil, že ho svým podpisem podpořil i známý podnikatel Tomio Okamura či motocyklový závodník Libor Podmol se svým týmem.

Senátor ČSSD Vladimír Dryml uvedl, že už pro Zemanovu nominaci získal deset senátorů "napříč politickým spektrem", nejen ze sociální demokracie.

Senátorské podpisy jako pojistka

Uvedl také, že má od dalších pěti členů horní parlamentní komory příslib, že své podpisy také připojí.

Senátor a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, který patří k Zemanovým příznivcům, mu prý řekl, že svůj podpis k Zemanově nominaci připojí po podzimních krajských a senátních volbách. Podepsal už moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas (ČSSD).

Dryml připomněl, že Zeman už kandidoval na prezidentský úřad v nepřímé volbě, kdy se střetl s nynějším prezidentem Václavem Klausem. Tehdy vypadl už v prvním kole, protože ho pravděpodobně nevolila část sociálních demokratů. Podle Drymla ho část sociálních demokratů "zradila" i přesto, že prošel stranickými primárkami a jeho kandidaturu schválily politické orgány ČSSD.

Zeman řekl, že i přes postačující podpisy senátorů nadále trvá na podpoře své kandidatury nejméně 50 000 občany, jak stanoví zákon o přímé volbě hlavy státu. Podpisy senátorů si ponechá jako pojistku.

Občané Zemana při výzkumech veřejného mínění svými preferencemi umisťují na třetí místo za bývalým předsedou úřednické vlády Janem Fischerem a ekonomem Janem Švejnarem. Zeman podle Drymla stmeluje nejen levicové voliče, ale i střední vrstvy.

 

Právě se děje

Další zprávy